Te trzy warzywa są wyjątkowo dobre dla naszych jelit. Właśnie trwa na nie sezon
Są uniwersalne w kuchni, smaczne i łatwo dostępne, zwłaszcza teraz, kiedy trwa na nie sezon. Na te trzy jesienne warzywa powinniśmy zwrócić szczególną uwagę. Według specjalisty mają dobroczynny wpływ na zdrowie jelit.
14.10.2023 12:37
- Niektóre produkty sezonowe są niedoceniane - przekazał na Instagramie gastroenterolog William Bulsiewicz. Jako specjalista zajmujący się leczeniem dolegliwości układu pokarmowego wybrał trzy warzywa, które mogą pochwalić się zbawiennym wpływem na zdrowie naszych jelit (i nie tylko).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienne warzywa, które wspierają zdrowie jelit. Specjalista poleca
Gastroenterolog William Bulsiewicz jako pierwsze wymienił buraki. Wskazał, że warzywa te są nieocenionym źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu, pomagający rozluźnić naczynia krwionośne. To skutkuje lepszym przepływem krwi, co ma istotne znaczenie dla zdrowia jelit. Ponadto buraki są źródłem błonnika i przeciwutleniaczy.
Kolejnym jesiennym warzywem docenionym przez gastroenterologa jest dynia żołędziowa (i każda inna dynia). Specjalista podkreśla, że warzywo to jest źródłem karotenoidów, naturalnie występujących barwnych substancji chemicznych. Karotenoidy nie tylko wspomagają ogólną pracę jelit, ale - podobnie jak błonnik - zapobiegają powstawaniu polipów.
Specjalista na końcu wspomniał o czerwonej kapuście. Warzywo to sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga w walce z zaparciami, a sok z kapusty sprawdza się w terapii choroby wrzodowej. Specjalista podkreślił, że warzywo to bogate jest w fitochemikalia pomocne w walce z rakiem oraz antocyjany, które wspierają pracę mózgu.
Stawiaj na sezonowość. Lista jesiennych warzyw
Specjalista udostępnił też listę polecanych sezonowych warzyw, z którą warto wybrać się do sklepu lub na targowisko. Znajdziemy na niej m.in. jabłka, buraki, brokuły, brukselkę, kapustę, bakłażany, winogrona, jarmuż, gruszki, dynię czy cukinię. Według gastroenterologa to warte uwagi warzywa - wspierają pracę naszych jelit i zapobiegają dolegliwościom układu pokarmowego.