Ciasto Morze Czarne z bezą. Każda warstwa to poezja
Odkryj przepis na ciasto Morze Czarne, wyśmienity deser, który zachwyca intensywnym czekoladowym smakiem, soczystymi wiśniami i delikatną bitą śmietaną. Całość zwieńczona chrupiącą bezą rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa.
Ciasto Morze Czarne to przepis idealny na urodziny, imieniny i rodzinne spotkania. Warstwowe ciasto z kremami i owocami pięknie prezentuje się na talerzu, kusząc jeszcze przed spróbowaniem. Poznaj składniki potrzebne do upieczenia idealnego czekoladowego biszkoptu, dowiedz się, jak przygotować aromatyczne wiśniowe nadzienie i jak uzyskać perfekcyjną bitą śmietanę.
Ciasto z wiśniami w różnych wersjach
Ciasto z wiśniami to nie tylko klasyczne Fale Dunaju. Słodkie owoce wspaniale uzupełnią smak czekoladowego i śmietankowego kremu. Ciasto Morze Czarne pod bezą to idealne połączenie słodyczy i lekkości. Nadzienie wiśniowe z lekką nutą Amaretto wydobywa z deseru to, co najlepsze. Jeśli jednak nie jesteś fanem procentowych nut w cieście, możesz pominąć ten dodatek. Ciasto Morze Czarne niewiele straci, a zajadać się nim będą mogli również najmłodsi.
Ciasto Morze Czarne - przepis
Ciasto Morze Czarne wygląda efektownie, ale przygotowanie nie jest skomplikowane. Wymaga trochę pracy, ale odpłaca się wyjątkowym smakiem. To ciasto na specjalne okazje, bo wymaga przygotowania kilku elementów warstw i jest nieco czasochłonne. Efekt smakowy wynagradza jednak cały wkład pracy. Sięgnij po przepis na ciasto Morze Czarne, kiedy masz więcej czasu i chcesz zachwycić rodzinę oraz gości.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2,5 łyżki kakao.
Poncz:
- 100 ml espresso.
Beza:
- 3 białka,
- 180 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
Krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone,
- 150 g kremu czekoladowego,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 250 ml śmietanki 36 proc.
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
Nadzienie wiśniowe:
- 400 g mrożonych wiśni,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 100 ml likieru Amaretto.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania również cukier. Następnie stopniowo dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Krok 2. Formę o wymiarach 28 × 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę biszkoptową i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piecz przez około 35 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Rób to na tyle długo, by kryształki cukru rozpuściły się w białkach. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj. Przełóż do tej samej formy, w której piekło się ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni Celsjusza na 60 minut.
Krok 4. Przygotuj krem czekoladowy do ciasta. Mascarpone połącz z kremem czekoladowym, rozpuszczoną czekoladą gorzką. Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą.
Krok 5. Wystudzony biszkopt podziel na dwa blaty. Pierwszy z nich nasącz espresso i rozprowadź na nim krem czekoladowy z mascarpone.
Krok 6. Na krem czekolady wyłóż drugi blat i nasącz pozostałym espresso.
Krok 7. W rondelku podgrzej mrożone wiśnie wraz z cukrem. W małej miseczce wymieszaj amaretto wraz ze skrobią i dodaj do gorących wiśni. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż frużelina zgęstnieje. Następnie przestudź ją i wyłóż na biszkopt.
Krok 8. Śmietankę ubij wraz z mascarpone i wyłóż na wiśnie. Przykryj całość chrupiącą bezą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciast Morze Czarne po tym czasie jest gotowe, by zachwycać kubki smakowe. Smacznego!