Ciasto Michałek. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne cukierki
Gdy tylko pojawia się na stole, cichnie gwar rozmów i słychać tylko brzdękanie talerzyków. Ciasto Michałek to deser, którego nie da się odmówić. Szybko zapomnisz o małych cukierkach, gdy tylko spróbujesz deseru w wydaniu XXL.
16.09.2024 08:35
Wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z dodatkiem Michałków to słodki przepis na pyszną rozpustę. Nie da się odmówić porcji tego ciasta, a i próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, wieczory z przyjaciółmi, a nawet zastąpi klasyczny tort urodzinowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Michałek - przepis na pyszny deser
Po co jeść cukierki, skoro można sięgnąć po ciasto? Jeśli jesteś miłośnikiem kultowych Michałków, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.
Ciasto Michałek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i tych, którzy cenią sobie delikatne, kremowe desery. To przepis po prostu dla każdego. Mimo efektownego wyglądu ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących kucharzy.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek (żółtka oddzielnie od białek),
- 180 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 160 g mąki pszennej,
- 30 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 ml oleju.
Do nasączenia:
- 150 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki dżemu.
Na krem:
- 900 ml mleka,
- 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe),
- 180 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 220 g Michałków,
- 250 g miękkiego masła,
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj do uzyskania puszystej masy. Delikatnie dodaj żółtka.
- W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia). Na przemian dodawaj do masy jajecznej suche składniki i olej, mieszając delikatnie szpatułką.
- Przelej ciasto do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj mieszankę do nasączenia, łącząc wodę, sok z cytryny i cukier puder.
- Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
- Miękkie masło ucieraj z kakao, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
- Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj.
- Przekrojony na pół ostudzony biszkopt nasącz, posmaruj dżemem i połową kremu.
- Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż pozostały krem.
- Ubitą śmietanką pokryj wierzch ciasta. Posyp kakao i orzechami.
Ciasto Michałek jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!