Ciasto śnieży puch na herbatnikach to prosta i smaczna kombinacja, której nie sposób odmówić. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz.
Pyszności
Składniki:
Kokosowy puch
3 łyżki cukier
90 g wiórki kokosowe
50 g masło
Podstawowe składniki
12 szt. herbatniki
1,5 tabliczki gorzka czekolada
500 g ser do serników
3 opakowania galaretki krystaliczne
450 ml wrzątek
300 ml śmietanka 30%
4 łyżki cukier puder
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Zalej galaretki krystaliczne wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.
2. W drugiej misce połącz śmietankę i cukier puder.
3. Jako kolejne składniki dodaj ser do serników, ekstrakt waniliowy i ostudzone galaretki.
4. Rozpuść czekoladę i rozprowadź na spodzie formy do pieczenia (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Na wierzchu ułóż herbatniki.
5. Teraz przelej mieszankę z serem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
6. W międzyczasie przygotuj kokosowy puch. W tym celu połącz na palniku: masło, cukier i wiórki kokosowe.
7. Umieść mieszankę na wierzchu ciasta i ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. To wszystko!