Błyskawicznie stawia na nogi po zakrapianej imprezie. Rozprawi się z największym kacem

Na męczącego kaca szukamy najróżniejszych sposobów. W naszych głowach pojawiają się najróżniejsze pomysły - mleko, woda, tabletki, a nawet kolejne piwo. Zapomnijcie o tym i przygotujcie specjalne danie. Zupa na kaca od razu pomaga pozbyć się wszelkich objawów.

Zupa na kacaZupa na kaca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Receptura na tę zupę pochodzi z Korei Południowej. Nosi ona nazwę haejang-guk, która oznacza dokładnie "zupę na kaca" lub "zupę na detoksykacje". Ani twórcy, ani jej fani nigdy nie ukrywali tego, jakie jest jej przeznaczenie. Chociaż wersji tego dania jest wiele, to podstawę zawsze stanowi bulion wołowy z dodatkiem warzyw i przypraw. Czasem dokłada się też kaszankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Ciekawostką jest fakt, ze o haejang-guk i o innych zupach sulguk głośno było już za czasów dynastii Goryeo (panowała od X do XV wieku). Pierwsze przekazy mówią o tym, że zupa na kaca składała się z mięsa, makaronu, szczypiorku, bulionu oraz proszku cheoncho. To danie jedli wszyscy - i cesarz, i wysoko postawieni urzędnicy, a także zwyczajni ludzie z gminu.

Zupa na kaca - przepis

Składniki:

  • 10 szklanek wody,
  • kawałek suszonych wodorostów kombu,
  • 4 suszone grzyby shiitake,
  • 2 cebule,
  • łyżka płatków chili,
  • 15 zielonych liści kapusty pekińskiej,
  • 900 g karkówki wołowej,
  • pokrojonej na małe kawałki,
  • 200 g koreańskiej rzodkwi,
  • 3-4 zielone cebulki, pokrojone w paski,
  • 2-3 garści kiełków soi.

Składniki na marynatę:

  • 6 posiekanych ząbków czosnku,
  • 2 łyżki koreańskiej pasty z fasoli,
  • 1/3 szklanki koreańskich płatków czerwonej papryki,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 3 łyżki koreańskiego mirinu (wino ryżowe),
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu.
Zupa na kaca
Zupa na kaca © wikipedia

Sposób wykonania:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj do niej wodorosty, grzyby, cebulę oraz płatki chilli. Wymieszaj wszystko dokładnie i zagotuj.
  2. Kiedy bulion będzie wrzeć, od razu wyjmij wodorosty. W ich miejsce wrzuć liście kapusty, blanszuj je przez 1-2 minuty, po tym wyciągnij je z wody.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 10 minut.
  4. Karkówkę zalej połową marynaty.
  5. Kapustę pokrój w paski i zalej resztą marynaty.
  6. Do dużego garnka wrzuć mięso oraz rzodkiew. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj bulion i kapustę pekińską. Zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
  7. Na koniec wrzuć kiełki soi i zieloną cebulę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej