PoradyNie tylko marmolada. Nadziej pączki najmodniejszym dodatkiem sezonu

Nie tylko marmolada. Nadziej pączki najmodniejszym dodatkiem sezonu

Karnawał trwa w najlepsze, więc pora zrobić pączki. Nadzienie warto zrobić z orzechów, które są niekwestionowanym hitem sezonu. Efekt końcowy z pewnością przypadnie ci do gustu.

Pączki to karnawałowy klasyk
Pączki to karnawałowy klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czas karnawału to sezon obfitości, imprez i różnych pyszności. Można wtedy nieco popuścić pasa i pozwolić sobie na więcej, jeśli chodzi o jedzenie. W tym okresie częściej niż zazwyczaj spożywamy pączki. Ich tradycyjna wersja z marmoladą to zdecydowany klasyk, ale może warto pozwolić sobie na małe pistacjowe szaleństwo?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajecznie kremowy sernik pistacjowy. Już nigdy nie zrobisz innego

Pistacje zdobyły ogromną popularność w ciągu ostatnich kilku lat. Najczęściej jedzone jako samodzielna przekąska, często są również bazą kremów do ciast, makaroników, croissantów i innych deserów. Pasta z tych orzechów jest również elementem viralowej czekolady dubajskiej, która szturmem podbiła social media, cukiernie oraz jarmarki.

Właściwości zdrowotne pistacji

Pisząc o kremie pistacjowym, warto wspomnieć o bogatych właściwościach zdrowotnych orzechów pistacji. Zawierają znaczne ilości witaminy B6, E, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. Pistacje dostarczają przeciwutleniaczy, w tym luteiny i zeaksantyny, które wspierają zdrowie oczu i mogą zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Bogactwo błonnika wspiera trawienie i zdrowie jelit, a tłuszcze jednonienasycone przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, korzystnie wpływając na serce. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, pistacje wspomagają również kontrolowanie poziomu cukru we krwi, co jest ważne w profilaktyce cukrzycy. Oczywiście, najzdrowiej jest zjeść niesoloną garść pistacji, ale w karnawale, bądź w tłusty czwartek, można sobie pozwolić na pistacjowe pączki.

Przygotowanie pączków z kremem pistacjowym

Przed przystąpieniem do pracy, musisz przygotować pistacje. Idealny smak i konsystencję zapewnią niesolone i nieprażone orzechy. Należy pozbawić je łupinek, jak i fioletowej skórki. Zdjęcie pierwszych nie powinno sprawić dużego kłopotu, gorzej może być jednak ze skórką. Orzechy pozbawione już łupin możesz zalać wrzątkiem, zmiękczy on trochę kłopotliwą warstwę i łatwiej będzie obrać z niej pistacje. Krem pistacjowy do pączków przygotuj dzień wcześniej i odstaw, ponieważ najlepszy będzie po kilkunastu godzinach.

Przepis na pączki z kremem pistacjowym

Składniki na krem:

  • 80 g pistacji obranych, niesolonych i nieprażonych,
  • 130 g białej czekolady,
  • 50 g oleju z pestek winogron,
  • sól.

Składniki na pączki:

  • 5-6 żółtek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 50 g masła.

Składniki na rozczyn do pączków:

  • 50 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie kremu

  1. Zacznij od pistacji. Upraż je w piekarniku w 185 stopni Celsjusza (wystarczy ok. 10 minut). Gotowe odstaw do ostygnięcia.
  2. Przestudzone pistacje zblenduj, z dodatkiem soli, na sypki proszek.
  3. Białą czekoladę pokrój drobno, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Mieszaj, aby miała jednolitą i gładką konsystencję. Uważaj, by jej nie przegrzać. Mieszaj ją często i nie trzymaj długo koło źródła ciepła.
  4. Przy pomocy blendera, zmiksuj rozdrobnione pistacje z olejem z pestek winogron na gładką pastę. Przerywaj proces co jakiś czas, by nie przegrzać składników.
  5. Przy pomocy szpatułki do kremów połącz pastę pistacjową z lekko ostudzoną białą czekoladą, energicznie mieszając całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Z pomocą termometru kuchennego, możesz kontrolować temperaturę kremu. Podczas mieszania powinna osiągnąć 22-24 stopni Celsjusza. Wtedy krem na pewno wyjdzie perfekcyjny.
  6. Krem odstaw na 12-14 godziny. Po tym czasie będzie gotowy do spożycia.

Przygotowanie pączków

  1. Żółtka utrzyj z cukrem. Oddzielnie przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Następnie połącz składniki obu misek.
  2. Teraz rozczyn: drożdże pokrusz i wymieszaj najpierw z cukrem, a następnie także mąką. Całość zalej letnim mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Po około 20 minutach połącz rozczyn z mąką i żółtkami. Wlej jeszcze mleko, śmietanę oraz spirytus. Z tych składników zagnieć ciasto. Następnie dodaj do niego rozpuszczone oraz ostudzone masło i raz jeszcze zagnieć. Ciasto będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od dłoni.
  4. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  5. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka i formuj je w pączki. Ułóż je w dużych odstępach, przykryj ściereczką i odstaw je jeszcze na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  6. Smaż w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, po około 1,5 - 2 minuty na stronę.
  7. Krem pistacjowy przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej gotowe pączki.
karnawałpączkipistacje

Wybrane dla Ciebie