Była codziennością na stołach naszych dziadków. Dziś wielu myśli, że nie nadaje się do jedzenia
To jeden z tych produktów, który niegdyś był niesamowicie popularny w dietach Polaków, natomiast dziś został wyparty przez inne dania i przekąski. Niektórzy krzywią się na samą myśl o nim, a inni uważają wręcz, że jest niejadalny.
W czasie gdy jedni uważają ikrę śledzia za prawdziwy przysmak, inni wzdrygają się na samą myśl. To jeden z tych produktów, który mocno dzieli konsumentów. Chociaż lata temu uchodziła za rarytas na polskich stołach, dziś została niemal zapomniana. Coraz rzadziej spotykana, wciąż zasługuje na uwagę ze względu na swoje właściwości.
Kotlety mielone z niespodzianką. Ten farsz to prawdziwe mistrzostwo
Ikra śledziowa
Swojego czasu ikra śledziowa cieszyła się ogromną popularnością, nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości odżywcze, o których można mówić długo. Przede wszystkim dostarcza dużej ilości pełnowartościowego i świetnie przyswajanego białka oraz aminokwasów, które są niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek.
Jest również bardzo dobrym źródłem wielu witamin, szczególnie D, B6 i B12, oraz cennych mikroelementów, takich jak selen, fosfor i potas. Te składniki wspierają układ nerwowy, wzmacniają kości i zęby oraz podnoszą odporność, co jest niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródło kwasów omega-3
Niezwykle ważna jest również obecność kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla prawidłowego działania serca. Podobnie jak samo mięso śledzia, ikra jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które przyspieszają metabolizm, obniżają poziom "złego" cholesterolu i chronią serce. Regularne spożywanie ikry śledzia może znacząco poprawić samopoczucie i prowadzić do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Sprawdź skład
Ikrę śledzia kupisz w większych marketach oraz w sklepach rybnych. Podczas zakupów, koniecznie sprawdź skład – powinien być krótki. Zdecydowanie unikaj wersji wzbogaconych o wzmacniacze smaku czy konserwanty, ponieważ skład powinien ograniczać się jedynie do rybiej ikry i soli (a jej zawartość nie powinna przekraczać 5 proc. wagi całości).
Jak jeść ikrę śledziową?
Niektórych może zastanawiać, jak wprowadzić do diety ikrę śledzia. Pamiętaj, że należy podchodzić do niej ostrożnie. Ma intensywny, słony smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, więc jeśli nigdy wcześniej jej nie próbowałeś, zacznij od niewielkich porcji. Możesz spróbować jej na kanapkach – posmaruj chleb masłem lub serkiem, a na to połóż ikrę oraz ulubione warzywa, na przykład pomidora lub ogórka. Możesz również przygotować pastę jajeczną – wymieszaj ikrę z ugotowanymi na twardo żółtkami, dodaj trochę majonezu i przypraw, a następnie podawaj na pieczywie.