Błyskawicznie stawia na nogi po zakrapianej imprezie. Rozprawi się z największym kacem
Na męczącego kaca szukamy najróżniejszych sposobów. W naszych głowach pojawiają się najróżniejsze pomysły - mleko, woda, tabletki, a nawet kolejne piwo. Zapomnijcie o tym i przygotujcie specjalne danie. Zupa na kaca od razu pomaga pozbyć się wszelkich objawów.
01.01.2024 18:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Receptura na tę zupę pochodzi z Korei Południowej. Nosi ona nazwę haejang-guk, która oznacza dokładnie "zupę na kaca" lub "zupę na detoksykacje". Ani twórcy, ani jej fani nigdy nie ukrywali tego, jakie jest jej przeznaczenie. Chociaż wersji tego dania jest wiele, to podstawę zawsze stanowi bulion wołowy z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasem dokłada się też kaszankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciekawostką jest fakt, ze o haejang-guk i o innych zupach sulguk głośno było już za czasów dynastii Goryeo (panowała od X do XV wieku). Pierwsze przekazy mówią o tym, że zupa na kaca składała się z mięsa, makaronu, szczypiorku, bulionu oraz proszku cheoncho. To danie jedli wszyscy - i cesarz, i wysoko postawieni urzędnicy, a także zwyczajni ludzie z gminu.
Zupa na kaca - przepis
Składniki:
- 10 szklanek wody,
- kawałek suszonych wodorostów kombu,
- 4 suszone grzyby shiitake,
- 2 cebule,
- łyżka płatków chili,
- 15 zielonych liści kapusty pekińskiej,
- 900 g karkówki wołowej,
- pokrojonej na małe kawałki,
- 200 g koreańskiej rzodkwi,
- 3-4 zielone cebulki, pokrojone w paski,
- 2-3 garści kiełków soi.
Składniki na marynatę:
- 6 posiekanych ząbków czosnku,
- 2 łyżki koreańskiej pasty z fasoli,
- 1/3 szklanki koreańskich płatków czerwonej papryki,
- łyżka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 3 łyżki koreańskiego mirinu (wino ryżowe),
- pół łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
- Wlej wodę do garnka, dodaj do niej wodorosty, grzyby, cebulę oraz płatki chilli. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
- Kiedy bulion będzie wrzeć, od razu wyjmij wodorosty. W ich miejsce wrzuć liście kapusty, blanszuj je przez 1-2 minuty, po tym wyciągnij je z wody.
- Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 10 minut.
- Karkówkę zalej połową marynaty.
- Kapustę pokrój w paski i zalej resztą marynaty.
- Do dużego garnka wrzuć mięso oraz rzodkiew. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj bulion i kapustę pekińską. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
- Na koniec wrzuć kiełki soi i zieloną cebulę.