Ciasto Michałek. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne cukierki

Gdy tylko pojawia się na stole, cichnie gwar rozmów i słychać tylko brzdękanie talerzyków. Ciasto Michałek to deser, którego nie da się odmówić. Szybko zapomnisz o małych cukierkach, gdy tylko spróbujesz deseru w wydaniu XXL.

Ciasto Michałek - PysznościCiasto Michałek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sam Loker 13120326563
Ewa Malinowska

Wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z dodatkiem Michałków to słodki przepis na pyszną rozpustę. Nie da się odmówić porcji tego ciasta, a i próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, wieczory z przyjaciółmi, a nawet zastąpi klasyczny tort urodzinowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Ciasto Michałek - przepis na pyszny deser

Po co jeść cukierki, skoro można sięgnąć po ciasto? Jeśli jesteś miłośnikiem kultowych Michałków, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Ciasto Michałek - Pyszności
Ciasto Michałek - Pyszności © Adobe Stock

Ciasto Michałek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i tych, którzy cenią sobie delikatne, kremowe desery. To przepis po prostu dla każdego. Mimo efektownego wyglądu ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (żółtka oddzielnie od białek),
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml oleju.

Do nasączenia:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dżemu.

Na krem:

  • 900 ml mleka,
  • 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe),
  • 180 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 220 g Michałków,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj do uzyskania puszystej masy. Delikatnie dodaj żółtka.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia). Na przemian dodawaj do masy jajecznej suche składniki i olej, mieszając delikatnie szpatułką.
  3. Przelej ciasto do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj mieszankę do nasączenia, łącząc wodę, sok z cytryny i cukier puder.
  6. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
  7. Miękkie masło ucieraj z kakao, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  8. Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj.
  9. Przekrojony na pół ostudzony biszkopt nasącz, posmaruj dżemem i połową kremu.
  10. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż pozostały krem.
  11. Ubitą śmietanką pokryj wierzch ciasta. Posyp kakao i orzechami.

Ciasto Michałek jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇