Chleb dyniowy wyjdzie miękki i wilgotny. Ale musisz pamiętać o jednym

To idealna pora na upieczenie pysznego chleba dyniowego. Smak wypieku jest na tyle uniwersalny, że można serwować go zarówno na słodko, np. z dżemem, jak i z zapieczonym serem na słono. Niestety pieczenie chleba dyniowego nierzadko kończy się zakalcem. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko niepowodzenia, koniecznie poznaj ten patent.

Chleb dyniowy Chleb dyniowy
Źródło zdjęć: © Canva | manyakotic

Wyrośnięty i puszysty, ale jednocześnie miękki i wilgotny chleb dyniowy to świetne uzupełnienie jesiennego menu. Grzechem jest nie korzystać z dobroci, jakie daje nam natura w postaci sezonowych warzyw. A dynia to przecież jedno z najbardziej uniwersalnych kulinarnie warzyw, choć jeszcze nie do końca poznaliśmy jej potencjał. Niech przepis na dyniowy chleb pozwoli poznać bliżej możliwości dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Ciasto dyniowe: dlaczego wychodzi zakalec?

Chleb z dodatkiem dyni będzie przyjemnie puszysty i zarazem wilgotny, jeśli będziesz podążać za przepisem. Niektórych kusi, by do ciasta dodać dyniowe purée (zamiast dyni tartej), co nie zawsze jest dobrym pomysłem. Pamiętajmy, że duża wilgotność takiego purée może nadmiernie dociążyć ciasto i ostatecznie doprowadzić do powstania zakalca.

Oczywiście nie każda dynia ma luźny miąższ po upieczeniu: purée z dyni zwyczajnej będzie wodniste, podczas gdy dynia piżmowa da nam zwarty i mięsisty mus. Warto mieć jednak na względzie, że z wypiekami trzeba obchodzić się delikatnie i z dozą przezorności, a kombinowanie z purée może skończyć się po prostu zakalcem. Przepisem na chleb dyniowy oraz poradami podzieliła się autorka bloga wszystkiegoslodkiego.pl.

Chleb dyniowy z zakalcem? Zobacz, jak temu zapobiec
Chleb dyniowy z zakalcem? Zobacz, jak temu zapobiec © Canva | SouthernLightStudios

Chleb dyniowy na suchych drożdżach. Przepis

Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody,
  • 14 g drożdży suszonych instant,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 700 g mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki soli,
  • 200 g łuskanych pestek dyni,
  • 300 g dyni (po obraniu).

Przygotowanie:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj suche drożdże, cukier i sól. Całość zamieszaj, dodaj wodę i zamieszaj raz jeszcze, by składniki się połączyły.
  3. Do mieszanki dodaj startą dynię oraz pestki dyni (zostaw ok. 30 g do posypania blachy). Pestki możesz wcześniej posiekać.
  4. Zagnieć ciasto, a gotowe odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce).
  5. Keksówkę posmaruj masłem i wysyp pestkami dyni.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagnieć je na blacie oprószonym mąką, a następnie włóż do formy. Odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
  7. Ciasto piecz w 200 st. C przez 60 minut (do suchego patyczka).
  8. Gotowe ciasto, po wyjęciu z piekarnika, zostaw na 10 minut w formie.
  9. Następnie studź na kratce.

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej