Jak ciasto czekoladowe, to tylko to z dodatkiem karmelowych naleśników. Uwierz nam, to wręcz idealna kombinacja.
Pyszności
Co więcej, nie tylko genialnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje!
Składniki:
Karmelowy sos
2 szkl. cukier
1/2 szkl. woda
1,5 szkl. śmietanka 30%
6 łyżek masło
Ciasto
2 szkl. mąka
1 szkl. cukier
1/2 szkl. kakao
1,5 łyżeczki soda oczyszczona
1 szczypta sól
1,5 szkl. woda
1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
3/4 szkl. olej
Naleśniki
4,5 szkl. mąka
8 szt. jajka
2,5 szkl. woda
2,5 szkl. mleko
1/2 szkl. masło roztopione
Czekoladowa masa
4 szkl. cukier puder
1/2 szkl. mleko
340 g miękkie masło
1 szkl. kakao przesiane
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą produkty suche: mąkę, cukier, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną.
2. W drugiej misce połącz wodę, olej i ekstrakt waniliowy.
3. Połącz dwie mieszanki i uzyskaną masę czekoladową podziel na trzy formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie przygotuj naleśniki...
5. ...oraz karmel. W tym celu połącz ze sobą na palniku wodę i cukier. Po kilku minutach dodaj śmietankę i na samym końcu masło.
6. Na przestudzonym cieście rozprowadź sos karmelowy i zacznij układać naleśniki. Pomiędzy każdym naleśnikiem rozprowadź dodatkową porcję sosu.
7. Po ułożeniu kilku naleśników, dodaj kolejne ciasto i znowu naleśniki. Twoja wieża powinna zakończyć się trzecim ciastem czekoladowym.
8. Czas na masę czekoladową, którą zrobisz w mikserze, łącząc: masło, kakao, cukier puder i mleko. Rozprowadź masę na cieście i udekoruj je. Nie zapomnij również o czekoladowej posypce. Wstaw do lodówki na 2 godziny.