Krzonówka, czyli zupa wielkanocna z Małopolski. Ciekawa alternatywa dla żurku

Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawnej podawano ją w świąteczną niedzielę. Warto poznawać walory kuchni regionalnych naszego kraju, tym bardziej, że sułkowicka krzonówka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyca.

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Tradycyjną zupę wielkanocną, rodem z Małopolski, przygotowuje się na bazie chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Źródła lokalne mówią, że dawniej do jej powstania wykorzystywano wszystkie resztki po śniadaniu wielkanocnym z poświęconych potraw (także jajka). Jednak jej bazą jest maślanka i chrzan, który niegdyś można było wykopać za darmo na polach.

Krzonówka, czyli co na Wielkanoc zamiast żurku

Dawniej w Małopolsce w Niedzielę Wielkanocną na obiad gotowano tylko krzonówkę - po czterdziestodniowym poście wszyscy chętnie jedli zupę na wędlinie i mięsie. Jednak obfitość tej potrawy zależała od majętności gospodarzy. W zależności od ich statusu materialnego sułkowicka krzonówka była skromna lub przeciwnie - bardzo bogata w składniki.

Zupa jest bardzo kremowa, wyrazista i sycąca. W okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa tej zupy. To pyszne, lokalne danie, do dziś pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach. Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób jej przygotowania w wersji "na bogato".

Sułowicka krzonówka - przepis

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 2 l serwatki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • duży korzeń chrzanu
  • 50 g chrzanu tartego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • pieprz i sól
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka. Dodaj mięso z łopatki i żeberka i zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Ugotuj.
  2. Po ugotowaniu mięsa dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską i całość zalej serwatką. Ponownie zagotuj i odstaw.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z całym korzeniem chrzanu dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj wszystko przez ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć lubczyk.
  4. Do zagotowanej zupy dodaj dużą ilość startego chrzanu. Nie gotuj.
  5. Gotową zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji