Blenduję te nasiona i smaruję kanapki. Lepsze niż masło
Przyzwyczailiśmy się już, że bazą do kanapek jest masło. Ja stawiam jednak na zupełnie inne smarowidło, które przygotowuję samodzielnie w domu. Świetnie pasuje do kanapek ze świeżymi, wiosennymi warzywami, ale posmakuje również fanom śniadań na słodko.
15.04.2024 09:08
Dostać je można niemal w każdym sklepie, chętnie dodajemy je do sałatek czy posypujemy nimi zupy krem. Pestki słonecznika sprawdzą się jednak nie tylko w roli dodatku, ale również świetnie zagrają ważniejszą rolę jako smarowidło do kanapek. Taka pasta jest nie tylko smaczna, ale również naprawdę zdrowa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasta ze słonecznika na kanapki
Przygotowanie pysznej i zdrowej pasty słonecznikowej jest banalnie proste.Wystarczy kilka składników i odrobina chęci, aby wyczarować pyszny smarowidło, które idealnie sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia. Pastę można wzbogacić dodatkowo o inne składniki, jak suszone pomidory, czarnuszka czy zioła, aby dodać jej charakteru.
Składniki:
- 180 gramów pestek słonecznika bez łusek,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 5 łyżek oleju roślinnego (np. rzepakowego, lnianego),
- szczypta pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pestki słonecznika dokładnie przepłucz i namocz w zimnej lub letniej wodzie. Najlepiej pozostawić je na całą noc, aby zmiękły. Dzięki temu pasta będzie kremowa, a blender będzie miał mniej roboty.
- Po namoczeniu pestki ponownie przepłucz i odcedź.
- Umieść pestki słonecznika, sól, pieprz i opcjonalne dodatki w blenderze.
- Blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- W razie potrzeby dodaj więcej oleju, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Gotową pastę przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
Pasta słonecznikowa doskonale sprawdza się jako smarowidło do kanapek, dip do warzyw, sos do sałatek lub dodatek do zup i makaronów.
Jedz pestki słonecznika na zdrowie
Pestki słonecznika to nie tylko smaczna przekąska, ale również bogate źródło cennych składników odżywczych, które możemy dostarczyć w smacznej paście. Są naturalnym źródłem witaminy E, cynku i selenu. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w pestkach słonecznika może również odgrywać rolę w profilaktyce nowotworów.
Pestki słonecznika bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. To z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.