Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie. Pomagają obniżyć cholesterol
Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, w dodatku można dodawać je do wielu potraw i wypieków. Są przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i błonnik. Oczywiście skład różni się w zależności od gatunku. Jakie orzechy warto jeść i jak je przyrządzać? Które gatunki egzotyczne są w Polsce niedoceniane?
Orzech laskowy i orzech włoski – doceńmy to, co krajowe
Orzechy laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminę E i argininę. Świetnie smakują nie tylko w czekoladzie czy jako owoc deserowy. W kuchni chętnie wykorzystuje się je w formie zmielonej i jako posypkę do deserów (np. lodów), wypieków, musli, sałatek i dań z makaronu. Można je prażyć dla poprawy smaku (wyczuwa się wtedy mniej charakterystycznej goryczki). Pasują do dań słodkich, lecz także słono-pikantnych. Natomiast olej z orzechów laskowych poprawia smak i aromat sałatek, surówek i potraw mięsnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz
Orzechy włoskie mają podobny skład i zastosowanie: to przede wszystkim składniki deserów, ciast i ciasteczek. Nietypowy pomysł na obiad to zupa z orzechów włoskich przygotowana na bazie śmietany. Dodatkowo warto przyrządzać nalewkę z zielonych orzechów, zbieranych pod koniec czerwca lub na początku lipca. Przygotowuje się ją na spirytusie, ale można też lekko posłodzić, np. miodem. Nalewkę pije się doraźnie, w małych ilościach (kieliszek), na różne dolegliwości układu pokarmowego.
Regularne spożywanie orzechów krajowych zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krwionośnego.
Orzeszki ziemne – prawdopodobnie najpopularniejsza przystawka
Orzeszki ziemne (arachidowe) są cenione jako przystawki, spożywa się je w formie naturalnej, solone czy otoczone pikantnymi przyprawami. Przyjazne dla zdrowia są te pierwsze. Są bogate w błonnik, dlatego zaleca się je spożywać osobom z problemami trawienia. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i ograniczają choroby układu krwionośnego.
W Polsce orzeszki ziemne stosuje się głównie do musli i deserów, natomiast w kuchniach azjatyckich wykorzystuje się je w postaci rozkruszonej do dekoracji dań z makaronem ryżowym i ryżem. Dużą popularnością w Tajlandii cieszy się sos z orzechów arachidowych.
Nerkowce i pistacje – najbardziej aromatyczne, smaczne orzechy
Nerkowce i pistacje wyróżniają się smakiem, a także aromatem. Pierwsze są względnie miękkie i soczyste, drugie mają nieco twardszą konsystencję i słodkawo-słonawy smak. Nerkowce to skarbnica witaminy E i cynku. Spożywanie ich poprawia wygląd skóry. Można je spożywać jako przekąski, przyrządzać smaczną pastę, np. do kanapek i dodawać do wypieków. Pokruszone lub mielone to uniwersalna posypka do lodów, koktajli i deserów podawanych na zimno.
Pistacje są drogie, ale jednocześnie modne. W ostatnich latach obserwuje się "szał pistacjowy". Można kupić lody pistacjowe, pączki z nadzieniem pistacjowym, czekoladę pistacjową, rogale i wiele innych smakołyków. Pistacje mielone, a następnie prażone warto dodawać do kawy i stosować jako posypkę do ciast. Są bogate w kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega 3. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają pozytywny wpływ na pracę jelit.
Migdały i makadamia – jak je wykorzystać w kuchni?
Migdały są popularne u miłośników ciast, ciasteczek i tortów. Zmielone wykorzystuje się do przyrządzenia marcepanu. Ponadto można dodawać je do mąki, z której przygotowuje się naleśniki i gofry. Nadają ciastu charakterystycznego posmaku. Olej migdałowy jest składnikiem sałatkowych dressingów, deserów i przystawek na zimno. Migdały wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi.
Orzechy makadamia nie goszczą powszechnie na polskich stołach. W odróżnieniu od zdecydowanej większości powyżej opisanych orzechów nie mają wyrazistego smaku. Są delikatne, maślane, lekko orzechowe, słabo wyczuwalne. Nie sprawdzają się jako przekąski, natomiast warto wykorzystywać je kulinarnie w formie posypki lub kremu. Wzmacniają smak sałatek, dań smażonych, ciast i smoothie (w ostatnim przypadku przy okazji pełnią formę zagęszczacza). Powiększają głębię smaku. Mają właściwości lecznicze podobne do innych orzechów. Są dobrym źródłem magnezu, miedzi, manganu, fosforu.
Orzechy krajowe i egzotyczne warto jeść dla smaku, poszerzenia kulinarnych możliwości, lecz także dla zdrowia.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.