Gessler wytknęła najczęstszy błąd w robieniu krokietów. Gospodynie popełniają go nagminnie

Magda Gessler wskazała błąd, który najczęściej popełniamy przy robieniu domowych krokietów. Z jej wskazówkami ciasto wyjdzie delikatne i pyszne

Pyszności - Fot. Adobe StockBłąd przy robieniu krokietów- Pyszności
Ewa

Magda Gessler dzieli się wskazówkami

Magda Gessler od wielu lat uchodzi w przestrzeni publicznej za ekspertkę do spraw gotowania. Jej programy telewizyjne cieszą się niesłabnącą popularnością, a kolejne sezony "Kuchennych rewolucji" przyciągają tłumy fanów przed telewizory. Magda Gessler chętnie dzieli się również swoimi przepisami oraz poradami, które mają ułatwić gotowanie i sprawić, że nasze potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Tym razem gwiazda stacji TVN podzieliła się swoim trikiem na przygotowanie krokietów idealnych.

Błąd podczas robienia krokietów

Chociaż krokiety kojarzą nam się głównie ze świętami, to warto przygotowywać je przez cały rok. Znana restauratorka wytknęła jednak błąd, który notorycznie popełniamy podczas ich przyrządzania. Popełniamy go już na samym początku! Przygotowując naleśnikowe ciasto najczęściej mąkę dodajemy do płynnych składników, czyli mleka oraz jajek. Magda Gessler sugeruje jednak, aby zamienić tę kolejność i zacząć od przesiania mąki do miski. Dopiero do sypkiego produktu dodać pozostałe składniki.

Błąd przy robieniu krokietów- Pyszności
Błąd przy robieniu krokietów- Pyszności
Bardzo ważna rzecz. Nigdy nie zaczynamy naleśników od płynów. Zaczynamy od mąk- podkreśliła Magda Gessler w programie "Masterchef"

Zachowanie tej kolejności sprawi, że składniki lepiej się zwiążą i stworzą gładką masę. Ponadto, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc warto wyjąć je wcześniej z lodówki. Jajka oraz mleko nawet na ok. 60 minut przed planowanym przyrządzeniem ciasta. Dzięki temu krokiety za każdym razem wyjdą po prostu idealnie.

Przepis na chrupiące krokiety z warzywnym farszem w mini wydaniu znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę