Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach

Pewnie zdarzyło ci się kiedyś, że zamiast apetycznego fileta, na patelni powstała rybna papka. Na szczęście można uniknąć takich wpadek. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by ryba pozostała w jednym kawałku, była soczysta i złocista.

Smażenie ryby nie musi być trudneSmażenie ryby nie musi być trudne
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Smażenie ryby to sztuka, która wymaga odrobiny cierpliwości i techniki. Wielu osobom wydaje się banalne, dopóki mięso nie zacznie przyklejać się do patelni lub rozpadać przy pierwszym obrocie. Sekret bowiem tkwi nie w przepisie, a w sposobie przygotowania i temperaturze. Dobrze usmażony filet zachowuje kształt, jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Dorsz mrożony z Atlantyku czy czarniak? Właściciele smażalni odpowiadają na aferę

Jak przygotować rybę do smażenia, by się nie rozpadła?

Kluczowe jest dokładne osuszenie ryby przed smażeniem. Nadmiar wody powoduje, że mięso, zamiast się smażyć, zaczyna się gotować. Wystarczy jednak delikatnie przyłożyć papierowy ręcznik z obu stron, by usunąć wilgoć.

Jeśli ryba była mrożona, rozmrażaj ją powoli, a najlepiej w lodówce przez kilka godzin. Nie smaż nigdy ryby prosto z zamrażarki, bo jej struktura nie zdąży się ustabilizować i filet zacznie się rozpadać.

Smażenie ryby to sztuka

Rozpadanie się ryby to często wynik zbyt dużego ognia. Wysoka temperatura powoduje, że wierzch przypala się błyskawicznie, a środek pozostaje surowy. Wystarczy zatem umiarkowany płomień i dobrze rozgrzany tłuszcz, najlepiej w temperaturze około 160-170°C.

Najlepiej do smażenia sprawdza się masło klarowane, olej rzepakowy lub słonecznikowy, a przy delikatnych rybach także oliwa rafinowana. Rybę zawsze kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz, dzięki temu od razu zacznie się smażyć; pory się zamkną i pozostanie soczysta w środku, i nie będzie się rozpadać.

Jak przewracać rybę, żeby się nie rozpadła?

Podczas smażenia ryby nie warto jej dotykać zbyt często. Filet musi mieć czas, by na spodzie utworzyła się złocista warstwa, która zabezpiecza mięso przed rozpadaniem się. Dopiero gdy krawędzie lekko się zarumienią, można delikatnie przewrócić rybę na drugą stronę. Używaj drewnianej lub silikonowej łopatki, metalowa może ją rozerwać. Jedno, spokojne obrócenie w zupełności wystarczy.

Jeśli chcesz mieć pewność, że ryba zachowa formę, obtocz ją lekko w mące pszennej, ryżowej lub kukurydzianej. Dzięki temu powierzchnia szybciej się zarumieni, a mięso pozostanie zwarte. Równie dobrze sprawdzi się cienka warstwa panierki z przyprawami, np. z dodatkiem czosnku, koperku czy pieprzu cytrynowego. Po zdjęciu z patelni rybę warto przełożyć na kratkę lub papierowy ręcznik, by odparowała. To zapobiegnie rozmięknięciu panierki i pozwoli zachować chrupiącą skórkę.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę