Ciasto Zygzag nie wymaga pieczenia. Idealne na karnawał - wygląda i smakuje przebojowo

Dziś rozpoczyna się karnawał. W początkach roku mamy w zwyczaju bawić się i ucztować. Do tego potrzeba oczywiście odpowiednich przepisów. Ciasto Zygzag bez pieczenia pasuje bardziej niż idealnie! 

ObrazekCiasto Zygzak na Sylwestra - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Smaki Katriny

Ciasta bez pieczenia charakteryzują się nie tylko prostą recepturą i łatwym procesem przygotowania, ale również lekkością i... pomysłowością. Trzeba mieć nie lada kucharską inwencję twórczą, by stworzyć pyszne i pięknie wyglądające ciasto bez używania piekarnika.

Naszym zdaniem takie smakołyki idealnie nadają się do poczęstowania nimi gości. Zaczynający się dziś karnawał to idealna okazja do przetestowania ciasta bez pieczenia Zygzak. My sprawdziliśmy jak smakuje - i już wiemy co będzie stało na honorowym miejscu stołu podczas zabawy.

Obrazek
Ciasto Zygzak na Sylwestra - Pyszności; foto: Canva

Jeszcze jedna wskazówka z naszej strony, zanim zaczniemy. Przemyśl przygotowanie dwóch porcji, bo coś czujemy, że Zygzag zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Ciasto Zygzag bez pieczenia

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500 g masła (250 do ciasta, 200 g do kremu i 50 do polewy)
  • 5 łyżek skondensowanego mleka
  • 1 szklanka kakao
  • 350 g herbatników
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Zacznij od ciasta. Nastaw średnie obroty miksera i zacznij rozrabiać ciepłe masło (250 g). Stopniowo dodaj kakao, jajka i mleko skondensowane. Kiedy masa nabierze ciągnącej się konsystencji - jest gotowa.

Herbatniki połam na mniejsze, nieregularne kawałki. Zmieszaj je z przygotowaną masą. Kiedy to zrobisz, rozprowadź ją w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do lodówki.

Budynie ugotuj i wystudź. 200 g masła utrzyj z cukrem na średnich obrotach miksera. Następnie zacznij dodawać wystudzony budyń i miksuj do połączenia się składników.

Kiedy ciasto z lodówki już nieco stężeje, rozsmaruj na nim krem budyniowy i ponownie odłóż do lodówki.

Obrazek
Ciasto Zygzak na Sylwestra - Pyszności; foto: Canva

Gorzką czekoladę, śmietankę i 50 g masła przełóż do miski i podgrzewaj je po trochu w mikrofali, co 30 sekund wyjmując miskę i mieszając składniki. Kiedy polewa będzie gotowa, polej nią ciasto i rozprowadź równomiernie. Jeszcze 2 godziny w lodówce i ciasto Zygzak na karnawał będzie gotowe.

A jeśli szukasz innych pomysłów na słodkości, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach