PrzepisDania mięsneChrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na rodzinny obiad
Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na rodzinny obiad
Udka kurczaka można przygotować na wiele sposobów, Jednak często zdarza się, że mięso wychodzi suche i niesmaczne. Czas z tym skończyć! Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwi mi" proponuje udka kurczaka pieczone z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone.
Udka kurczaka z mascarpone
01.11.2023 10:23
Kurczak nie musi by nudny. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamieni się w wykwintne danie. Warto jednak postawić na produkty dobre jakości. Wtedy mamy gwarancje kulinarnego sukcesu.
"Ten wspaniały obiad można podać na każdą okazję, ale też jako codzienne danie. Kurczak, dojrzałe w słońcu mini pomidory, mascarpone i włoskie zioła. Delikatne, aromatyczne mięso rozpływa się w ustach. Pysznie smakuje z bagietką, makaronem lub ryżem. Czego chcieć więcej" - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Na blogu znajdziecie wiele innych smakowitych inspiracji. Wypróbujcie koniecznie przepis na placek cebulowy z boczkiem i serem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Udka kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone
Składniki:
- 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g mini pomidorów,
- 125 g mascarpone,
- sól i pieprz,
- szczypta chili,
- 2 łyżki oliwy + 2 do smażenia,
- zioła: po 1 łyżeczce świeżych liści oregano, bazylii, tymianku.
Sposób przygotowania:
- Udka przekrój na pół w stawach, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i dokładnie wmasuj w mięso. Ostaw na 30 minut.
- Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Mięso kurczaka zrumień ze wszystkich stron na oliwie i przełóż na talerz.
- Na patelnię po kurczaku włóż posiekaną cebulę i smaż kilka minut, a potem dodaj drobno posiekany czosnek. Teraz włóż kurczaka i wlej bulion. Dodaj zioła i chili. Duś bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli sos będzie za szybko parował, dolej bulionu.
- Teraz włóż mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż ser połączy się z pozostałym sosem. Posyp natką pietruszki lub koprem.