PrzepisPrzekąskiMałgorzata Ostrowska pokazała, jak robi przetwory na zimę. W słoikach ogórki, pomidory i śliwki

Małgorzata Ostrowska pokazała, jak robi przetwory na zimę. W słoikach ogórki, pomidory i śliwki

Małgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetwory
Małgorzata Ostrowska pochwaliła się przepisami na przetwory
Źródło zdjęć: © Canva: Madzia71 (screenshot), Instagram: ostrowska.official (screenshot) | Pyszności

14.09.2024 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na zimę z ogórków, pomidorów i gruszek.

Małgorzata Ostrowska wcieliła się w rolę współprowadzącej program "Dzień dobry TVN", prezentując widzom swoje poczynania nie tylko w studiu telewizyjnym, na scenie czy w koncertowej garderobie, ale także we własnym domu i ogrodzie. W jednym z odcinków pochwaliła się przepisami na zimowe przetwory. Kiszone ogórki, sałatka z pomidorów czy krem czekoladowo-śliwkowy z pewnością wielu przypadną do gustu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepisy Małgorzaty Ostrowskiej na zimowe przetwory

OGÓRKI KISZONE

Składniki:

  • 28-30 sztuk mniejszych, prostych ogórków gruntowych,
  • duży korzeń chrzanu,
  • 2 duże główki czosnku,
  • pęczek kopru do kiszenia
  • gorczyca biała,
  • 4 słoiki 0,75l z zakrętkami,
  • sól kamienna,
  • garnek (min. 3 l) do zagotowania wody,
  • ręczniki papierowe,
  • spirytus (mała butelka).

Przygotowanie:

  1. Ogórki wymocz w zimnej wodzie i dokładnie wyszoruj.
  2. Do wyparzonych słoików włóż po 1 łodyżce kopru z kwiatostanem, 2 ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  3. Następnie w słoikach ułóż ciasno ogórki. W pozostałe wolne miejsca wciśnij więcej ząbków czosnku i pokrojony na mniejsze kawałki korzeń chrzanu.
  4. Wodę zagotuj z solą kamienną (1,5 łyżki na litr wody). Zaprawę lekko ostudź i jeszcze gorącą zalej ogórki.
  5. Ranty słoików przetrzyj czystą ściereczką zwilżoną spirytusem.
  6. Słoiki zamknij wyparzonymi zakrętkami i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce (np. w kuchni) na kilka dni, a następnie przenieś do piwnicy.

POMIDORY DO SŁOIKA NA ZIMĘ

Składniki:

  • 3 kg pomidorów lima (średniej wielkości, raczej równych),
  • sól kamienna,
  • 4 słoiki 0,9 l z zakrętkami.

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na pół i wykrój z nich twarde, zielone piętki.
  2. Pomidory ułóż ciasno warstwami w dużych słoikach, przekrojoną częścią do dołu.
  3. Do każdego słoika wsyp po 2 płaskie łyżki soli kamiennej.
  4. Całość zalej zimną wodą z kranu, a następnie zakręć słoiki.
  5. Garnek o szerokim dnie wyłóż szmatką, ułóż na niej słoiki i nalej wody do wysokości 4/5 słoików.
  6. Całość pasteryzuj ok. 20 minut (od zagotowania wody).
  7. Po tym czasie słoiki wyjmij i przykryj grubym ręcznikiem do ostygnięcia.
  8. Następnego dnia można słoiki przenieść do piwnicy.
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie
Przetwory w wykonaniu Małgorzaty Ostrowskiej smakują wybitnie© Canva | MarinaParshina

NUTELLA ŚLIWKOWA

Składniki:

  • 3 kg bardzo dojrzałych, miękkich śliwek, najlepiej węgierek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 lub 2 tabliczki wytrawnej ciemnej czekolady o 60-70 proc. zawartości kakao (w zależności od gustu).

Przygotowanie:

  1. Śliwki wymyj, pozbądź się pestek i pokrój na małe kawałki.
  2. Gotowe przełóż do garnka o grubym dnie i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się.
  3. Całość gotuj nadal ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, by śliwki się nie przypaliły.
  4. Kiedy całość zgęstnieje, zblenduj śliwki na gładko lub zostaw niewielkie kawałki śliwek.
  5. Następnie dodaj do masy kakao i czekoladę połamaną na cząstki. Podgrzej wszystko raz jeszcze, mieszając całość, by składniki dobrze się połączyły, a krem zgęstniał.
  6. Gotowy krem śliwkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do ostygnięcia pod grubym kocem lub ręcznikiem do góry dnem.
  7. Następnego dnia przenieś do piwnicy lub innego chłodnego i zaciemnionego miejsca.

Źródło: dziendobry.tvn.pl