Tania i wartościowa, ale wciąż nie wiemy, jak ją przyrządzić. Nadaje się nie tylko do zup
17.09.2024 11:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
O tej porze jest dostępna niemalże wszędzie, a kupić ją można za niewielkie pieniądze. Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia czy kiszenia i stanowić może bazę zarówno dań wytrawnych, jak i słodkich. Wiele osób ogranicza się do zup krem, jednak dynia to również doskonały składnik bardziej wymyślnych dań. A w wersji à la tiramisu spisuje się na medal.
Dynia to bardzo charakterystyczne warzywo. Potrafi osiągać niebotyczne rozmiary, ma piękny jesienny kolor, a także jest bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni. W Europie dynia pojawiła się najpewniej za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego wyprawy. Warzywo to było bowiem podstawą diety Inków. Dlatego też dynię nazywa się "złotem z krainy Inków".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest źródłem beta-karotenu, który pozwala neutralizować działanie wolnych rodników, zapobiegając m.in. chorobom nowotworowym. Beta-karoten pomaga również obniżać poziom cholesterolu we krwi. Zapobiega to tworzeniu się złogów miażdżycowych i redukuje ryzyko chorób sercowych. Ponadto beta-karoten, jako pochodna witaminy A, korzystnie wpływa na wzrok, wspierając prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej, co poprawia widzenie w warunkach słabego oświetlenia oraz zapobiega zmianom zwyrodnieniowym i zaćmie.
Dynia to również delikatne warzywo, które może stanowić jedno z pierwszych pokarmów wprowadzanych do diety niemowląt. Polecana jest również kobietom w ciąży oraz osobom z chorobą lokomocyjną, ponieważ zarówno miąższ, jak i pestki dyni mają właściwości przeciwwymiotne. Dynia łagodzi również dolegliwości żołądkowe. Jest zalecana osobom z wrzodami, nadżerkami żołądka i zespołem jelita drażliwego (IBS). Usprawnia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania, zwłaszcza w połączeniu z ostrymi przyprawami. Szczególnie wartymi uwago są również pestki dyni (więcej na ich temat przeczytasz TUTAJ).
Zastosowanie dyni w kuchni. Przepis na dyniowe tiramisu
Z dyni często przyrządza się aromatyczne zupy krem, niekiedy jest ona dodatkiem do dżemów, np. jabłkowych, lub w formie purée ląduje na talerzach. Warto jednak wiedzieć, że dynia może doskonale wzbogacić nasze jesienno-zimowe menu, dostarczając nie tylko wartości odżywczych, ale też wiele smaku. Doskonałym przykładem na wszechstronność dyni w kuchni jest przepis na dyniowe tiramisu.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 200 g purée z dyni,
- 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka do ubicia piany,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 80 g podłużnych biszkoptów
- pół szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy wymieszanej z Amaretto, rumem, brandy.
Przygotowanie:
- Serek mascarpone ubij z dodatkiem 100 ml śmietanki i cukru.
- Kiedy krem będzie gęsty, dodaj purée z dyni, szczyptę gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę cynamonu.
- Biszkopty zanurz w ciepłej kawie wymieszanej z alkoholem i ułóż na dnie pucharków/formy do pieczenia. Następnie wyłóż połowę kremu.
- Na kremie ponownie ułóż biszkopty zanurzone w kawie i kolejną warstwę kremu.
- Ubij kolejne 100 ml śmietanki na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
- Dyniowe tiramisu pokryj ubitą pianą. Posyp dodatkową kakao, cynamonem lub cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym.