Małgorzata Ostrowska pokazała, jak robi przetwory na zimę. W słoikach ogórki, pomidory i śliwki

Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na zimę z ogórków, pomidorów i gruszek.

Małgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetworyMałgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetwory
Źródło zdjęć: © Canva: Madzia71 (screenshot), Instagram: ostrowska.official (screenshot) | Pyszności

Małgorzata Ostrowska wcieliła się w rolę współprowadzącej program "Dzień dobry TVN", prezentując widzom swoje poczynania nie tylko w studiu telewizyjnym, na scenie czy w koncertowej garderobie, ale także we własnym domu i ogrodzie. W jednym z odcinków pochwaliła się przepisami na zimowe przetwory. Kiszone ogórki, sałatka z pomidorów czy krem czekoladowo-śliwkowy z pewnością wielu przypadną do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwa pyszne desery w jednym. Lodowa kanapka ciasteczkowa rozkocha w sobie nie tylko dzieci

Przepisy Małgorzaty Ostrowskiej na zimowe przetwory

OGÓRKI KISZONE

Składniki:

  • 28-30 sztuk mniejszych, prostych ogórków gruntowych,
  • duży korzeń chrzanu,
  • 2 duże główki czosnku,
  • pęczek kopru do kiszenia
  • gorczyca biała,
  • 4 słoiki 0,75l z zakrętkami,
  • sól kamienna,
  • garnek (min. 3 l) do zagotowania wody,
  • ręczniki papierowe,
  • spirytus (mała butelka).

Przygotowanie:

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj.
  2. Do wyparzonych słoików włóż po 1 łodyżce kopru z kwiatostanem, 2 ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  3. Następnie w słoikach ułóż ciasno ogórki. W pozostałe wolne miejsca wciśnij więcej ząbków czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu.
  4. Wodę zagotuj z solą kamienną (1,5 łyżki na litr wody). Zaprawę lekko ostudź i jeszcze gorącą zalej ogórki.
  5. Ranty słoików przetrzyj czystą ściereczką zwilżoną spirytusem.
  6. Słoiki zamknij wyparzonymi zakrętkami i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce (np. w kuchni) na kilka dni, a następnie przenieś do piwnicy.

POMIDORY DO SŁOIKA NA ZIMĘ

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima (średniej wielkości, raczej równych),
  • sól kamienna,
  • 4 słoiki 0,9 l z zakrętkami.

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na pół i wykrój z nich twarde, zielone piętki.
  2. Pomidory ułóż ciasno warstwami w dużych słoikach, przekrojoną częścią do dołu.
  3. Do każdego słoika wsyp po 2 płaskie łyżki soli kamiennej.
  4. Całość zalej zimną wodą z kranu, a następnie zakręć słoiki.
  5. Garnek o szerokim dnie wyłóż szmatką, ułóż na niej słoiki i nalej wody do wysokości 4/5 słoików.
  6. Całość pasteryzuj ok. 20 minut (od zagotowania wody).
  7. Po tym czasie słoiki wyjmij i przykryj grubym ręcznikiem do ostygnięcia.
  8. Następnego dnia można słoiki przenieść do piwnicy.
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie © Canva | MarinaParshina

NUTELLA ŚLIWKOWA

Składniki:

  • 3 kg bardzo dojrzałych, miękkich śliwek, najlepiej węgierek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 lub 2 tabliczki wytrawnej ciemnej czekolady o 60-70 proc. zawartości kakao (w zależności od gustu).

Przygotowanie:

  1. Śliwki wymyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
  2. Gotowe przełóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się.
  3. Całość gotuj nadal ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, by śliwki się nie przypaliły.
  4. Kiedy całość zgęstnieje, zblenduj śliwki na gładko lub zostaw niewielkie kawałki śliwek.
  5. Następnie dodaj do masy kakao i czekoladę połamaną na cząstki. Podgrzej wszystko raz jeszcze, mieszając całość, by składniki dobrze się połączyły, a krem zgęstniał.
  6. Gotowy krem śliwkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do ostygnięcia pod grubym kocem lub ręcznikiem do góry dnem.
  7. Następnego dnia przenieś do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.

Źródło: dziendobry.tvn.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości