Ciasto plotkujące zakonnice robi furorę na imprezach. Gdy podaję gościom, łapią się za głowy
Ciasto plotkujące zakonnice doskonale pasuje do niedzielnej kawy czy herbaty. Lekko osłodzi gorzki smak napoju i umili pogawędki. Prawdziwe oklaski zbiera jednak na imprezach, kiedy zaskakuje mocno czekoladowym wnętrzem. Mimo że to bardzo oszczędny deser, potrafi oczarować.
29.06.2024 11:34
Ciasto plotkujące zakonnice nie potrzebuje reklamy. Doskonale znane jest w większości domów, lecz zapewne pod wieloma różnymi nazwami. Najbliżej mu do klasycznej babki piaskowej. Niech jednak was nie zwiedzie skromny wygląd ciasta, bo to jego wnętrze skrywa prawdziwą petardę, czyli czekoladowy wsad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co upiec na imprezę? Postaw na ciasto plotkujące zakonnice
Można bawić się w ciasta kolorowe, układające się w spektakularnie prezentujące się warstwy, można też przygotować prostą masę i na jej bazie stworzyć zaskakujący deser. Ciasto plotkujące zakonnice takie właśnie jest – proste, ale efektowne. Do tego dochodzi smak mocnej czekolady połączony z nutami wanilii. Bez obaw, mimo że brak tu kremów czy galaretek, ciasto jest wybornie wilgotne.
Ponadto lista składników nie odstrasza długością, a samo przygotowanie ciasta plotkujące zakonnice nie powinno przysporzyć nikomu większych trudności, nawet kulinarnym laikom. Takim deserem zaskoczysz gości.
Ciasto plotkujące zakonnice. Przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła w temp. pokojowej,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 125 ml mleka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 laska wanilii,
- 4 jajka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj, by często ją mieszać i nie doprowadzić do przegrzania.
- Masło utrzyj mikserem z cukrem i miąższem wanilii na pulchny krem. Następnie, cały czas mieszając, dodaj jajka jedno po drugim, następnie mleko, sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto podziel na trzy równe części. Jedną z nich wymieszaj z ostudzoną rozpuszczoną czekoladą.
- Przygotuj keksówkę/formę prostokątną: wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub mąką.
- Białą część ciasta wylej na spód, następnie wyłóż masę czekoladową, a na nią kolejną warstwę białej masy.
- Wykałaczką stwórz wzór na cieście - patyczkiem przejedź z jednego końca na drugi (równolegle do dłuższego boku), przecinając deser na pół i tworząc zaokrąglenia. Pamiętaj, by nie sunąć wykałaczką po nie.
- Ciasto plotkujące zakonnice pieczemy w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka.