WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Ciasto Morze Czarne z bezą. Każda warstwa to poezja

Odkryj przepis na ciasto Morze Czarne, wyśmienity deser, który zachwyca intensywnym czekoladowym smakiem, soczystymi wiśniami i delikatną bitą śmietaną. Całość zwieńczona chrupiącą bezą rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto Morze Czarne to przepis idealny na urodziny, imieniny i rodzinne spotkania. Warstwowe ciasto z kremami i owocami pięknie prezentuje się na talerzu, kusząc jeszcze przed spróbowaniem. Poznaj składniki potrzebne do upieczenia idealnego czekoladowego biszkoptu, dowiedz się, jak przygotować aromatyczne wiśniowe nadzienie i jak uzyskać perfekcyjną bitą śmietanę.

Ciasto z wiśniami w różnych wersjach

Ciasto z wiśniami to nie tylko klasyczne Fale Dunaju. Słodkie owoce wspaniale uzupełnią smak czekoladowego i śmietankowego kremu. Ciasto Morze Czarne pod bezą to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Nadzienie wiśniowe z lekką nutą Amaretto wydobywa z deseru to, co najlepsze. Jeśli jednak nie jesteś fanem procentowych nut w cieście, możesz pominąć ten dodatek. Ciasto Morze Czarne niewiele straci, a zajadać się nim będą mogli również najmłodsi.

Ciasto Morze Czarne
Ciasto Morze Czarne © Pyszności

Ciasto Morze Czarne - przepis

Ciasto Morze Czarne wygląda efektownie, ale przygotowanie nie jest skomplikowane. Wymaga trochę pracy, ale odpłaca się wyjątkowym smakiem. To ciasto na specjalne okazje, bo wymaga przygotowania kilku elementów warstw i jest nieco czasochłonne. Efekt smakowy wynagradza jednak cały wkład pracy. Sięgnij po przepis na ciasto Morze Czarne, kiedy masz więcej czasu i chcesz zachwycić rodzinę oraz gości.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki kakao.

Poncz:

  • 100 ml espresso.

Beza:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone,
  • 150 g kremu czekoladowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,

Nadzienie wiśniowe:

  • 400 g mrożonych wiśni,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 100 ml likieru Amaretto.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania również cukier. Następnie stopniowo dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 2. Formę o wymiarach 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę biszkoptową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez około 35 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

Czekoladowy biszkopt do ciasta Morze Czarne
Czekoladowy biszkopt do ciasta Morze Czarne © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Rób to na tyle długo, by kryształki cukru rozpuściły się w białkach. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Przełóż do tej samej formy, w której piekło się ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza na 60 minut.

Krok 4. Przygotuj krem czekoladowy do ciasta. Mascarpone połącz z kremem czekoladowym, rozpuszczoną czekoladą gorzką. Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą.

Krok 5. Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy z nich nasącz espresso i rozprowadź na nim krem czekoladowy z mascarpone.

Warstwa czekoladowa ciasta Morze Czarne
Warstwa czekoladowa ciasta Morze Czarne © Pyszności

Krok 6. Na krem czekolady wyłóż drugi blat i nasącz pozostałym espresso.

Krok 7. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie wraz z cukrem. W małej miseczce wymieszaj amaretto wraz ze skrobią i dodaj do gorących wiśni. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż frużelina zgęstnieje. Następnie przestudź ją i wyłóż na biszkopt.

Ciasto Morze Czarne z wiśniami
Ciasto Morze Czarne z wiśniami © Pyszności

Krok 8. Śmietankę ubij wraz z mascarpone i wyłóż na wiśnie. Przykryj całość chrupiącą bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciast Morze Czarne po tym czasie jest gotowe, by zachwycać kubki smakowe. Smacznego!

Ciasto Morze Czarne
Ciasto Morze Czarne © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba