Ciasto Hrabina to hit rodzinnych uroczystości. Sekretem jest masa z dodatkiem, za którym Polacy szaleją

Ciasto Hrabina nie tylko pięknie wygląda, ale równie zachwycająco smakuje. Ten finezyjny przekładaniec często pojawia się na stołach podczas większych i mniejszych uroczystości lub też bez okazji, do popołudniowej kawy. Ciasto Hrabina możesz przygotować z masą o dowolnym smaku. My proponujemy nieziemskie połączenie kawy i cappuccino. Zobaczcie przepis!

ObrazekCiasto Hrabiny (zdj. ilustracyjne) - Pyszności; Fot Adobe Stock

Ciasto Hrabina to popularny deser, którego bazę stanowią biszkopty przekładane budyniową masą, często smak dopełnia galaretka czy owoce. Uwielbiamy takie desery za tę uniwersalność - w tym przypadku ze smakiem masy czy rodzajem dodatków można eksperymentować w nieskończoność. Lubisz połączenie czekolady i pomarańczy w deserach? Zaszalej! Jeśli zaś szukasz mocno kawowych rozwiązań, koniecznie zerknij na ten przepis.

Sekretne składniki idealnego ciasta Hrabina

Ciasto Hrabina to deser na każdą okazję. Zdobi świąteczne stoły, pojawia się podczas większych i mniejszych uroczystości lub po prostu piecze się je do niedzielnej kawy czy herbaty. Przygotowania ciasta Hrabiny wydaje się skomplikowane - trzeba upiec bazę i przygotować masę - ale w rzeczywistości z tą recepturą poradzi sobie każdy. A kiedy raz skosztujesz tego deseru, przepadniesz!

To, jak finalnie będzie smakować ciasto Hrabiny, tak naprawdę zależy jedynie od twojej wyobraźni. Smak masy, dodatki (galaretka, owoce, kolejna masa) możesz dopasować pod swój bądź gości gust. My proponujemy coś dla fanów mocnej kawy - czyli ciasto Hrabiny wypełnione masą o intensywnym smaku cappuccino przekładane biszkoptami namoczonymi w parzonej kawie. Zapewniamy, że zaskoczysz domowników tym słodko-gorzkim połączeniem.

Sypanie kawy do kubka
Kawa - Pyszności; Foto pixabay

Kawowe ciasto Hrabina. Lista składników

Ciemne ciasto

  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Jasne ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu

Masa cappuccino

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym

Dodatkowo

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 200 ml mocnej kawy parzonej
  • 2 opakowania galaretki zielonej
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto Hrabina?

  1. By zrobić ciasto ciemne, jajka i żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie przestając miksować, dodawaj stopniowo do mieszaniny mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Wszystko połącz na gładką masę.
  2. W przypadku ciasta jasnego należy najpierw ubić białka na sztywną pianę. Ubijając, do piany dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
  3. Na blaszkę (35 cm x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylewaj naprzemiennie porcje ciemnego i jasnego ciasta, Na końcu całość delikatnie wymieszaj widelcem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Zimne ciasto rozkrój na dwa płaty (tak, jak na zdjęciu poniżej).
Obrazek
Kiedy ciasto ostygnie, podziel je na dwa blaty - Pyszności; Fot. Adobe Stock
  1. Następnie przygotuj masę cappuccino. Odlej pół szklanki mleka, pozostałe zagotuj z dodatkiem cukru. W odlanym mleku wymieszaj budynie, a kiedy rozpuszczą się, wlej masę do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj całość i gotuj ok. 2 minuty.
  2. Tak przygotowany budyń odstaw, by ostygł.
  3. Utrzyj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Na końcu dodaj do całości cappuccino.
  4. Zaparz kawę i ostudź ją.
  5. Na jeden z płatów ciasta wyłóż połowę masy cappuccino i wyrównaj.
  6. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na cieście. Następnie na biszkopty wylej pozostałą masę cappuccino i wyrównaj całość.
  7. W trzech szklankach wrzątku rozpuść galaretki i ostudź je. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na ciasto.
  8. Wierzch przykryj drugim płatem ciasta. Tak przygotowane włóż do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej