PoradyChleb dyniowy wyjdzie miękki i wilgotny. Ale musisz pamiętać o jednym

Chleb dyniowy wyjdzie miękki i wilgotny. Ale musisz pamiętać o jednym

Chleb dyniowy
Chleb dyniowy
Źródło zdjęć: © Canva | manyakotic

11.10.2024 09:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To idealna pora na upieczenie pysznego chleba dyniowego. Smak wypieku jest na tyle uniwersalny, że można serwować go zarówno na słodko, np. z dżemem, jak i z zapieczonym serem na słono. Niestety pieczenie chleba dyniowego nierzadko kończy się zakalcem. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko niepowodzenia, koniecznie poznaj ten patent.

Wyrośnięty i puszysty, ale jednocześnie miękki i wilgotny chleb dyniowy to świetne uzupełnienie jesiennego menu. Grzechem jest nie korzystać z dobroci, jakie daje nam natura w postaci sezonowych warzyw. A dynia to przecież jedno z najbardziej uniwersalnych kulinarnie warzyw, choć jeszcze nie do końca poznaliśmy jej potencjał. Niech przepis na dyniowy chleb pozwoli poznać bliżej możliwości dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto dyniowe: dlaczego wychodzi zakalec?

Chleb z dodatkiem dyni będzie przyjemnie puszysty i zarazem wilgotny, jeśli będziesz podążać za przepisem. Niektórych kusi, by do ciasta dodać dyniowe purée (zamiast dyni tartej), co nie zawsze jest dobrym pomysłem. Pamiętajmy, że duża wilgotność takiego purée może nadmiernie dociążyć ciasto i ostatecznie doprowadzić do powstania zakalca.

Oczywiście nie każda dynia ma luźny miąższ po upieczeniu: purée z dyni zwyczajnej będzie wodniste, podczas gdy dynia piżmowa da nam zwarty i mięsisty mus. Warto mieć jednak na względzie, że z wypiekami trzeba obchodzić się delikatnie i z dozą przezorności, a kombinowanie z purée może skończyć się po prostu zakalcem. Przepisem na chleb dyniowy oraz poradami podzieliła się autorka bloga wszystkiegoslodkiego.pl.

Chleb dyniowy z zakalcem? Zobacz, jak temu zapobiec
Chleb dyniowy z zakalcem? Zobacz, jak temu zapobiec© Canva | SouthernLightStudios

Chleb dyniowy na suchych drożdżach. Przepis

Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody,
  • 14 g drożdży suszonych instant,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 700 g mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 200 g łuskanych pestek dyni,
  • 300 g dyni (po obraniu).

Przygotowanie:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj suche drożdże, cukier i sól. Całość zamieszaj, dodaj wodę i zamieszaj raz jeszcze, by składniki się połączyły.
  3. Do mieszanki dodaj startą dynię oraz pestki dyni (zostaw ok. 30 g do posypania blachy). Pestki możesz wcześniej posiekać.
  4. Zagnieć ciasto, a gotowe odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce).
  5. Keksówkę posmaruj masłem i wysyp pestkami dyni.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagnieć je na blacie oprószonym mąką, a następnie włóż do formy. Odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
  7. Ciasto piecz w 200 st. C przez 60 minut (do suchego patyczka).
  8. Gotowe ciasto, po wyjęciu z piekarnika, zostaw na 10 minut w formie.
  9. Następnie studź na kratce.

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

ciasto dyniowechlebek drożdżowyprzepis