Ciasto mandarynkowe z patelni praktycznie robi się samo. I to w mgnieniu oka
Czy można przygotować szybkie i smaczne ciasto na patelni? Oczywiście, że tak. I to w jakim wydaniu.
27.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 14:08
Każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego domowej roboty. Dlatego też w takich chwilach dobrze mieć pod ręką sprawdzony przepis, który nie wymaga zbyt wiele czasu. I tak się składa, że mam coś, co na pewno cię zainteresuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie dość, że z kilku podstawowych składników zrobisz genialne ciasto z mandarynkowym akcentem, to jeszcze obejdziesz się bez piekarnika. Wystarczy zwykła patelnia i dosłownie 20 minut pracy, a jeszcze dziś na twoim stole pojawi się smaczny deser dla całej rodziny.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Domowy wypiek z mandarynkami w roli głównej stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo.
Składniki:
- 20 g masła,
- 50 g cukru,
- 2 duże mandarynki,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 70 ml oleju,
- 100 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od połączenia jajka i cukru. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 2. Jako kolejne składniki dodaję olej i mleko. Do mieszanki trafia również proszek do pieczenia oraz przesiana mąka. Dzięki temu zabiegowi, przyszłe ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste.
Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły jednolitą i gładką mieszankę.
Krok 3. Następnie przygotowuję mandarynki. Owoce najpierw obieram, po czym układam je na desce do krojenia i dzielę na pół.
Krok 4. Na palniku ustawiam patelnię. Na dobrze rozgrzany kuchenny gadżet wrzucam następnie masło. Gdy produkt jest już praktycznie roztopiony, na patelnię wsypuję również drobny cukier.
Krok 5. Po rozpuszczeniu cukru do kuchennego urządzenia trafiają też cztery połówki mandarynek. Szersza część owoców ma przylegać bezpośrednio do powierzchni patelni.
Krok 6. Na owocach rozprowadzam wcześniej przygotowaną mieszankę. Patelnię przykrywam pokrywką i zostawiam na palniku na 20 minut.
Krok 7. Po wizycie na patelni przekładam gotowe ciasto na talerz i posypuje je cukrem pudrem. Oczywiście ciasto z mandarynkami możesz podawać również z innymi dodatkami — polewą czekoladową lub domowej roboty lukrem królewskim. I to wszystko, smacznego!