Krzonówka, czyli zupa wielkanocna z Małopolski. Ciekawa alternatywa dla żurku

Krzonówka (chrzanówka) to tradycyjna zupa wielkanocna gotowana na południu Polski, głównie w Małopolsce. Dawnej podawano ją w świąteczną niedzielę. Warto poznawać walory kuchni regionalnych naszego kraju, tym bardziej, że sułkowicka krzonówka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak zachwyca.

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Tradycyjną zupę wielkanocną, rodem z Małopolski, przygotowuje się na bazie chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Źródła lokalne mówią, że dawniej do jej powstania wykorzystywano wszystkie resztki po śniadaniu wielkanocnym z poświęconych potraw (także jajka). Jednak jej bazą jest maślanka i chrzan, który niegdyś można było wykopać za darmo na polach.

Krzonówka, czyli co na Wielkanoc zamiast żurku

Dawniej w Małopolsce w Niedzielę Wielkanocną na obiad gotowano tylko krzonówkę - po czterdziestodniowym poście wszyscy chętnie jedli zupę na wędlinie i mięsie. Jednak obfitość tej potrawy zależała od majętności gospodarzy. W zależności od ich statusu materialnego sułkowicka krzonówka była skromna lub przeciwnie - bardzo bogata w składniki.

Zupa jest bardzo kremowa, wyrazista i sycąca. W okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa tej zupy. To pyszne, lokalne danie, do dziś pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach. Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób jej przygotowania w wersji "na bogato".

Sułowicka krzonówka - przepis

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 300 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 2 l serwatki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • duży korzeń chrzanu
  • 50 g chrzanu tartego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • gałązka lubczyku
  • pieprz i sól
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i przełóż do dużego garnka. Dodaj mięso z łopatki i żeberka i zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Ugotuj.
  2. Po ugotowaniu mięsa dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską i całość zalej serwatką. Ponownie zagotuj i odstaw.
  3. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z całym korzeniem chrzanu dodaj do zupy. Dopraw ją do smaku pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj wszystko przez ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuć lubczyk.
  4. Do zagotowanej zupy dodaj dużą ilość startego chrzanu. Nie gotuj.
  5. Gotową zupę rozlej do talerzy i podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥