Co weekend robię szybkie ciasto z jabłkami na oleju. Idealne do kawy

Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk. Robi się je szybko i bezproblemowo, a efekt może zaskoczyć wielu. Wykazuje bowiem niezwykłą wilgotność przy zachowaniu puszystości. A dodatek jabłek dodaje całości smaku i aromatu. Nie zapomnij o cynamonie, który korzennymi nutami wprowadzi w jesienny klimat.

Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk
Źródło zdjęć: © Canva | Arkadiusz Warguła

Szybkie ciasta, w tym m.in. to na oleju z owocami, sprawdzi się, kiedy dokucza brak pomysłu na niedzielny deser. Czy spodziewasz się gości, czy też nie, ten przepis na pewno zadowoli efektem. Ja nie wyobrażam sobie ciepłych jesiennych i leniwych niedziel bez choć odrobiny tego specjału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędnie czekoladowy deser. Tak pyszny, że wyjadamy łyżeczką z foremki

Ciasto na oleju to szybkie rozwiązanie. Wypróbuj ten przepis

To ciasto jest idealne na każdą porę roku, gdyż można je przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie nadają się do niego truskawki, maliny, borówki, jabłka czy śliwki. Niezależnie od tego czy mamy lato, czy jesień, szybkie ciasto na oleju zawsze będzie doskonałym wyborem. Deser ten można przygotować bez zbędnych komplikacji. Składniki są ograniczone do absolutnie niezbędnych rzeczy, co sprawia, że zarówno zakupy, jak i samo przygotowanie ciasta, są bardzo proste.

Szybkie ciasto na oleju z jabłkami najlepiej jest przygotować z kwaśnymi odmianami owoców, tj. antonówka lub szara reneta. Oczywiście jabłka do deseru powinny być pozbawione obtłuczeń czy zgnilizny.

Szybkie ciasto na oleju z jabłkami. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 250 ml oleju,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 łyżka cukru + płaska łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem ubij, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z mokrymi składnikami łyżką, aż powstanie gęste ciasto.
  3. Jabłka obierz i pokrój w plastry, a następnie oprósz cynamonem i cukrem pudem.
  4. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż jabłka.
  5. Piecz całość przez 40 minut w 180 st. C.
  6. Gotowe ciasto na oleju z jabłkami posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje