Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na rodzinny obiad

Udka kurczaka można przygotować na wiele sposobów, Jednak często zdarza się, że mięso wychodzi suche i niesmaczne. Czas z tym skończyć! Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwi mi" proponuje udka kurczaka pieczone z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone.

kurczakUdka kurczaka z mascarpone
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Kurczak nie musi by nudny. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamieni się w wykwintne danie. Warto jednak postawić na produkty dobre jakości. Wtedy mamy gwarancje kulinarnego sukcesu.

"Ten wspaniały obiad można podać na każdą okazję, ale też jako codzienne danie. Kurczak, dojrzałe w słońcu mini pomidory, mascarpone i włoskie zioła. Delikatne, aromatyczne mięso rozpływa się w ustach. Pysznie smakuje z bagietką, makaronem lub ryżem. Czego chcieć więcej" - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Na blogu znajdziecie wiele innych smakowitych inspiracji. Wypróbujcie koniecznie przepis na placek cebulowy z boczkiem i serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Udka kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone

Składniki:

  • 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mini pomidorów,
  • 125 g mascarpone,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chili,
  • 2 łyżki oliwy + 2 do smażenia,
  • zioła: po 1 łyżeczce świeżych liści oregano, bazylii, tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Udka przekrój na pół w stawach, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i dokładnie wmasuj w mięso. Ostaw na 30 minut.
  2. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Mięso kurczaka zrumień ze wszystkich stron na oliwie i przełóż na talerz.
  3. Na patelnię po kurczaku włóż posiekaną cebulę i smaż kilka minut, a potem dodaj drobno posiekany czosnek. Teraz włóż kurczaka i wlej bulion. Dodaj zioła i chili. Duś bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli sos będzie za szybko parował, dolej bulionu.
  4. Teraz włóż mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż ser połączy się z pozostałym sosem. Posyp natką pietruszki lub koprem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej