InspiracjeChrupiąca przekąska na wieczór filmowy. Nieważne ile przygotujesz, wszystko zniknie

Chrupiąca przekąska na wieczór filmowy. Nieważne ile przygotujesz, wszystko zniknie

Pestki dyni
Pestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
28.10.2023 16:58

Stanowią skarbnicę białka, cynku, magnezu, żelaza, selenu, witaminy E, kwasu foliowego czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni warto jednak chrupać nie tylko ze względu na imponujące wartości odżywcze. Przygotujemy z nich bowiem pyszne, proste i zdrowe przekąski. W jaki sposób?

Trwa sezon dyniowy, dlatego z pozyskaniem pestek nie będzie problemu. Po wydobyciu z miąższu należy je przepłukać pod zimną wodą, by pozbyć się włókien. Następnie gotujemy w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli na litr wody) przez 10 minut, a na koniec umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą, po czym prażymy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zezłocą.

Pestki możemy teraz przetworzyć na pyszne przekąski. Oto pięć pomysłów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestki dyni z syropem klonowym

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu doda dyniowym pestkom słodyczy i niepowtarzalnego aromatu.

W miseczce dokładnie mieszamy pestki (pół szklanki), syrop klonowy (2 łyżki) oraz mieszankę przypraw: po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i imbiru. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, na około 15-20 minut, w połowie należy przemieszać pestki.

Pestki dyni z cukrem cynamonowym

Cynamon i cukier to magiczne połączenie, które nada pestkom zupełnie nowego smaku.

Zaczynamy od wymieszania pestek (pół szklanki) z roztopionym masłem (łyżka), po czym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy mieszankę cukru, białego lub trzcinowego (pół łyżki) z mielonym cynamonem (1/4 łyżeczki), którą posypujemy pestki. Mieszamy, by równomiernie pokryły się słodzikiem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15-20 minut.

Pestki dyni z czosnkiem i parmezanem

Szukasz zamiennika chipsów czy innych niezbyt korzystnych dla zdrowia przekąsek? Spróbuj jak smakują pestki dyni z dodatkiem czosnku oraz parmezanu.

Nasiona (pół szklanki) mieszamy z roztopionym masłem (łyżka) i wykładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy solą czosnkową lub suszonym czosnkiem (pół łyżeczki) oraz drobno startym parmezanem (łyżka). Mieszamy, by równomiernie pokryć pestki, które następnie zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Pestki dyni
Pestki dyni© Adobe Stock

Pestki dyni z przyprawą ranczerską

Ranch to słynny amerykański dressing, który wzbogaca smak sałatek, świetnie pasuje do grillowanych mięs i warzyw, może być ciekawym dodatkiem do frytek, chipsów czy skrzydełek z kurczaka. Jego ważnym składnikiem jest mieszanka ziół i przypraw, świetnie komponująca się także z pestkami dyni. Jak ją przygotować? Mieszamy drobniutko posiekaną natkę pietruszki (3 łyżki), koperek i szczypiorek (po 1,5 łyżki), sproszkowany czosnek (pół łyżeczki), cebulę w proszku (1/4 łyżeczki), ocet jabłkowy i sos worcestershire (po pół łyżeczki).

Do naszej przekąski będziemy potrzebować tylko 1-2 łyżek tej mieszanki (resztę można wykorzystać np. do sałatki), którą obtaczamy pestki (pół szklanki). Na koniec pieczemy je w 200 stopniach, przez około kwadrans.

Pestki dyni z curry

Dzięki hinduskiej mieszance przypraw pestki nabiorą wspaniałego smaku i aromatu, które na pewno docenimy w chłodny, jesienny dzień.

Curry możemy kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? Na początku podprażamy na suchej patelni ziarna kolendry (2 łyżki), kuminu (łyżka), kozieradki (łyżka) i kardamonu (2 łyżeczki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera lub młynka do kawy, razem z ziarnami czarnego pieprzu (2 łyżeczki), kawałkiem cynamonu (około 4-centymetrowym), goździkami (3) i anyżem (pół gwiazdki). Mielimy na drobny proszek, po czym dodajemy mieloną kurkumę (2 łyżki), sproszkowane chili (1/4 łyżeczki) i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy.

Pestki dyni (pół szklanki) mieszamy z oliwą z oliwek (łyżka), wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy curry (łyżeczka), mieszamy i pieczemy 15-20 minut w 200 st., aż do uzyskania złocistego koloru.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także