PrzepisKrzonówka, czyli zupa wielkanocna z Małopolski. Ciekawa alternatywa dla żurku

Krzonówka, czyli zupa wielkanocna z Małopolski. Ciekawa alternatywa dla żurku

Adobe Stock
Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
06.04.2023 20:45, aktualizacja: 06.04.2023 21:11

Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawnej podawano ją w świąteczną niedzielę. Warto poznawać walory kuchni regionalnych naszego kraju, tym bardziej, że sułkowicka krzonówka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyca.

Tradycyjną zupę wielkanocną, rodem z Małopolski, przygotowuje się na bazie chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Źródła lokalne mówią, że dawniej do jej powstania wykorzystywano wszystkie resztki po śniadaniu wielkanocnym z poświęconych potraw (także jajka). Jednak jej bazą jest maślanka i chrzan, który niegdyś można było wykopać za darmo na polach.

Krzonówka, czyli co na Wielkanoc zamiast żurku

Dawniej w Małopolsce w Niedzielę Wielkanocną na obiad gotowano tylko krzonówkę - po czterdziestodniowym poście wszyscy chętnie jedli zupę na wędlinie i mięsie. Jednak obfitość tej potrawy zależała od majętności gospodarzy. W zależności od ich statusu materialnego sułkowicka krzonówka była skromna lub przeciwnie - bardzo bogata w składniki.

Zupa jest bardzo kremowa, wyrazista i sycąca. W okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa tej zupy. To pyszne, lokalne danie, do dziś pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach. Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób jej przygotowania w wersji "na bogato".

Sułowicka krzonówka - przepis

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 2 l serwatki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • duży korzeń chrzanu
  • 50 g chrzanu tartego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • pieprz i sól
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka. Dodaj mięso z łopatki i żeberka i zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Ugotuj.
  2. Po ugotowaniu mięsa dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską i całość zalej serwatką. Ponownie zagotuj i odstaw.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z całym korzeniem chrzanu dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj wszystko przez ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć lubczyk.
  4. Do zagotowanej zupy dodaj dużą ilość startego chrzanu. Nie gotuj.
  5. Gotową zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także