Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Znana z kuchni żydowskiej chałka to wypiek mocno zakorzeniony również w polskich tradycjach kulinarnych. Lekka i mięciutka, świeżo upieczona bułka wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i domowym ciepłem. Można ją odrywać lub kroić w grube kromki. Wystarczy posmarować masłem lub domową konfiturą.
Ostatnio przeszukałam kilka piekarni, aby znaleźć chałkę na śniadanie i zakończyło się to fiaskiem. Nie idź w moje ślady i od razu przygotuj ją w domowym piekarniku. Do składników na ciasto drożdżowe dodaj roztopione masło, ziarenka z laski wanilii i startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, a zapach pieczonej chałki poruszy wszystkich domowników.
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki
Zadbaj o odpowiednie warunki do wyrastania chałki
Chałka nie należy do szybkich wypieków, ale raz na jakiś czas warto wstać wcześniej i wykazać się cierpliwością. Ja nieraz robię tak, że wstaję tylko po to, aby zagnieść składniki, a potem na czas wyrastania ciasta pomykam z powrotem do łóżka.
Aby uzyskać puszystą konsystencję, należy zadbać o odpowiednią temperaturę składników i pomieszczenia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe należy ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże muszą być świeże, a dodatkowo podczas wyrastania warto zamknąć okna, aby uniknąć przeciągu, który możesz zakłócić prawidłowy przebieg fermentacji.
Jak zrobić chałkę?
Zamiast kruszonki, możesz oprószyć chałkę sezamem, makiem lub amarantusem.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 60 g roztopionego masła,
- opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii, skórka z pomarańczy lub cytryny,
- kruszonka: 60 g mąki krupczatki, 40 g masła, 30 g cukru,
- rozkłócone jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:
- Lekko podgrzej mleko, przelej do miseczki, wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- Pozostałą mąkę przesyp do dużej miski, dodaj resztę cukru i szczyptę soli. Wymieszaj łyżką. Do mąki wbij jajko, dodaj roztopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Możesz dodać także ziarenka z laski wanilii i startą skórkę z pomarańczy.
- Ciasto wyrób mikserem z hakami do uzyskania miękkiej i elastycznej masy, która sama odkleja się od ścianek. Odłóż mikser i przykryj ciasto ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: w misce umieść zimne masło, cukier i mąkę krupczatkę, rozetrzyj w palcach. Wstaw do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj z nich wałki. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleć w warkocz.
- Chałkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką.
- Wstaw do pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza na ok. 35 minut.