Kiedyś nie było popularniejszego dania w Polsce. Dziś dzieciaki się krzywią, gdy o nim słyszą
Łazanki - trudno wyobrazić sobie tradycyjną kuchnię bez tych małych, zgrabnych kwadracików. Jemy je na obiad i na kolacje, jako postne danie podczas wigilii, ale też mięsne z kiełbasą czy boczkiem. Serwuje się je również z grzybami, ziemniakami, a nawet śmietaną. Na słono i słodko - z makiem i miodem. My przypominamy tradycyjną recepturę na łazanki z kapustą i makaronem domowej roboty.
10.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:59
Łazanki z kapustą to danie tradycyjne w kuchni polskiej, zwłaszcza w regionie Mazowsza, ale popularne również w innych częściach kraju. Łazanki konkretniej to rodzaj makaronu jajecznego, który podawany jest z kapustą (często kiszoną lub kiszoną pomieszaną ze świeżą), boczkiem lub kiełbasą i cebulą, a w niektórych przepisach znajdziemy na liście składników grzyby, a nawet ziemniaki. Co ciekawe, łazanki mają wiele wspólnego z włoską lasagne.
Zobacz także
(Nie)polskie łazanki w każdym polskim domu
Nazwa słynnego kwadratowego makaronu najpewniej pochodzi od włoskiego "lasagne". Jak wskazują źródła historyczne, makaron ten przywędrował do Polski w XVI w. z Włoch za sprawą Bony Sforzy. Co więcej, tradycyjna receptura na łazanki (np. ta z książki kucharskiej "Kuchnia polska PWE") nakazuje układanie makaronu i kapusty warstwami naprzemiennie tak, jak przygotowuje się lasagne.
Obecnie łazanki z kapustą to idealny przykład tzw. comfort food, czyli dania w tradycyjnym stylu, które ma wartość sentymentalną lub nostalgiczną. Zapewne są też osoby, którym łazanki będą kojarzyły się z przaśnością peerelowski stołówek. Natomiast dla wielu to wspomnienie dzieciństwa i zapachów unoszących się z kuchni, kiedy królowały w nich nasze babcie. Proponujemy wam powrót do starych receptur. Zobaczcie przepis na tradycyjne łazanki z kapustą przekładane domowej roboty makaronem.
Tradycyjny przepis na łazanki z kapustą z makaronem domowej roboty
Składniki na makaron:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 jaja
- sól
- 6-8 łyżeczek wody
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jaja, szczyptę soli i wodę. Zagnieć ciasto.
- Podziel je na mniejsze części, a następnie każdą cienko rozwałkuj. Odstaw płaty ciasta do przeschnięcia na 20 minut.
- Po tym czasie posyp płaty ciasta delikatnie mąką i zwiń je w szerokie rulony, a następnie pokrój w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
- Tak powstałe pasy możesz pokroić w kwadraciki, nadając im kształt tradycyjnych łazanek.
- Rozrzuć łazanki na stolnicy, podsyp je mąką, by się nie posklejały. Odstaw makron do przeschnięcia.
Składniki na łazanki z kapustą:
- główka białej kapusty
- 400 g kiełbasy
- 2 szt. cebuli
- sól i pieprz
- 4 kulki ziela angielskiego i 4 liście laurowe
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę posiekaj i opłucz, a następnie wrzuć do garnka i duś przez ok. 30 minut, zalewając ją w całości wodą z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Kiełbasę pokrój w półplastry i podsmaż ją delikatnie na patelni.
- Cebulę obierz i posiekaj. Smaż cebulę z kiełbasą, aż ładnie zarumienią się.
- Do podsmażonej cebuli i kiełbasy dodaj kapustę i duś całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Domowy makaron wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez kilka minut (aż będzie lekko twardy).
- Kiedy makaron będzie gotowy odcedź go, przelej zimną wodą i wymieszaj z masłem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj w nim warstwami naprzemiennie makaron i kapustę (na wierzchu powinna być kapusta).
- Tak przygotowane łazanki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez ok. 20 minut.
Przepis na łazanki pochodzi z książki "Kuchnia polska PWE".
Zobacz także 5 pysznych przepisów na naturalnie barwione, kolorowe makarony: