WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

Ciasto Morze Czarne z bezą. Każda warstwa to poezja

Odkryj przepis na ciasto Morze Czarne, wyśmienity deser, który zachwyca intensywnym czekoladowym smakiem, soczystymi wiśniami i delikatną bitą śmietaną. Całość zwieńczona chrupiącą bezą rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Ciasto Morze Czarne to przepis idealny na urodziny, imieniny i rodzinne spotkania. Warstwowe ciasto z kremami i owocami pięknie prezentuje się na talerzu, kusząc jeszcze przed spróbowaniem. Poznaj składniki potrzebne do upieczenia idealnego czekoladowego biszkoptu, dowiedz się, jak przygotować aromatyczne wiśniowe nadzienie i jak uzyskać perfekcyjną bitą śmietanę.

Ciasto z wiśniami w różnych wersjach

Ciasto z wiśniami to nie tylko klasyczne Fale Dunaju. Słodkie owoce wspaniale uzupełnią smak czekoladowego i śmietankowego kremu. Ciasto Morze Czarne pod bezą to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Nadzienie wiśniowe z lekką nutą Amaretto wydobywa z deseru to, co najlepsze. Jeśli jednak nie jesteś fanem procentowych nut w cieście, możesz pominąć ten dodatek. Ciasto Morze Czarne niewiele straci, a zajadać się nim będą mogli również najmłodsi.

Ciasto Morze Czarne
Ciasto Morze Czarne © Pyszności

Ciasto Morze Czarne - przepis

Ciasto Morze Czarne wygląda efektownie, ale przygotowanie nie jest skomplikowane. Wymaga trochę pracy, ale odpłaca się wyjątkowym smakiem. To ciasto na specjalne okazje, bo wymaga przygotowania kilku elementów warstw i jest nieco czasochłonne. Efekt smakowy wynagradza jednak cały wkład pracy. Sięgnij po przepis na ciasto Morze Czarne, kiedy masz więcej czasu i chcesz zachwycić rodzinę oraz gości.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki kakao.

Poncz:

  • 100 ml espresso.

Beza:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,

Krem czekoladowy:

  • 250 g mascarpone,
  • 150 g kremu czekoladowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru,

Nadzienie wiśniowe:

  • 400 g mrożonych wiśni,
  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 100 ml likieru Amaretto.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania również cukier. Następnie stopniowo dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Krok 2. Formę o wymiarach 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę biszkoptową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez około 35 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.

Czekoladowy biszkopt do ciasta Morze Czarne
Czekoladowy biszkopt do ciasta Morze Czarne © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Rób to na tyle długo, by kryształki cukru rozpuściły się w białkach. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Przełóż do tej samej formy, w której piekło się ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza na 60 minut.

Krok 4. Przygotuj krem czekoladowy do ciasta. Mascarpone połącz z kremem czekoladowym, rozpuszczoną czekoladą gorzką. Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą.

Krok 5. Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy z nich nasącz espresso i rozprowadź na nim krem czekoladowy z mascarpone.

Warstwa czekoladowa ciasta Morze Czarne
Warstwa czekoladowa ciasta Morze Czarne © Pyszności

Krok 6. Na krem czekolady wyłóż drugi blat i nasącz pozostałym espresso.

Krok 7. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie wraz z cukrem. W małej miseczce wymieszaj amaretto wraz ze skrobią i dodaj do gorących wiśni. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż frużelina zgęstnieje. Następnie przestudź ją i wyłóż na biszkopt.

Ciasto Morze Czarne z wiśniami
Ciasto Morze Czarne z wiśniami © Pyszności

Krok 8. Śmietankę ubij wraz z mascarpone i wyłóż na wiśnie. Przykryj całość chrupiącą bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciast Morze Czarne po tym czasie jest gotowe, by zachwycać kubki smakowe. Smacznego!

Ciasto Morze Czarne
Ciasto Morze Czarne © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze