Ciasto Zygzag nie wymaga pieczenia. Idealne na karnawał - wygląda i smakuje przebojowo
06.01.2023 11:00, aktual.: 06.01.2023 12:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dziś rozpoczyna się karnawał. W początkach roku mamy w zwyczaju bawić się i ucztować. Do tego potrzeba oczywiście odpowiednich przepisów. Ciasto Zygzag bez pieczenia pasuje bardziej niż idealnie!
Ciasta bez pieczenia charakteryzują się nie tylko prostą recepturą i łatwym procesem przygotowania, ale również lekkością i... pomysłowością. Trzeba mieć nie lada kucharską inwencję twórczą, by stworzyć pyszne i pięknie wyglądające ciasto bez używania piekarnika.
Naszym zdaniem takie smakołyki idealnie nadają się do poczęstowania nimi gości. Zaczynający się dziś karnawał to idealna okazja do przetestowania ciasta bez pieczenia Zygzak. My sprawdziliśmy jak smakuje - i już wiemy co będzie stało na honorowym miejscu stołu podczas zabawy.
Jeszcze jedna wskazówka z naszej strony, zanim zaczniemy. Przemyśl przygotowanie dwóch porcji, bo coś czujemy, że Zygzag zniknie z talerza w mgnieniu oka!
Ciasto Zygzag bez pieczenia
Składniki:
- 3 jajka
- 500 g masła (250 do ciasta, 200 g do kremu i 50 do polewy)
- 5 łyżek skondensowanego mleka
- 1 szklanka kakao
- 350 g herbatników
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Zacznij od ciasta. Nastaw średnie obroty miksera i zacznij rozrabiać ciepłe masło (250 g). Stopniowo dodaj kakao, jajka i mleko skondensowane. Kiedy masa nabierze ciągnącej się konsystencji - jest gotowa.
Herbatniki połam na mniejsze, nieregularne kawałki. Zmieszaj je z przygotowaną masą. Kiedy to zrobisz, rozprowadź ją w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do lodówki.
Budynie ugotuj i wystudź. 200 g masła utrzyj z cukrem na średnich obrotach miksera. Następnie zacznij dodawać wystudzony budyń i miksuj do połączenia się składników.
Kiedy ciasto z lodówki już nieco stężeje, rozsmaruj na nim krem budyniowy i ponownie odłóż do lodówki.
Gorzką czekoladę, śmietankę i 50 g masła przełóż do miski i podgrzewaj je po trochu w mikrofali, co 30 sekund wyjmując miskę i mieszając składniki. Kiedy polewa będzie gotowa, polej nią ciasto i rozprowadź równomiernie. Jeszcze 2 godziny w lodówce i ciasto Zygzak na karnawał będzie gotowe.
A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.