Kanapki robię z różową pastą. Główny składnik często pomijamy w sklepie
To jeden z moich ulubionych jesiennych specjałów. Różową pastę robię tak naprawdę w międzyczasie, a rezultat przechodzi oczekiwania. To świetny sposób na podanie zwykłych kanapek w niezwykłej szacie.
Wiemy, że są szalenie zdrowe, ale nie do końca znane nam są ich kulinarne możliwości. Być może właśnie dlatego rzadko sięgamy po buraki, a zwykle robimy to, kiedy na horyzoncie pojawia się pomysł na przygotowanie barszczu. Buraki są na tyle wspaniałe, że nie tracą swoich dobroczynnych właściwości w procesie obróbki termicznej, więc można je piec czy gotować i jeść na wiele różnych sposobów. A jednym z takich sposobów jest upieczenie barwnych bulw i przygotowanie na ich bazie pysznej i zdrowej pasty kanapkowej (ale nie tylko kanapkowej).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na stole pojawia się Piękna Monika, wszyscy zabierają się za jedzenie. To najlepsze ciasto na każdą okazję
Pasta z pieczonych buraków - jak ją wykorzystać w kuchni?
Pasta z pieczonych buraków świetnie smakuje solo, wystarczy rozsmarować ją na chrupiącej, podpieczonej kromce. To również świetny dodatek do jajek gotowanych na twardo lub sadzonych, wszelkiego rodzaju wędlin i pieczywa. Różowa pasta buraczkowa doskonale sprawdzi się jako składnik pasty jajecznej - wymieszaj ją z pokrojonymi jajkami, majonezem i chrzanem, a uzyskasz kolorowy i przepyszny dodatek do kanapek.
Pasta z pieczonych buraków będzie świetnym składnikiem warzywnych (i nie tylko) tortilli. Warto też połączyć ją z jogurtem i wędzoną rybą (oraz kapką musztardy), by otrzymać zdrową przekąskę do pieczywa czy warzyw pokrojonych w słupki. Ponadto pasta z pieczonych buraków ma kilka punktów wspólnych z... pesto. Dlatego też, dodając więcej ziaren słonecznika i nieco fety lub ricotty, otrzymasz boski dodatek do makaronu.
Pasta z pieczonych buraków. Przepis
Składniki:
- 3 średniej wielkości buraki,
- 1 duża główka czosnku,
- pół szklanki łuskanego słonecznika,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4-5 łyżek oliwy,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Buraki wyszoruj, ale nie obieraj ich, a następnie owiń szczelnie folią aluminiową.
- Główkę czosnku bez obierania również zawiń w folię spożywczą.
- Przygotowane tak warzywa ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Czosnek wyjmij po ok. 30 minutach, a buraczki po ok. 60 (sprawdź wcześniej wykałaczką, czy są miękkie).
- Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Kiedy zarumienią się, odłóż je, by ostygły.
- Buraczki upieczone obierz i pokrój. Dodaj do nich upieczony czosnek, uprażone ziarna słonecznika, oliwę, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz.
- Zmiksuj całość na gładką gęstą pastę. Dodatkowo dopraw do smaku, jeśli będzie taka potrzeba.