W piątek robię rybne nuggetsy w pysznej panierce. Zawsze smażę na tym rodzaju tłuszczu

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny piątkowy obiad, koniecznie wypróbuj rybę w ziołowej panierce. Chrupiąca, pachnąca świeżymi ziołami i smażona na idealnym tłuszczu – zachwyci całą rodzinę.

Ryba w ziołowej panierce poleca się na piątkowy obiadRyba w ziołowej panierce poleca się na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bozena Pisarska
Karol Wiak

Z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje jak najlepsze domowe danie, do którego chętnie będziesz wracać co tydzień. A aromat ziół sprawi, że to danie szybko stanie się twoim ulubionym.

Na jakim tłuszczu smażyć rybę na piątkowy obiad?

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia ryby ma ogromne znaczenie – zarówno dla smaku, jak i chrupkości panierki. Jeśli chcesz, aby ryba w ziołowej panierce była delikatna w środku i złocista na zewnątrz, postaw na połączenie oleju roślinnegoklarowanym masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Dlaczego właśnie ten duet? Olej (np. rzepakowy lub słonecznikowy) ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu ryba nie przypala się zbyt szybko. Z kolei masło klarowane nadaje delikatny, maślany posmak, który świetnie podkreśla aromat ziół w panierce. To sprawia, że piątkowy obiad nabiera wyjątkowego charakteru i smaku jak z najlepszej restauracji.

Unikaj smażenia ryby na zwykłym maśle – szybko się pali i może sprawić, że panierka będzie gorzka. Nie poleca się też smalcu, który dominuje smak delikatnej ryby. Najlepiej sprawdza się więc mieszanka oleju i masła klarowanego – dzięki niej ryba w ziołowej panierce będzie miała idealnie złocistą skórkę i soczyste wnętrze.

Przepis na rybę w ziołowej panierce

Nic tak nie kojarzy się z piątkowym obiadem jak aromatyczna ryba w ziołowej panierce. Jest chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku i cudownie pachnie świeżymi ziołami. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 600 g mrożonej miruny (możesz użyć też dorsza lub mintaja),
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka siekanego tymianku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z pietruszką i tymiankiem. Najlepiej rozetrzeć składniki w dłoniach lub lekko utłuc w moździerzu – panierka będzie bardziej aromatyczna.
  2. Rybę rozmroź, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Oprósz solą i pieprzem, a następnie obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z ziołami.
  4. Na patelni rozgrzej olej z masłem klarowanym. Smaż rybę na małym ogniu, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Tak przygotowana ryba w ziołowej panierce najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. To klasyczny, domowy zestaw, który nigdy się nie nudzi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟