Chałwowa pierzynka

Oto kolejny przepis na pyszne ciacho bez pieczenia, którego nie możecie przegapić. Nie tylko obłędnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje. Po prostu same pyszności!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 3 łyżki mąka
  2. 3 łyżki mąka ziemniaczana
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 2 szt. żółtka
  5. 1 litr mleko
  6. 200 g masło miękkie
  7. 300 g chałwa pokruszona
  8. 400 g herbatniki kakaowe
  9. 300 g dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą mleko (1,5 szkl.), mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W garnku zagotuj resztę mleka. Stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę. Kiedy masa będzie już gotowa, odstaw ją do ostudzenia.

Obrazek

3. W mikserze ubij miękkie masło. Następnie małymi porcjami dodawaj przygotowaną masę. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę i wszystko dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. W formie ułóż herbatniki i umieść na ich wierzchu masę chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

5. Na drugiej warstwie ciastek rozprowadź dżem. I bezpośrednio na nim umieść kolejną warstwę z masą chałwową. Ponownie ułóż herbatniki.

Obrazek

6. Kiedy stworzysz 4 warstwę z herbatników, pokryj ją masą. Następnie chłodź w lodówce przez całą noc.

Obrazek

7. Gotowe ciasto ozdób przy pomocy pokruszonej chałwy. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców