Chrupiąca przekąska na wieczór filmowy. Nieważne ile przygotujesz, wszystko zniknie

Stanowią skarbnicę białka, cynku, magnezu, żelaza, selenu, witaminy E, kwasu foliowego czy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni warto jednak chrupać nie tylko ze względu na imponujące wartości odżywcze. Przygotujemy z nich bowiem pyszne, proste i zdrowe przekąski. W jaki sposób?

Pestki dyniPestki dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Trwa sezon dyniowy, dlatego z pozyskaniem pestek nie będzie problemu. Po wydobyciu z miąższu należy je przepłukać pod zimną wodą, by pozbyć się włókien. Następnie gotujemy w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli na litr wody) przez 10 minut, a na koniec umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą, po czym prażymy przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zezłocą.

Pestki możemy teraz przetworzyć na pyszne przekąski. Oto pięć pomysłów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zrobić furorę na imprezie halloweenowej? Przygotuj te kapelusze i czekaj na komplementy

Pestki dyni z syropem klonowym

Produkt powstający w wyniku długotrwałego odparowywania soku z klonu doda dyniowym pestkom słodyczy i niepowtarzalnego aromatu.

W miseczce dokładnie mieszamy pestki (pół szklanki), syrop klonowy (2 łyżki) oraz mieszankę przypraw: po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej, mielonych goździków i imbiru. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, na około 15-20 minut, w połowie należy przemieszać pestki.

Pestki dyni z cukrem cynamonowym

Cynamon i cukier to magiczne połączenie, które nada pestkom zupełnie nowego smaku.

Zaczynamy od wymieszania pestek (pół szklanki) z roztopionym masłem (łyżka), po czym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy mieszankę cukru, białego lub trzcinowego (pół łyżki) z mielonym cynamonem (1/4 łyżeczki), którą posypujemy pestki. Mieszamy, by równomiernie pokryły się słodzikiem i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 st. Pieczemy 15-20 minut.

Pestki dyni z czosnkiem i parmezanem

Szukasz zamiennika chipsów czy innych niezbyt korzystnych dla zdrowia przekąsek? Spróbuj jak smakują pestki dyni z dodatkiem czosnku oraz parmezanu.

Nasiona (pół szklanki) mieszamy z roztopionym masłem (łyżka) i wykładamy na blachę do pieczenia. Posypujemy solą czosnkową lub suszonym czosnkiem (pół łyżeczki) oraz drobno startym parmezanem (łyżka). Mieszamy, by równomiernie pokryć pestki, które następnie zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Pestki dyni
Pestki dyni © Adobe Stock

Pestki dyni z przyprawą ranczerską

Ranch to słynny amerykański dressing, który wzbogaca smak sałatek, świetnie pasuje do grillowanych mięs i warzyw, może być ciekawym dodatkiem do frytek, chipsów czy skrzydełek z kurczaka. Jego ważnym składnikiem jest mieszanka ziół i przypraw, świetnie komponująca się także z pestkami dyni. Jak ją przygotować? Mieszamy drobniutko posiekaną natkę pietruszki (3 łyżki), koperek i szczypiorek (po 1,5 łyżki), sproszkowany czosnek (pół łyżeczki), cebulę w proszku (1/4 łyżeczki), ocet jabłkowy i sos worcestershire (po pół łyżeczki).

Do naszej przekąski będziemy potrzebować tylko 1-2 łyżek tej mieszanki (resztę można wykorzystać np. do sałatki), którą obtaczamy pestki (pół szklanki). Na koniec pieczemy je w 200 stopniach, przez około kwadrans.

Pestki dyni z curry

Dzięki hinduskiej mieszance przypraw pestki nabiorą wspaniałego smaku i aromatu, które na pewno docenimy w chłodny, jesienny dzień.

Curry możemy kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Jak to zrobić? Na początku podprażamy na suchej patelni ziarna kolendry (2 łyżki), kuminu (łyżka), kozieradki (łyżka) i kardamonu (2 łyżeczki). Gdy przestygną, wrzucamy je do blendera lub młynka do kawy, razem z ziarnami czarnego pieprzu (2 łyżeczki), kawałkiem cynamonu (około 4-centymetrowym), goździkami (3) i anyżem (pół gwiazdki). Mielimy na drobny proszek, po czym dodajemy mieloną kurkumę (2 łyżki), sproszkowane chili (1/4 łyżeczki) i szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Mieszamy.

Pestki dyni (pół szklanki) mieszamy z oliwą z oliwek (łyżka), wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy curry (łyżeczka), mieszamy i pieczemy 15-20 minut w 200 st., aż do uzyskania złocistego koloru.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć