Oto kolejny przepis na pyszne ciacho bez pieczenia, którego nie możecie przegapić. Nie tylko obłędnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Po prostu same pyszności!
Pyszności
Składniki:
3 łyżki mąka
3 łyżki mąka ziemniaczana
1/2 szkl. cukier
2 szt. żółtka
1 litr mleko
200 g masło miękkie
300 g chałwa pokruszona
400 g herbatniki kakaowe
300 g dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.
3. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
5. Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.
6. Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.
7. Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!