Popularny dodatek do sałatek może ci zaszkodzić. Lepiej przeczytaj skład

Ten składnik często ląduje w sałatkach Polaków, zastępując tam kurczaka albo szynkę. Tym sposobem, chcąc zaserwować sobie coś zdrowego, zjadamy tonę chemii. Bądźmy szczerzy, nazwa tego produktu to żart w najczystszej postaci. Na dodatek wielu z nas może zaszkodzić.

Popularny dodatek do sałatek może zaszkodzić niektórym osobomPopularny dodatek do sałatek może zaszkodzić niektórym osobom
Źródło zdjęć: © canva.com

Sałatki z paluszkami krabowymi cieszą się w naszym kraju sporą popularnością. Gotowe "warzywne" zestawy można kupić w sklepach i na lotniskach. Surimi, czyli rzeczone paluszki, są tanie, smaczne i — co ważne — gotowe. Wystarczy odpakować je z folii, pokroić i gotowe. Pyszna i zdrowa sałatka w zasięgu ręki. Ale czy na pewno?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krążki z bagietki nafaszerowałam i podałam z prostym sosem. Śniadanie mistrzów

Krabowe tylko z nazwy

Trzeba uczciwie zaznaczyć, że za nazwę "paluszki krabowe" nadaną surimi odpowiedzialni jesteśmy my — konsumenci. Japończykom, skąd pochodzi ten produkt, prawdopodobnie nigdy nie przyszłoby to na myśl. Nie w momencie, w którym jedynym składnikiem surimi związanym z tymi skorupiakami jest... ekstrakt.

Paluszki krabowe to w rzeczywistości miazga rybna. Do jej produkcji używa się przede wszystkim mintaja i morszczuka. Mięso ryb jest płukane, a następnie mielone. Na koniec dochodzi do gotowania i zagęszczania. Brzmi to całkiem znośnie i pewnie by takie było, gdyby nie fakt, że nie są to jedyne składniki obecne w surimi.

Paluszki krabowe zawierają m.in. barwniki i emulgatory
Paluszki krabowe zawierają m.in. barwniki i emulgatory © canva.com

Kiedy paluszki krabowe są DOBREJ jakości, zawartość mięsa ryb wynosi w nich około 40 proc. Pozostałą część składu stanowią zagęszczacze, białko roślinne, ekstrakt z kraba, sól, woda i barwniki. Z tych ostatnich warto tu wspomnieć o koszenili, czerwonym barwniku powstałym z mielonych czerwców kaktusowych — niewielkich robaczków pomieszkujących Amerykę Południową i Meksyk. Jego wpływ na zdrowie jest co najmniej kontrowersyjny.

Czy surimi mogą nam zaszkodzić?

Ze względu na swoją zawartość i sposób wytwarzania paluszki krabowe często są nazywane rybnymi parówkami. To niespecjalnie dobrze kojarząca się ze zdrowiem konotacja, prawda? I tak samo jak złej jakości parówki wpływają negatywnie na ludzki organizm, tak samo surimi może nam narobić niezłych szkód. Szczególnie jednej grupie osób.

Paluszki krabowe są szczególnie niepolecane cukrzykom. Ich spożycie może bowiem powodować nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. To efekt połączenia dużej zawartości węglowodanów z mierną ilością błonnika pokarmowego. Diabetycy nie powinni więc raczyć się sałatkami z surimi zbyt często. Podejrzewamy zresztą, że każdy, kto zobaczy nagranie z produkcji paluszków krabowych, szybko postanowi przestać je jeść.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej