Te trzy warzywa są wyjątkowo dobre dla naszych jelit. Właśnie trwa na nie sezon

Są uniwersalne w kuchni, smaczne i łatwo dostępne, zwłaszcza teraz, kiedy trwa na nie sezon. Na te trzy jesienne warzywa powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Według specjalisty mają dobroczynny wpływ na zdrowie jelit.

Dynia żołędziowa posiada właściwości wspierające prawidłową pracę układu pokarmowegoDynia żołędziowa posiada właściwości wspierające prawidłową pracę układu pokarmowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

- Niektóre produkty sezonowe są niedoceniane - przekazał na Instagramie gastroenterolog William Bulsiewicz. Jako specjalista zajmujący się leczeniem dolegliwości układu pokarmowego wybrał trzy warzywa, które mogą pochwalić się zbawiennym wpływem na zdrowie naszych jelit (i nie tylko).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Jesienne warzywa, które wspierają zdrowie jelit. Specjalista poleca

Gastroenterolog William Bulsiewicz jako pierwsze wymienił buraki. Wskazał, że warzywa te są nieocenionym źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu, pomagający rozluźnić naczynia krwionośne. To skutkuje lepszym przepływem krwi, co ma istotne znaczenie dla zdrowia jelit. Ponadto buraki są źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.

Kolejnym jesiennym warzywem docenionym przez gastroenterologa jest dynia żołędziowa (i każda inna dynia). Specjalista podkreśla, że warzywo to jest źródłem karotenoidów, naturalnie występujących barwnych substancji chemicznych. Karotenoidy nie tylko wspomagają ogólną pracę jelit, ale - podobnie jak błonnik - zapobiegają powstawaniu polipów.

Specjalista na końcu wspomniał o czerwonej kapuście. Warzywo to sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga w walce z zaparciami, a sok z kapusty sprawdza się w terapii choroby wrzodowej. Specjalista podkreślił, że warzywo to bogate jest w fitochemikalia pomocne w walce z rakiem oraz antocyjany, które wspierają pracę mózgu.

Specjalista poleca te trzy warzywa
Specjalista poleca te trzy warzywa © Instagram | Will Bulsiewicz MD MSCI (Dr B)

Stawiaj na sezonowość. Lista jesiennych warzyw

Specjalista udostępnił też listę polecanych sezonowych warzyw, z którą warto wybrać się do sklepu lub na targowisko. Znajdziemy na niej m.in. jabłka, buraki, brokuły, brukselkę, kapustę, bakłażany, winogrona, jarmuż, gruszki, dynię czy cukinię. Według gastroenterologa to warte uwagi warzywa - wspierają pracę naszych jelit i zapobiegają dolegliwościom układu pokarmowego.

Lista produktów sezonowych
Lista produktów sezonowych © Instagram | Will Bulsiewicz MD MSCI (Dr B)
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"