Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie. Pomagają obniżyć cholesterol

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, w dodatku można dodawać je do wielu potraw i wypieków. Są przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Oczywiście skład różni się w zależności od gatunku. Jakie orzechy warto jeść i jak je przyrządzać? Które gatunki egzotyczne są w Polsce niedoceniane?

Orzechy to wyjątkowo zdrowa przekąskaOrzechy to wyjątkowo zdrowa przekąska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | suravikin@gmail.com
SKOMENTUJ

Orzech laskowy i orzech włoski – doceńmy to, co krajowe

Orzechy laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę E i argininę. Świetnie smakują nie tylko w czekoladzie czy jako owoc deserowy. W kuchni chętnie wykorzystuje się je w formie zmielonej i jako posypkę do deserów (np. lodów), wypieków, musli, sałatek i dań z makaronu. Można je prażyć dla poprawy smaku (wyczuwa się wtedy mniej charakterystycznej goryczki). Pasują do dań słodkich, lecz także słono-pikantnych. Natomiast olej z orzechów laskowych poprawia smak i aromat sałatek, surówek i potraw mięsnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Orzechy włoskie mają podobny skład i zastosowanie: to przede wszystkim składniki deserów, ciast i ciasteczek. Nietypowy pomysł na obiad to zupa z orzechów włoskich przygotowana na bazie śmietany. Dodatkowo warto przyrządzać nalewkę z zielonych orzechów, zbieranych pod koniec czerwca lub na początku lipca. Przygotowuje się ją na spirytusie, ale można też lekko posłodzić, np. miodem. Nalewkę pije się doraźnie, w małych ilościach (kieliszek), na różne dolegliwości układu pokarmowego.

Regularne spożywanie orzechów krajowych zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krwionośnego.

Orzeszki ziemne – prawdopodobnie najpopularniejsza przystawka

Orzeszki ziemne (arachidowe) są cenione jako przystawki, spożywa się je w formie naturalnej, solone czy otoczone pikantnymi przyprawami. Przyjazne dla zdrowia są te pierwsze. Są bogate w błonnik, dlatego zaleca się je spożywać osobom z problemami trawienia. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i ograniczają choroby układu krwionośnego.

W Polsce orzeszki ziemne stosuje się głównie do musli i deserów, natomiast w kuchniach azjatyckich wykorzystuje się je w postaci rozkruszonej do dekoracji dań z makaronem ryżowym i ryżem. Dużą popularnością w Tajlandii cieszy się sos z orzechów arachidowych.

Nerkowce i pistacje – najbardziej aromatyczne, smaczne orzechy

Nerkowce i pistacje wyróżniają się smakiem, a także aromatem. Pierwsze są względnie miękkie i soczyste, drugie mają nieco twardszą konsystencję i słodkawo-słonawy smak. Nerkowce to skarbnica witaminy E i cynku. Spożywanie ich poprawia wygląd skóry. Można je spożywać jako przekąski, przyrządzać smaczną pastę, np. do kanapek i dodawać do wypieków. Pokruszone lub mielone to uniwersalna posypka do lodów, koktajli i deserów podawanych na zimno.

Pistacje są drogie, ale jednocześnie modne. W ostatnich latach obserwuje się "szał pistacjowy". Można kupić lody pistacjowe, pączki z nadzieniem pistacjowym, czekoladę pistacjową, rogale i wiele innych smakołyków. Pistacje mielone, a następnie prażone warto dodawać do kawy i stosować jako posypkę do ciast. Są bogate w kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega 3. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają pozytywny wpływ na pracę jelit.

Migdały i makadamia – jak je wykorzystać w kuchni?

Migdały są popularne u miłośników ciast, ciasteczek i tortów. Zmielone wykorzystuje się do przyrządzenia marcepanu. Ponadto można dodawać je do mąki, z której przygotowuje się naleśniki i gofry. Nadają ciastu charakterystycznego posmaku. Olej migdałowy jest składnikiem sałatkowych dressingów, deserów i przystawek na zimno. Migdały wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.

Orzechy makadamia nie goszczą powszechnie na polskich stołach. W odróżnieniu od zdecydowanej większości powyżej opisanych orzechów nie mają wyrazistego smaku. Są delikatne, maślane, lekko orzechowe, słabo wyczuwalne. Nie sprawdzają się jako przekąski, natomiast warto wykorzystywać je kulinarnie w formie posypki lub kremu. Wzmacniają smak sałatek, dań smażonych, ciast i smoothie (w ostatnim przypadku przy okazji pełnią formę zagęszczacza). Powiększają głębię smaku. Mają właściwości lecznicze podobne do innych orzechów. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, manganu, fosforu.

Orzechy krajowe i egzotyczne warto jeść dla smaku, poszerzenia kulinarnych możliwości, lecz także dla zdrowia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza