Ciasto czekoladowe z karmelowymi naleśnikami

Jak ciasto czekoladowe, to tylko to z dodatkiem karmelowych naleśników. Uwierz nam, to wręcz idealna kombinacja.

Obrazek
Pyszności

Co więcej, nie tylko genialnie smakuje, ale i świetnie się prezentuje!

Składniki:

Karmelowy sos

  1. 2 szkl. cukier
  2. 1/2 szkl. woda
  3. 1,5 szkl. śmietanka 30%
  4. 6 łyżek masło

Ciasto

  1. 2 szkl. mąka
  2. 1 szkl. cukier
  3. 1/2 szkl. kakao
  4. 1,5 łyżeczki soda oczyszczona
  5. 1 szczypta sól
  6. 1,5 szkl. woda
  7. 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
  8. 3/4 szkl. olej

Naleśniki

  1. 4,5 szkl. mąka
  2. 8 szt. jajka
  3. 2,5 szkl. woda
  4. 2,5 szkl. mleko
  5. 1/2 szkl. masło roztopione

Czekoladowa masa

  1. 4 szkl. cukier puder
  2. 1/2 szkl. mleko
  3. 340 g miękkie masło
  4. 1 szkl. kakao przesiane

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz ze sobą produkty suche: mąkę, cukier, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną.

Obrazek

2. W drugiej misce połącz wodę, olej i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Połącz dwie mieszanki i uzyskaną masę czekoladową podziel na trzy formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj naleśniki...

Obrazek

5. ...oraz karmel. W tym celu połącz ze sobą na palniku wodę i cukier. Po kilku minutach dodaj śmietankę i na samym końcu masło.

Obrazek

6. Na przestudzonym cieście rozprowadź sos karmelowy i zacznij układać naleśniki. Pomiędzy każdym naleśnikiem rozprowadź dodatkową porcję sosu.

Obrazek

7. Po ułożeniu kilku naleśników, dodaj kolejne ciasto i znowu naleśniki. Twoja wieża powinna zakończyć się trzecim ciastem czekoladowym.

Obrazek

8. Czas na masę czekoladową, którą zrobisz w mikserze, łącząc: masło, kakao, cukier puder i mleko. Rozprowadź masę na cieście i udekoruj je. Nie zapomnij również o czekoladowej posypce. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

9. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę