PrzepisDeseryChałwowa pierzynka

Chałwowa pierzynka

Chałwowa pierzynka
Pyszności

21.08.2018 14:00, aktual.: 24.08.2018 10:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto kolejny przepis na pyszne ciacho bez pieczenia, którego nie możecie przegapić. Nie tylko obłędnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Po prostu same pyszności!

Składniki:

  1. 3 łyżki mąka
  2. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 2 szt. żółtka
  5. 1 litr mleko
  6. 200 g masło miękkie
  7. 300 g chałwa pokruszona
  8. 400 g herbatniki kakaowe
  9. 300 g dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.

Obraz

3. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

5. Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obraz

6. Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.

Obraz

7. Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także