Biorę wafelki i bez piekarnika robię przepyszne kremowe ciacho. Spełnienie marzeń wszystkich łasuchów

Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym równie pyszne. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, który przygotujesz w kilka chwil, to ciasto à la Prince Polo jest idealnym rozwiązaniem.

fot. screen Youtube / Kulinarne przygodyfot. screen Youtube / Kulinarne przygody
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Ciasta bez pieczenia to prawdziwe wybawienie dla tych, którzy nie są przyzwyczajeni do spędzania godzin w kuchni, a jednocześnie pragną rozkoszować się smacznym deserem. Ciasto à la Prince Polo to jedna z tych genialnych receptur, która zachwyca prostotą przygotowania i niebiańskim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne ciasto pistacjowe, którego nie sposób odmówić. Wilgotne, miękkie i przepyszne

Ciasto Prince Polo bez pieczenia: przepis

Składniki na blaszkę 25 cm x 35 cm:

  • 400 g herbatników kakaowych,
  • 6 batoników Prince Polo o masie 35 g każdy,
  • 500 g mascarpone,
  • 600 ml śmietany 30 proc.,
  • 250 g dżemu z czarnej porzeczki lub aronii,
  • 15 g cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Warstwa herbatników i dżemu: Rozpocznij od wyłożenia dna formy warstwą kakaowych herbatników. Następnie równomiernie rozprowadź na nich dżem z czarnej porzeczki lub aronii.
  2. Krem śmietanowy: W misce zmiksuj zimną śmietanę 30 proc. z cukrem pudrem. Kiedy śmietana zacznie lekko gęstnieć, stopniowo dodawaj serek mascarpone. Kontynuuj mieszanie aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wafelki Prince Polo: Odstaw połowę masy do oddzielnego naczynia i pokrój 4 batoniki Prince Polo na małe kawałki. Dodaj je do jednej części masy i dokładnie wymieszaj.
  4. Układanie warstw: Na warstwie herbatników z dżemem ułóż kolejną warstwę herbatników. Następnie nałóż na nią krem śmietanowy bez kawałków batoników.
  5. Ostatnia warstwa batoników: Na wierzch ciasta rozłóż kawałki batoników Prince Polo, które pozostały.
  6. Chłodzenie deseru: Umieść ciasto w lodówce na kilka godzin. Chłodzenie pozwoli na uzyskanie odpowiedniej konsystencji i podkreśli smak ciasta.

Wskazówka: Jeśli chcesz, aby krem trzymał się lepiej, rozważ dodanie żelatyny. Rozpuść 1 łyżkę żelatyny w 40 ml ciepłej wody, ostudź i wymieszaj z 1-2 łyżkami masy kremowej. Ten trik szczególnie się przydaje w ciepłe dni, gwarantując, że deser zachowa swoją formę.

Ciasto à la Prince Polo to pyszny i łatwy deser, który zachwyci wszystkich łasuchów. Jego przygotowanie nie wymaga pieczenia i jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników i kilka chwil, aby cieszyć się pysznym deserem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇