Małgorzata Ostrowska pokazała, jak robi przetwory na zimę. W słoikach ogórki, pomidory i śliwki

Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na zimę z ogórków, pomidorów i gruszek.

Małgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetworyMałgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetwory
Źródło zdjęć: © Canva: Madzia71 (screenshot), Instagram: ostrowska.official (screenshot) | Pyszności

Małgorzata Ostrowska wcieliła się w rolę współprowadzącej program "Dzień dobry TVN", prezentując widzom swoje poczynania nie tylko w studiu telewizyjnym, na scenie czy w koncertowej garderobie, ale także we własnym domu i ogrodzie. W jednym z odcinków pochwaliła się przepisami na zimowe przetwory. Kiszone ogórki, sałatka z pomidorów czy krem czekoladowo-śliwkowy z pewnością wielu przypadną do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Przepisy Małgorzaty Ostrowskiej na zimowe przetwory

OGÓRKI KISZONE

Składniki:

  • 28-30 sztuk mniejszych, prostych ogórków gruntowych,
  • duży korzeń chrzanu,
  • 2 duże główki czosnku,
  • pęczek kopru do kiszenia
  • gorczyca biała,
  • 4 słoiki 0,75l z zakrętkami,
  • sól kamienna,
  • garnek (min. 3 l) do zagotowania wody,
  • ręczniki papierowe,
  • spirytus (mała butelka).

Przygotowanie:

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj.
  2. Do wyparzonych słoików włóż po 1 łodyżce kopru z kwiatostanem, 2 ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  3. Następnie w słoikach ułóż ciasno ogórki. W pozostałe wolne miejsca wciśnij więcej ząbków czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu.
  4. Wodę zagotuj z solą kamienną (1,5 łyżki na litr wody). Zaprawę lekko ostudź i jeszcze gorącą zalej ogórki.
  5. Ranty słoików przetrzyj czystą ściereczką zwilżoną spirytusem.
  6. Słoiki zamknij wyparzonymi zakrętkami i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce (np. w kuchni) na kilka dni, a następnie przenieś do piwnicy.

POMIDORY DO SŁOIKA NA ZIMĘ

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima (średniej wielkości, raczej równych),
  • sól kamienna,
  • 4 słoiki 0,9 l z zakrętkami.

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na pół i wykrój z nich twarde, zielone piętki.
  2. Pomidory ułóż ciasno warstwami w dużych słoikach, przekrojoną częścią do dołu.
  3. Do każdego słoika wsyp po 2 płaskie łyżki soli kamiennej.
  4. Całość zalej zimną wodą z kranu, a następnie zakręć słoiki.
  5. Garnek o szerokim dnie wyłóż szmatką, ułóż na niej słoiki i nalej wody do wysokości 4/5 słoików.
  6. Całość pasteryzuj ok. 20 minut (od zagotowania wody).
  7. Po tym czasie słoiki wyjmij i przykryj grubym ręcznikiem do ostygnięcia.
  8. Następnego dnia można słoiki przenieść do piwnicy.
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie © Canva | MarinaParshina

NUTELLA ŚLIWKOWA

Składniki:

  • 3 kg bardzo dojrzałych, miękkich śliwek, najlepiej węgierek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 lub 2 tabliczki wytrawnej ciemnej czekolady o 60-70 proc. zawartości kakao (w zależności od gustu).

Przygotowanie:

  1. Śliwki wymyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
  2. Gotowe przełóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się.
  3. Całość gotuj nadal ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, by śliwki się nie przypaliły.
  4. Kiedy całość zgęstnieje, zblenduj śliwki na gładko lub zostaw niewielkie kawałki śliwek.
  5. Następnie dodaj do masy kakao i czekoladę połamaną na cząstki. Podgrzej wszystko raz jeszcze, mieszając całość, by składniki dobrze się połączyły, a krem zgęstniał.
  6. Gotowy krem śliwkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do ostygnięcia pod grubym kocem lub ręcznikiem do góry dnem.
  7. Następnego dnia przenieś do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.

Źródło: dziendobry.tvn.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć