Blenduję te nasiona i smaruję kanapki. Lepsze niż masło
Przyzwyczailiśmy się już, że bazą do kanapek jest masło. Ja stawiam jednak na zupełnie inne smarowidło, które przygotowuję samodzielnie w domu. Świetnie pasuje do kanapek ze świeżymi, wiosennymi warzywami, ale posmakuje również fanom śniadań na słodko.
Dostać je można niemal w każdym sklepie, chętnie dodajemy je do sałatek czy posypujemy nimi zupy krem. Pestki słonecznika sprawdzą się jednak nie tylko w roli dodatku, ale również świetnie zagrają ważniejszą rolę jako smarowidło do kanapek. Taka pasta jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni
Pasta ze słonecznika na kanapki
Przygotowanie pysznej i zdrowej pasty słonecznikowej jest banalnie proste.Wystarczy kilka składników i odrobina chęci, aby wyczarować pyszny smarowidło, które idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Pastę można wzbogacić dodatkowo o inne składniki, jak suszone pomidory, czarnuszka czy zioła, aby dodać jej charakteru.
Składniki:
- 180 gramów pestek słonecznika bez łusek,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 5 łyżek oleju roślinnego (np. rzepakowego, lnianego),
- szczypta pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika dokładnie przepłucz i namocz w zimnej lub letniej wodzie. Najlepiej pozostawić je na całą noc, aby zmiękły. Dzięki temu pasta będzie kremowa, a blender będzie miał mniej roboty.
- Po namoczeniu pestki ponownie przepłucz i odcedź.
- Umieść pestki słonecznika, sól, pieprz i opcjonalne dodatki w blenderze.
- Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- W razie potrzeby dodaj więcej oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Gotową pastę przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Pasta słonecznikowa doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek, dip do warzyw, sos do sałatek lub dodatek do zup i makaronów.
Jedz pestki słonecznika na zdrowie
Pestki słonecznika to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło cennych składników odżywczych, które możemy dostarczyć w smacznej paście. Są naturalnym źródłem witaminy E, cynku i selenu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w pestkach słonecznika może również odgrywać rolę w profilaktyce nowotworów.
Pestki słonecznika bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.