Ciasto Michałek. Smakuje jeszcze lepiej niż popularne cukierki

Gdy tylko pojawia się na stole, cichnie gwar rozmów i słychać tylko brzdękanie talerzyków. Ciasto Michałek to deser, którego nie da się odmówić. Szybko zapomnisz o małych cukierkach, gdy tylko spróbujesz deseru w wydaniu XXL.

Ciasto Michałek - PysznościCiasto Michałek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sam Loker 13120326563
Ewa Malinowska

Wilgotny, kakaowy biszkopt z kremem budyniowym z dodatkiem Michałków to słodki przepis na pyszną rozpustę. Nie da się odmówić porcji tego ciasta, a i próśb o dokładkę zdecydowanie nie zabraknie. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, wieczory z przyjaciółmi, a nawet zastąpi klasyczny tort urodzinowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Ciasto Michałek - przepis na pyszny deser

Po co jeść cukierki, skoro można sięgnąć po ciasto? Jeśli jesteś miłośnikiem kultowych Michałków, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Ciasto Michałek - Pyszności
Ciasto Michałek - Pyszności © Adobe Stock

Ciasto Michałek to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zachwyci zarówno miłośników czekolady, jak i tych, którzy cenią sobie delikatne, kremowe desery. To przepis po prostu dla każdego. Mimo efektownego wyglądu ciasto jest stosunkowo łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących kucharzy.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (żółtka oddzielnie od białek),
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 ml oleju.

Do nasączenia:

  • 150 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki dżemu.

Na krem:

  • 900 ml mleka,
  • 2 budynie (waniliowe lub śmietankowe),
  • 180 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 220 g Michałków,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i cukier wanilinowy, miksuj do uzyskania puszystej masy. Delikatnie dodaj żółtka.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia). Na przemian dodawaj do masy jajecznej suche składniki i olej, mieszając delikatnie szpatułką.
  3. Przelej ciasto do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut w 180 st. Celsjusza.
  4. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj mieszankę do nasączenia, łącząc wodę, sok z cytryny i cukier puder.
  6. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
  7. Miękkie masło ucieraj z kakao, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  8. Na koniec dodaj posiekane Michałki i wymieszaj.
  9. Przekrojony na pół ostudzony biszkopt nasącz, posmaruj dżemem i połową kremu.
  10. Przykryj drugim blatem biszkoptu, nasącz i wyłóż pozostały krem.
  11. Ubitą śmietanką pokryj wierzch ciasta. Posyp kakao i orzechami.

Ciasto Michałek jest już gotowe do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat