Jedz świeże i suszone. Uciążliwy problem zniknie raz na zawsze

Śliwki należą do naszych najpopularniejszych rodzimych owoców — w Polsce ustępują miejsca jedynie jabłkom i truskawkom. Sezon na śliwki w pełni, dlatego czerpmy z niego garściami. Dlaczego? Otóż poza wyśmienitym smakiem, śliwki oferują nam mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Jedz świeże i suszone. Uciążliwy problem zniknie raz na zawszeŚliwki i ich wartości odżywcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Isabel Heiss
SKOMENTUJ

Gatunkiem powszechnie uprawianym w naszym kraju jest śliwa domowa, zwana również europejską. To bardzo dobra wiadomość, bowiem owoce w tym przypadku charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością związków polifenolowych o właściwościach przeciwutleniających.

Błonnik i sorbitol, czyli super zestaw dla łatwiejszego wypróżniania się

Jeśli cierpisz na zaparcia lub po prostu chcesz uregulować swój rytm wypróżnień, sięgaj regularnie po śliwki: w sezonie — świeże, a poza nim suszone. Tutaj sprawdzą się również przetwory ze śliwek, np. soki, musy czy konfitury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Salceson jest puszyste i bardzo aromatyczne. Pokocha je cała rodzina

Śliwki zawierają sorbitol. To związek chemiczny z grupy alkoholi cukrowych. Sorbitol absorbuje wodę i podrażnia nieco jelito grube, co czyni go naturalnym środkiem przeczyszczającym. W połączeniu z błonnikiem nierozpuszczalnym (ten zwiększa masę trawionych pokarmów i ułatwia wypróżnianie), błonnikiem rozpuszczalnym (ten ma właściwości rozwalniające) oraz polifenolami sorbitol sprawia, że spożywanie śliwek przeciwdziała zaparciom.

Włączenie do codziennej diety śliwek, a także soku śliwkowego, musu czy powideł będzie z pewnością pomocne w zwiększeniu częstości wypróżniania. Powinny zwrócić uwagę na ten fakt również osoby z zaparciową formą zespołu jelita drażliwego. Z kolei w przypadku dzieci, czy też osób z biegunkową postacią IBS zaleca się ostrożność w konsumpcji tych letnio – jesiennych owoców.

Śliwki mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową

Wspomniane już błonnik i sorbitol to połączenie korzystnie wpływające również na kondycję naszego mikrobiomu jelitowego. Bakterie, jakie zamieszkują nasze jelita, poddają błonnik i sorbitol procesowi fermentacji. W ten sposób powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym. Środowisko, jakie tworzy się w takich warunkach, wykazuje dodatkowo potencjał przeciwnowotworowy. Poprawie ulega również stan nabłonka okrężnicy.

Przyjmuje się, że śliwki mogą stanowić swego rodzaju prebiotyk. Błonnik, jaki zawierają, sprzyja bowiem rozwojowi pożytecznych bakterii, m.in. LactobacillusBifidobacterium.

Włączając śliwki do diety chronisz swój układ sercowo – naczyniowy

Jak dowodzą badania, spożywanie śliwek może obniżyć poziom nadtlenków lipidowych oraz białka CRP w surowicy. Takie działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne owoców wynika m.in. z zawartości wysokiej ilości związków fenolowych, w tym głównie kwasów chlorogenowego, kryptochlorogenowego i neochlorogenowego.

Aktywność fenoli, zwłaszcza w połączeniu z działaniem błonnika, będzie pomocna również w obniżaniu cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi. Wykazano, że regularne spożywanie śliwek suszonych przez osoby z łagodną hipercholesterolemią skutkuje poprawą profilu lipidowego. Oznacza to, że śliwki w diecie mogą obniżyć poziom cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu LDL. Dodatkowo "śliwkowa dieta" wykazuje potencjał w obniżaniu ciśnienia tętniczego.

W tym przypadku warto jednak pamiętać, że śliwki to jedynie element stylu odżywiania, a nie cudowny lek na nadciśnienie, czy też problemy z cholesterolem. Co więcej, śliwki, zwłaszcza suszone, to bogate źródło węglowodanów. Zatem na ich konsumpcję powinny uważać osoby z zaburzeniami gospodarki glukozowo – insulinowej, w tym cierpiące na insulinooporność czy cukrzycę.

Ze śliwek można robić soki, musy i powidła
Ze śliwek można robić soki, musy i powidła © Adobe Stock

Związki zawarte w śliwkach mają potencjał w zapobieganiu osteoporozie

Śliwki obecne w diecie mogą stanowić skuteczną strategię w zapobieganiu demineralizacji kości. Dlaczego? Otóż owoce te zawierają związki korzystnie wpływające na stan kości, a także na stan mikrobioty jelitowej, której kondycja wiąże się bezpośrednio z występowaniem lub brakiem stanów zapalnych w organizmie. Związki te to przede wszystkim:

- witaminy A, E, K1, C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna;

- minerały, w tym potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, bor;

- a także fenole.

W kontekście zdrowia układu kostnego na szczególną uwagę zasługują tutaj fenole oraz miedź, bor i witamina K1. Zaobserwowano, że spożywanie śliwek bogatych w te właśnie substancje aktywne może przyczynić się do zatrzymania, a nawet odwrócenia procesu demineralizacji kości.

Wysoka zawartość fenoli sprawia, że śliwki to doskonałe pożywienie przeciwzapalne i antyoksydacyjne

Śliwki przyciągają uwagę swoim głębokim, ciemnym kolorem. To zasługa czerwononiebieskiego barwnika nadającego owocom intensywny odcień. Barwnik ten to tak naprawdę cała grupa antocyjanów wykazujących dodatkowo właściwości chroniące przed nowotworami oraz chorobami serca.

Wspomniany już wcześniej kwas chlorogenowy to z kolei związek fenolowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. Takie działanie pozwala m.in. unieszkodliwiać toksyczne substancje, jakie docierają do naszego organizmu ze środowiska zewnętrznego.

Z kolei obecna w śliwkach kwercetyna skutecznie zwalcza wolne rodniki, zapobiega powstawaniu nowotworów hormonozależnych, hamuje utlenianie cholesterolu LDL i wykazuje działanie protekcyjne dla układu sercowo – naczyniowego. To z pewnością wystarczające powody, aby sięgać po śliwki jak najczęściej, prawda?

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia