PrzepisDania mięsneChrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na rodzinny obiad

Chrupiąca skórka i rozpływające się w ustach mięso. W sam raz na rodzinny obiad

Udka kurczaka z mascarpone
Udka kurczaka z mascarpone
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

01.11.2023 10:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Udka kurczaka można przygotować na wiele sposobów, Jednak często zdarza się, że mięso wychodzi suche i niesmaczne. Czas z tym skończyć! Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwi mi" proponuje udka kurczaka pieczone z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone.

Kurczak nie musi by nudny. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami zamieni się w wykwintne danie. Warto jednak postawić na produkty dobre jakości. Wtedy mamy gwarancje kulinarnego sukcesu.

"Ten wspaniały obiad można podać na każdą okazję, ale też jako codzienne danie. Kurczak, dojrzałe w słońcu mini pomidory, mascarpone i włoskie zioła. Delikatne, aromatyczne mięso rozpływa się w ustach. Pysznie smakuje z bagietką, makaronem lub ryżem. Czego chcieć więcej" - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Na blogu znajdziecie wiele innych smakowitych inspiracji. Wypróbujcie koniecznie przepis na placek cebulowy z boczkiem i serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Udka kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i mascarpone

Składniki:

  • 2 udka kurczaka z wolnego wybiegu,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g mini pomidorów,
  • 125 g mascarpone,
  • sól i pieprz,
  • szczypta chili,
  • 2 łyżki oliwy + 2 do smażenia,
  • zioła: po 1 łyżeczce świeżych liści oregano, bazylii, tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Udka przekrój na pół w stawach, umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i dokładnie wmasuj w mięso. Ostaw na 30 minut.
  2. Obierz cebulę i czosnek, posiekaj. Mięso kurczaka zrumień ze wszystkich stron na oliwie i przełóż na talerz.
  3. Na patelnię po kurczaku włóż posiekaną cebulę i smaż kilka minut, a potem dodaj drobno posiekany czosnek. Teraz włóż kurczaka i wlej bulion. Dodaj zioła i chili. Duś bez przykrycia około 20 minut. Jeżeli sos będzie za szybko parował, dolej bulionu.
  4. Teraz włóż mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż ser połączy się z pozostałym sosem. Posyp natką pietruszki lub koprem.
Źródło artykułu:kuchennymidrzwiami.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także