PrzepisSzybkie ciastoCo weekend robię szybkie ciasto z jabłkami na oleju. Idealne do kawy

Co weekend robię szybkie ciasto z jabłkami na oleju. Idealne do kawy

Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk
Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk
Źródło zdjęć: © Canva | Arkadiusz Warguła

21.09.2024 13:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto na oleju z jabłkami to sprawdzony klasyk. Robi się je szybko i bezproblemowo, a efekt może zaskoczyć wielu. Wykazuje bowiem niezwykłą wilgotność przy zachowaniu puszystości. A dodatek jabłek dodaje całości smaku i aromatu. Nie zapomnij o cynamonie, który korzennymi nutami wprowadzi w jesienny klimat.

Szybkie ciasta, w tym m.in. to na oleju z owocami, sprawdzi się, kiedy dokucza brak pomysłu na niedzielny deser. Czy spodziewasz się gości, czy też nie, ten przepis na pewno zadowoli efektem. Ja nie wyobrażam sobie ciepłych jesiennych i leniwych niedziel bez choć odrobiny tego specjału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto na oleju to szybkie rozwiązanie. Wypróbuj ten przepis

To ciasto jest idealne na każdą porę roku, gdyż można je przygotować z dowolnymi owocami. Świetnie nadają się do niego truskawki, maliny, borówki, jabłka czy śliwki. Niezależnie od tego czy mamy lato, czy jesień, szybkie ciasto na oleju zawsze będzie doskonałym wyborem. Deser ten można przygotować bez zbędnych komplikacji. Składniki są ograniczone do absolutnie niezbędnych rzeczy, co sprawia, że zarówno zakupy, jak i samo przygotowanie ciasta, są bardzo proste.

Szybkie ciasto na oleju z jabłkami najlepiej jest przygotować z kwaśnymi odmianami owoców, tj. antonówka lub szara reneta. Oczywiście jabłka do deseru powinny być pozbawione obtłuczeń czy zgnilizny.

Szybkie ciasto na oleju z jabłkami. Przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 250 ml oleju,
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 łyżka cukru + płaska łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem ubij, aż powstanie puszysta masa. Następnie stopniowo dolewaj olej, cały czas mieszając.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z mokrymi składnikami łyżką, aż powstanie gęste ciasto.
  3. Jabłka obierz i pokrój w plastry, a następnie oprósz cynamonem i cukrem pudem.
  4. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułóż jabłka.
  5. Piecz całość przez 40 minut w 180 st. C.
  6. Gotowe ciasto na oleju z jabłkami posyp cukrem pudrem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także