Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie. Pomagają obniżyć cholesterol

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, w dodatku można dodawać je do wielu potraw i wypieków. Są przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Oczywiście skład różni się w zależności od gatunku. Jakie orzechy warto jeść i jak je przyrządzać? Które gatunki egzotyczne są w Polsce niedoceniane?

Orzechy to wyjątkowo zdrowa przekąskaOrzechy to wyjątkowo zdrowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | suravikin@gmail.com

Orzech laskowy i orzech włoski – doceńmy to, co krajowe

Orzechy laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę E i argininę. Świetnie smakują nie tylko w czekoladzie czy jako owoc deserowy. W kuchni chętnie wykorzystuje się je w formie zmielonej i jako posypkę do deserów (np. lodów), wypieków, musli, sałatek i dań z makaronu. Można je prażyć dla poprawy smaku (wyczuwa się wtedy mniej charakterystycznej goryczki). Pasują do dań słodkich, lecz także słono-pikantnych. Natomiast olej z orzechów laskowych poprawia smak i aromat sałatek, surówek i potraw mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Orzechy włoskie mają podobny skład i zastosowanie: to przede wszystkim składniki deserów, ciast i ciasteczek. Nietypowy pomysł na obiad to zupa z orzechów włoskich przygotowana na bazie śmietany. Dodatkowo warto przyrządzać nalewkę z zielonych orzechów, zbieranych pod koniec czerwca lub na początku lipca. Przygotowuje się ją na spirytusie, ale można też lekko posłodzić, np. miodem. Nalewkę pije się doraźnie, w małych ilościach (kieliszek), na różne dolegliwości układu pokarmowego.

Regularne spożywanie orzechów krajowych zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

Orzeszki ziemne – prawdopodobnie najpopularniejsza przystawka

Orzeszki ziemne (arachidowe) są cenione jako przystawki, spożywa się je w formie naturalnej, solone czy otoczone pikantnymi przyprawami. Przyjazne dla zdrowia są te pierwsze. Są bogate w błonnik, dlatego zaleca się je spożywać osobom z problemami trawienia. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i ograniczają choroby układu krwionośnego.

W Polsce orzeszki ziemne stosuje się głównie do musli i deserów, natomiast w kuchniach azjatyckich wykorzystuje się je w postaci rozkruszonej do dekoracji dań z makaronem ryżowym i ryżem. Dużą popularnością w Tajlandii cieszy się sos z orzechów arachidowych.

Nerkowce i pistacje – najbardziej aromatyczne, smaczne orzechy

Nerkowce i pistacje wyróżniają się smakiem, a także aromatem. Pierwsze są względnie miękkie i soczyste, drugie mają nieco twardszą konsystencję i słodkawo-słonawy smak. Nerkowce to skarbnica witaminy E i cynku. Spożywanie ich poprawia wygląd skóry. Można je spożywać jako przekąski, przyrządzać smaczną pastę, np. do kanapek i dodawać do wypieków. Pokruszone lub mielone to uniwersalna posypka do lodów, koktajli i deserów podawanych na zimno.

Pistacje są drogie, ale jednocześnie modne. W ostatnich latach obserwuje się "szał pistacjowy". Można kupić lody pistacjowe, pączki z nadzieniem pistacjowym, czekoladę pistacjową, rogale i wiele innych smakołyków. Pistacje mielone, a następnie prażone warto dodawać do kawy i stosować jako posypkę do ciast. Są bogate w kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega 3. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają pozytywny wpływ na pracę jelit.

Migdały i makadamia – jak je wykorzystać w kuchni?

Migdały są popularne u miłośników ciast, ciasteczek i tortów. Zmielone wykorzystuje się do przyrządzenia marcepanu. Ponadto można dodawać je do mąki, z której przygotowuje się naleśniki i gofry. Nadają ciastu charakterystycznego posmaku. Olej migdałowy jest składnikiem sałatkowych dressingów, deserów i przystawek na zimno. Migdały wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.

Orzechy makadamia nie goszczą powszechnie na polskich stołach. W odróżnieniu od zdecydowanej większości powyżej opisanych orzechów nie mają wyrazistego smaku. Są delikatne, maślane, lekko orzechowe, słabo wyczuwalne. Nie sprawdzają się jako przekąski, natomiast warto wykorzystywać je kulinarnie w formie posypki lub kremu. Wzmacniają smak sałatek, dań smażonych, ciast i smoothie (w ostatnim przypadku przy okazji pełnią formę zagęszczacza). Powiększają głębię smaku. Mają właściwości lecznicze podobne do innych orzechów. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, manganu, fosforu.

Orzechy krajowe i egzotyczne warto jeść dla smaku, poszerzenia kulinarnych możliwości, lecz także dla zdrowia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła i zajadam ze smakiem
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso