Ciasto truskawkowe z kruszoną - prawdziwa poezja smaków

Tym razem mamy dla Ciebie przepis na pyszne ciasto truskawkowe z kruszonką. Znajdziesz w nim również sernikową warstwę!

Obrazek
Pyszności

Nie muszę chyba dodawać, że jest to idealna kombinacja ?

Składniki:

Spód

  1. 1 szt. jajko
  2. 70 g masło roztopione
  3. 130 ml mleko
  4. 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  5. 200 g mąka
  6. 140 g cukier drobny
  7. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  8. 1/2 łyżeczki sól

Kruszonka

  1. 90 g masło prosto z lodówki
  2. 100 g mąka
  3. 60 g cukier brązowy
  4. 60 g cukier drobny
  5. 1,5 łyżeczki cynamon

Lukier

  1. 1/2 szkl. cukier puder
  2. 2 łyżki mleko

Masa serowa

  1. 250 g ser z wiaderka do serników
  2. 1/4 szkl. cukier
  3. kilka szt. truskawki

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania kruszonki. W tym celu połącz ze sobą masło, mąkę, cukier biały i brązowy oraz cynamon. Po połączeniu składników i powstaniu kruszonki, umieść miskę w lodówce.

Obrazek

2. W kolejnej misce zmiksuj ze sobą jajko i roztopione masło. Jako kolejne składniki dodaj mleko i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Po raz trzeci wykorzystaj miskę. Tym razem umieść w niej mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie połącz z wcześniej zmiksowanymi składnikami. Umieść powstałą mieszankę na dnie blachy do pieczenia.

Obrazek

4. Czas na przygotowanie serowej warstwy. W tym celu zmiksuj ze sobą ser i cukier.

Obrazek

5. Umieść serową mieszankę na środku formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki truskawek i posyp całość wcześniej przygotowaną mieszanką.

Obrazek

6. Ciasto wstaw do piekarnika na 55 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. W międzyczasie przygotuj lukier i polej gotowe ciasto!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę