Ciasto Kryształek na puszystym biszkopcie - prosty deser smakuje niemal tak pysznie jak u mamy
23.09.2022 13:27, aktual.: 10.10.2023 10:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Desery z czasów naszego dzieciństwa cieszą się niesłabnącą popularnością. Kiedy na sklepowych półkach świeciły pustki, to nasze mamy i babcie musiały odkrywać kolejne złoża kreatywności i tworzyć proste przepisy z dostępnych produktów. Ciasto Kryształek to jedno ze słodkich wspomnień, do których chętnie wracamy. Proste połączenie puszystego biszkoptu, ubitej kremówki i kolorowych galaretek przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ciasto jest kolorowe, prezentuje się bardzo apetycznie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
W tym przepisie warto sięgnąć po co najmniej dwa kolory galaretek- dzięki temu ciasto Kryształek będzie prezentowało się znakomicie. Klasyczny biszkopt możesz zastąpić kakaową wersją poprzez dodanie do mąki 2 płaskich łyżek ciemnego kakao.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Kryształek
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/2 szklanki wody
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Krem:
500 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
6g żelatyny
2 galaretki: czerwona i zielona
Dodatkowo:
Wiórki kokosowe
Przepis na ciasto Kryształek na biszkopcie
Zacznij od przygotowania galaretek, ponieważ muszą one przestygnąć i zastygnąć. Rozpuść je w wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. My postawiliśmy na galaretkę truskawkową i agrestową, ale możesz wybrać również inne smaki. Postaraj się sięgnąć po kontrastujące ze sobą kolory, dzięki czemu ciasto będzie prezentowało się jeszcze lepiej.
Rozpuszczoną galaretkę przelej do prostokątnej formy i odstaw do zastygnięcia.
Przepis na biszkopt
W misce ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, cały czas miksując masę. Następnie dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę i cały czas miksuj całość. Pamiętaj też, aby dodać proszek do pieczenia
Gotowe ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki wygładź górę ciasta. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Krem do ciasta Kryształek
Do wysokiej miski wlej śmietankę 30% i ubij ją. Pamiętaj, że musi być ona bardzo mocno schłodzona. Przed samym ubijaniem warto też schodzić samo naczynie, w którym będziesz to robić. Do ubijanej masy dodaj cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę, cały czas miksując zawartość miski.
Następnie przygotuj poncz, którym nasączymy biszkopt. W miseczce połącz ze sobą cukier, sok z cytryny oraz wodę. Dokładnie wymieszaj, żeby kryształki cukru rozpuściły się. Upieczony i przestudzony biszkopt podziel na dwie części.
Zastygniętą galaretkę wyjmij z formy i pokrój w kostkę. Dodaj do śmietankowej masy i wymieszaj.
Biszkopty nasącz ponczem cytrynowym. Wyłóż na jednym blacie masę z galaretką.
Drugim, również nasączonym blatem przykryj całość. Na jego górze rozsmaruj masę bez galaretek i posyp całość wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Ciasto Kryształek z galaretką
Po nocy w lodówce nasze ciasto jest już gotowe. Smacznego!