Chrupiąca cebula w piwnym cieście z sosem tzatziki- najlepsza przekąska na imprezę

Chrupiąca cebula w piwnym cieście to idealne przekąską na każdą imprezę. Kultowe warzywo podaliśmy w nieco innej odsłonie- chrupiących gniazdek. Całość przełamuje lekki i pyszny sos tzatziki. Jak zrobić cebulę w panierce?

Obrazek
Ewa

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

Jeśli lubisz krążki cebulowe, to ten przepis skradnie Ci serce. Raz na jakiś czas można zaszaleć i pozwolić sobie na takie chrupiące pyszności. Takie gniazdka to połączenie klasyki z nowoczesną formą. Dodatkiem, który jeszcze bardziej podkręca domowy sos tzaziki. To proste połączenie jogurtu greckiego ze starym ogórkiem, ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem. Lekki i pyszny dip idealnie komponuje się z chrupiącymi gniazdkami z cebuli.

Składniki:

4 cebule

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka kurkuma

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

250 ml piwa

Przepis na chrupiącą cebulę w piwnym cieście

Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę pszenną i dodaj do niej przyprawy: słodką i ostrą paprykę, kurkumę oraz sól i pieprz. Wymieszaj zawartość miski.

cebula w panierce Pyszności
cebula w panierce Pyszności

Następne wlej do miski jasne piwo i wymieszaj całość, aby powstało ciasto bez grudek. Cebulę obierz, przekrój na pół i następnie pokrój w plasterki.  Wrzuć cebulę do ciasta i obtocz dokładnie, aby mieszanka przykryła każdy kawałek warzywa.

Obrazek
cebula w cieście Pyszności

Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju. Gdy będzie już wystarczająco rozgrzany- chwyć metalowymi szczypcami porcję cebuli i włóż do gorącego oleju, tworząc gniazdka. Smaż je, aż się zarumienią.

Obrazek

Odsącz na ręczniku papierowym usmażone gniazda- dzięki temu nie będą zbyt tłuste. Tak przygotowaną cebulę podaj z ulubionym sosem. My postawiliśmy na tzatziki: proste połączenie jogurtu greckiego ze startymi i odciśniętymi z wody ogórkami. Dodaliśmy do niego posiekany drobno koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Taki lekki sos świetnie przełamie smak cebuli w cieście. Możesz ją serwować również z innymi dipami: ketchupem, tysiąca wysp, BBQ czy też majonezowym. Postaw na taki dodatek, jaki lubisz najbardziej.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej