Była codziennością na stołach naszych dziadków. Dziś wielu myśli, że nie nadaje się do jedzenia

To jeden z tych produktów, który niegdyś był niesamowicie popularny w dietach Polaków, natomiast dziś został wyparty przez inne dania i przekąski. Niektórzy krzywią się na samą myśl o nim, a inni uważają wręcz, że jest niejadalny.

Salted herring fish caviar snack in the bowlcaviar, herring, fish, egg, seafood, roe, salted, preserve, dish, meal, food, white, object, open, clupea, background, spawn, atlantic, russian, salt, delicatessen, salty, ikra, delicacy, close, caviare, up, top, caviar, herring, fish, egg, seafood, roe, salted, preserve, dish, meal, food, white, object, open, clupea, background, spawn, atlantic, russian, salt, delicatessen, salty, ikra, delicacy, close, caviare, up, topByła codziennością na stołach naszych dziadków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W czasie gdy jedni uważają ikrę śledzia za prawdziwy przysmak, inni wzdrygają się na samą myśl. To jeden z tych produktów, który mocno dzieli konsumentów. Chociaż lata temu uchodziła za rarytas na polskich stołach, dziś została niemal zapomniana. Coraz rzadziej spotykana, wciąż zasługuje na uwagę ze względu na swoje właściwości.

Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo

Ikra śledziowa

Swojego czasu ikra śledziowa cieszyła się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości odżywcze, o których można mówić długo. Przede wszystkim dostarcza dużej ilości pełnowartościowego i świetnie przyswajanego białka oraz aminokwasów, które są niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek.

Jest również bardzo dobrym źródłem wielu witamin, szczególnie D, B6 i B12, oraz cennych mikroelementów, takich jak selen, fosfor i potas. Te składniki wspierają układ nerwowy, wzmacniają kości i zęby oraz podnoszą odporność, co jest niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródło kwasów omega-3

Niezwykle ważna jest również obecność kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla prawidłowego działania serca. Podobnie jak samo mięso śledzia, ikra jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które przyspieszają metabolizm, obniżają poziom "złego" cholesterolu i chronią serce. Regularne spożywanie ikry śledzia może znacząco poprawić samopoczucie i prowadzić do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Sprawdź skład

Ikrę śledzia kupisz w większych marketach oraz w sklepach rybnych. Podczas zakupów, koniecznie sprawdź skład – powinien być krótki. Zdecydowanie unikaj wersji wzbogaconych o wzmacniacze smaku czy konserwanty, ponieważ skład powinien ograniczać się jedynie do rybiej ikry i soli (a jej zawartość nie powinna przekraczać 5 proc. wagi całości).

Jak jeść ikrę śledziową?

Niektórych może zastanawiać, jak wprowadzić do diety ikrę śledzia. Pamiętaj, że należy podchodzić do niej ostrożnie. Ma intensywny, słony smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, więc jeśli nigdy wcześniej jej nie próbowałeś, zacznij od niewielkich porcji. Możesz spróbować jej na kanapkach – posmaruj chleb masłem lub serkiem, a na to połóż ikrę oraz ulubione warzywa, na przykład pomidora lub ogórka. Możesz również przygotować pastę jajeczną – wymieszaj ikrę z ugotowanymi na twardo żółtkami, dodaj trochę majonezu i przypraw, a następnie podawaj na pieczywie.

Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀