Co roku na sylwestra robię sałatkę z paluszkami krabowymi. Bije na głowę nawet gyrosową

Sałatki to obowiązkowy element każdego sylwestrowego stołu. Wśród klasyków takich jak jarzynowa czy gyros coraz częściej pojawiają się mniej oczywiste propozycje, które zachwycają niecodziennym smakiem. Jedną z nich jest sałatka z paluszkami krabowymi – delikatna, lekka i pełna świeżości. To danie, które szybko podbija podniebienia gości i idealnie komponuje się z sylwestrową atmosferą.

Sałatka z [Sałatka z paluszkami krabowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alexandr Milodan

Paluszki krabowe, choć wielu uważa je za produkt codzienny, doskonale sprawdzają się w wykwintnych potrawach. W połączeniu z chrupiącymi warzywami i aromatycznym sosem tworzą danie, które zachwyca swoją prostotą i wyrazistością smaku. Sałatka z ich udziałem to także szybkie rozwiązanie, które można przygotować nawet w ostatniej chwili przed imprezą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z tortellini smakuje każdemu. Poznaj sprawdzony przepis

Przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi

Jeśli szukasz sałatki, która wyróżni się na sylwestrowym stole, koniecznie wypróbuj tę z paluszkami krabowymi. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna, stanie się ulubionym daniem zarówno twoim, jak i twoich gości.

Składniki:

  • 200 g paluszków krabowych,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ogórek świeży,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Paluszki krabowe pokrój w półplasterki, a paprykę i ogórka w drobną kostkę.
  2. Jajka posiekaj na kawałki.
  3. W dużej misce wymieszaj paluszki krabowe, kukurydzę, paprykę, ogórka i jajka.
  4. Przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Polej składniki sosem, dokładnie wymieszaj i posyp posiekanym szczypiorkiem. Schłodź w lodówce przed podaniem.

Dodatkowe wskazówki:

Sałatka z paluszkami krabowymi to nie tylko smaczna, ale także lekka alternatywa dla cięższych potraw sylwestrowych. Można ją podawać jako samodzielne danie lub dodatek do innych przekąsek. Co więcej, z łatwością można modyfikować składniki, dodając np. awokado czy groszek zielony, by nadać jej nowego charakteru. Warto też zadbać o estetykę podania – wystarczy ułożyć ją na liściach sałaty, by zyskała bardziej elegancki wygląd.

Paluszki krabowe
Paluszki krabowe © Adobe Stock

Czym są paluszki krabowe?

Paluszki krabowe, zwane również surimi, to produkt spożywczy, który powstaje z przetworzonego mięsa ryb, najczęściej białorybów, takich jak mintaj, dorsz czy morszczuk. Mięso to jest mielone na jednolitą masę, a następnie formowane i aromatyzowane w taki sposób, aby imitowało smak i teksturę mięsa kraba. W procesie produkcji dodaje się przyprawy, barwniki i aromaty, które nadają paluszkom charakterystyczny smak i różowy kolor na zewnątrz.

Mimo nazwy, paluszki krabowe rzadko zawierają mięso kraba, a jeśli już, to w minimalnych ilościach. Stanowią one ekonomiczną alternatywę dla droższego mięsa skorupiaków i są popularnym składnikiem sałatek, sushi oraz przystawek. Ze względu na swoją łatwość przygotowania i delikatny smak, chętnie wybierane są przez osoby poszukujące prostych i smacznych dodatków do dań.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione