W piątek robię rybne nuggetsy w pysznej panierce. Zawsze smażę na tym rodzaju tłuszczu

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny piątkowy obiad, koniecznie wypróbuj rybę w ziołowej panierce. Chrupiąca, pachnąca świeżymi ziołami i smażona na idealnym tłuszczu – zachwyci całą rodzinę.

Ryba w ziołowej panierce poleca się na piątkowy obiadRyba w ziołowej panierce poleca się na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bozena Pisarska
Karol Wiak

Z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty smakuje jak najlepsze domowe danie, do którego chętnie będziesz wracać co tydzień. A aromat ziół sprawi, że to danie szybko stanie się twoim ulubionym.

Na jakim tłuszczu smażyć rybę na piątkowy obiad?

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia ryby ma ogromne znaczenie – zarówno dla smaku, jak i chrupkości panierki. Jeśli chcesz, aby ryba w ziołowej panierce była delikatna w środku i złocista na zewnątrz, postaw na połączenie oleju roślinnegoklarowanym masłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Dlaczego właśnie ten duet? Olej (np. rzepakowy lub słonecznikowy) ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu ryba nie przypala się zbyt szybko. Z kolei masło klarowane nadaje delikatny, maślany posmak, który świetnie podkreśla aromat ziół w panierce. To sprawia, że piątkowy obiad nabiera wyjątkowego charakteru i smaku jak z najlepszej restauracji.

Unikaj smażenia ryby na zwykłym maśle – szybko się pali i może sprawić, że panierka będzie gorzka. Nie poleca się też smalcu, który dominuje smak delikatnej ryby. Najlepiej sprawdza się więc mieszanka oleju i masła klarowanego – dzięki niej ryba w ziołowej panierce będzie miała idealnie złocistą skórkę i soczyste wnętrze.

Przepis na rybę w ziołowej panierce

Nic tak nie kojarzy się z piątkowym obiadem jak aromatyczna ryba w ziołowej panierce. Jest chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku i cudownie pachnie świeżymi ziołami. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 600 g mrożonej miruny (możesz użyć też dorsza lub mintaja),
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżka siekanego tymianku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Bułkę tartą wymieszaj z pietruszką i tymiankiem. Najlepiej rozetrzeć składniki w dłoniach lub lekko utłuc w moździerzu – panierka będzie bardziej aromatyczna.
  2. Rybę rozmroź, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Oprósz solą i pieprzem, a następnie obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z ziołami.
  4. Na patelni rozgrzej olej z masłem klarowanym. Smaż rybę na małym ogniu, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Tak przygotowana ryba w ziołowej panierce najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. To klasyczny, domowy zestaw, który nigdy się nie nudzi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko