Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie - prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy

Desery z czasów naszego dzieciństwa cieszą się niesłabnącą popularnością. Kiedy na sklepowych półkach świeciły pustki, to nasze mamy i babcie musiały odkrywać kolejne złoża kreatywności i tworzyć proste przepisy z dostępnych produktów. Ciasto Kryształek to jedno ze słodkich wspomnień, do których chętnie wracamy. Proste połączenie puszystego biszkoptu, ubitej kremówki i kolorowych galaretek przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ciasto jest kolorowe, prezentuje się bardzo apetycznie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.

Obrazek
Ewa

W tym przepisie warto sięgnąć po co najmniej dwa kolory galaretek- dzięki temu ciasto Kryształek będzie prezentowało się znakomicie. Klasyczny biszkopt możesz zastąpić kakaową wersją poprzez dodanie do mąki 2 płaskich łyżek ciemnego kakao.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Kryształek

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

1/2 szklanki wody

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

Krem:

500 ml śmietanki 30%

6 łyżek cukru pudru

6g żelatyny

2 galaretki: czerwona i zielona

Dodatkowo:

Wiórki kokosowe

Przepis na ciasto Kryształek na biszkopcie

Zacznij od przygotowania galaretek, ponieważ muszą one przestygnąć i zastygnąć. Rozpuść je w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My postawiliśmy na galaretkę truskawkową i agrestową, ale możesz wybrać również inne smaki. Postaraj się sięgnąć po kontrastujące ze sobą kolory, dzięki czemu ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej.

Rozpuszczoną galaretkę przelej do prostokątnej formy i odstaw do zastygnięcia.

Obrazek

Przepis na biszkopt

W misce ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę. Następnie dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę i cały czas miksuj całość. Pamiętaj też, aby dodać proszek do pieczenia

Obrazek
Przygotowanie masy na biszkopt - Pyszności.pl

Gotowe ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki wygładź górę ciasta. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Krem do ciasta Kryształek

Do wysokiej miski wlej śmietankę 30% i ubij ją. Pamiętaj, że musi być ona bardzo mocno schłodzona. Przed samym ubijaniem warto też schodzić samo naczynie, w którym będziesz to robić. Do ubijanej masy dodaj cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę, cały czas miksując zawartość miski.

Obrazek

Następnie przygotuj poncz, którym nasączymy biszkopt. W miseczce połącz ze sobą cukier, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie wymieszaj, żeby kryształki cukru rozpuściły się. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części.

Obrazek
Biszkopt - Pyszności

Zastygniętą galaretkę wyjmij z formy i pokrój w kostkę. Dodaj do śmietankowej masy i wymieszaj.

Obrazek
Mieszanie masy - Pyszności

Biszkopty nasącz ponczem cytrynowym. Wyłóż na jednym blacie masę z galaretką.

Obrazek

Drugim, również nasączonym blatem przykryj całość. Na jego górze rozsmaruj masę bez galaretek i posyp całość wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.

Obrazek

Ciasto Kryształek z galaretką

Po nocy w lodówce nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto Kryształek- Pyszności
Ciasto Kryształek- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej