PrzepisCiastaCiasto Michałek. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne cukierki

Ciasto Michałek. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne cukierki

Ciasto Michałek - Pyszności
Ciasto Michałek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sam Loker 13120326563

16.09.2024 08:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy tylko pojawia się na stole, cichnie gwar rozmów i słychać tylko brzdękanie talerzyków. Ciasto Michałek to deser, którego nie da się odmówić. Szybko zapomnisz o małych cukierkach, gdy tylko spróbujesz deseru w wydaniu XXL.

Wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z dodatkiem Michałków to słodki przepis na pyszną rozpustę. Nie da się odmówić porcji tego ciasta, a i próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, wieczory z przyjaciółmi, a nawet zastąpi klasyczny tort urodzinowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Michałek - przepis na pyszny deser

Po co jeść cukierki, skoro można sięgnąć po ciasto? Jeśli jesteś miłośnikiem kultowych Michałków, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Ciasto Michałek - Pyszności
Ciasto Michałek - Pyszności© Adobe Stock

Ciasto Michałek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i tych, którzy cenią sobie delikatne, kremowe desery. To przepis po prostu dla każdego. Mimo efektownego wyglądu ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (żółtka oddzielnie od białek),
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml oleju.

Do nasączenia:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dżemu.

Na krem:

  • 900 ml mleka,
  • 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe),
  • 180 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 220 g Michałków,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj do uzyskania puszystej masy. Delikatnie dodaj żółtka.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia). Na przemian dodawaj do masy jajecznej suche składniki i olej, mieszając delikatnie szpatułką.
  3. Przelej ciasto do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj mieszankę do nasączenia, łącząc wodę, sok z cytryny i cukier puder.
  6. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
  7. Miękkie masło ucieraj z kakao, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  8. Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj.
  9. Przekrojony na pół ostudzony biszkopt nasącz, posmaruj dżemem i połową kremu.
  10. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż pozostały krem.
  11. Ubitą śmietanką pokryj wierzch ciasta. Posyp kakao i orzechami.

Ciasto Michałek jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także