Małgorzata Ostrowska pokazała, jak robi przetwory na zimę. W słoikach ogórki, pomidory i śliwki
14.09.2024 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na zimę z ogórków, pomidorów i gruszek.
Małgorzata Ostrowska wcieliła się w rolę współprowadzącej program "Dzień dobry TVN", prezentując widzom swoje poczynania nie tylko w studiu telewizyjnym, na scenie czy w koncertowej garderobie, ale także we własnym domu i ogrodzie. W jednym z odcinków pochwaliła się przepisami na zimowe przetwory. Kiszone ogórki, sałatka z pomidorów czy krem czekoladowo-śliwkowy z pewnością wielu przypadną do gustu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepisy Małgorzaty Ostrowskiej na zimowe przetwory
OGÓRKI KISZONE
Składniki:
- 28-30 sztuk mniejszych, prostych ogórków gruntowych,
- duży korzeń chrzanu,
- 2 duże główki czosnku,
- pęczek kopru do kiszenia
- gorczyca biała,
- 4 słoiki 0,75l z zakrętkami,
- sól kamienna,
- garnek (min. 3 l) do zagotowania wody,
- ręczniki papierowe,
- spirytus (mała butelka).
Przygotowanie:
- Ogórki wymocz w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj.
- Do wyparzonych słoików włóż po 1 łodyżce kopru z kwiatostanem, 2 ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
- Następnie w słoikach ułóż ciasno ogórki. W pozostałe wolne miejsca wciśnij więcej ząbków czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu.
- Wodę zagotuj z solą kamienną (1,5 łyżki na litr wody). Zaprawę lekko ostudź i jeszcze gorącą zalej ogórki.
- Ranty słoików przetrzyj czystą ściereczką zwilżoną spirytusem.
- Słoiki zamknij wyparzonymi zakrętkami i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce (np. w kuchni) na kilka dni, a następnie przenieś do piwnicy.
POMIDORY DO SŁOIKA NA ZIMĘ
Składniki:
- 3 kg pomidorów lima (średniej wielkości, raczej równych),
- sól kamienna,
- 4 słoiki 0,9 l z zakrętkami.
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój na pół i wykrój z nich twarde, zielone piętki.
- Pomidory ułóż ciasno warstwami w dużych słoikach, przekrojoną częścią do dołu.
- Do każdego słoika wsyp po 2 płaskie łyżki soli kamiennej.
- Całość zalej zimną wodą z kranu, a następnie zakręć słoiki.
- Garnek o szerokim dnie wyłóż szmatką, ułóż na niej słoiki i nalej wody do wysokości 4/5 słoików.
- Całość pasteryzuj ok. 20 minut (od zagotowania wody).
- Po tym czasie słoiki wyjmij i przykryj grubym ręcznikiem do ostygnięcia.
- Następnego dnia można słoiki przenieść do piwnicy.
NUTELLA ŚLIWKOWA
Składniki:
- 3 kg bardzo dojrzałych, miękkich śliwek, najlepiej węgierek,
- 250 g drobnego cukru,
- 2-3 łyżki ciemnego kakao,
- 1 lub 2 tabliczki wytrawnej ciemnej czekolady o 60-70 proc. zawartości kakao (w zależności od gustu).
Przygotowanie:
- Śliwki wymyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
- Gotowe przełóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się.
- Całość gotuj nadal ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, by śliwki się nie przypaliły.
- Kiedy całość zgęstnieje, zblenduj śliwki na gładko lub zostaw niewielkie kawałki śliwek.
- Następnie dodaj do masy kakao i czekoladę połamaną na cząstki. Podgrzej wszystko raz jeszcze, mieszając całość, by składniki dobrze się połączyły, a krem zgęstniał.
- Gotowy krem śliwkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do ostygnięcia pod grubym kocem lub ręcznikiem do góry dnem.
- Następnego dnia przenieś do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.
Źródło: dziendobry.tvn.pl