Najgorsza rzecz, jaką możesz wrzucić do zlewu. Zalepia i zatyka go w mgnieniu oka

Czego nie wrzucać do zlewu, żeby nie ryzykować jego zatkaniem? Wiele osób popełnia ten błąd. Zobacz, jak uniknąć uciążliwego problemu i wizyty hydraulika.

ObrazekZatkany zlew - Foto: Canva
Ewa

Zatkany odpływ potrafi napsuć nam trochę krwi i skutecznie zepsuć humor. Niestety, najczęściej spotyka nas to na nasze własne życzenie.

Mąka w odpływie

Chociaż dla wielu osób jest oczywiste, że resztki powinny wylądować w śmietniku, to hydraulicy wciąż mają ręce pełne roboty. Jednym z najgorszych produktów, który zakleja odpływ w mgnieniu oka jest mąka. W połączeniu z wodą tworzy ona klej, który osiada na rurach. Gęsta zawiesina jest bardzo trudna do usunięcia, a sam proces jest dość kosztowny. Gdy taka żelująca substancja je zapcha, płyny nie będą miały swobodnego przepływu. Przed umyciem stolnicy czy innych naczyń zabrudzonych mąką- wyrzuć ją do śmietnika.

Czego nie wrzucać do zlewu- Pyszności/ źródło: Canva
Czego nie wrzucać do zlewu- Pyszności/ źródło: Canva

Czego nie wrzucać do zlewu

Poza mąką w zlewie nie powinien lądować tłuszcz. Nie wylewaj go do odpływu- błyskawicznie odkłada się w złogach i jest najczęstszą przyczyną zatorów w kuchennym zlewie. Patelnie, naczynia i garnki wyczyść przy pomocy ręcznika papierowego i wyrzuć go do śmietnika. Opcjonalnie, w odpływie możesz umieścić "miseczkę" z folii aluminiowej, do której będziesz wylewać tłuszcz. Taką miseczkę z olejem wyrzuć później do śmietnika.

W zlewie nie powinny lądować również takie produkty, jak makaron, ryż czy obierki ziemniaków. Chociaż małe ziarna ryżu mogą wydawać się niepozorne, to pęcznieją pod wpływem wody, skutecznie zapychając odpływ. Obierki z kolei zawierają wiele skrobi, która (podobnie do mąki) tworzy klej. Nie wyrzucaj również kostek czy chrząstek po mięsie, fusów po kawie i herbacie czy też skorupek jaj.

Czego nie wrzucać do zlewu- Pyszności/ źródło Canva
Czego nie wrzucać do zlewu- Pyszności/ źródło Canva

W odpływie nie powinny znaleźć się również leki, nawet te przeterminowane. Zanieczyszczają środowisko, tym samym wpływając na nasze zdrowie. Jeśli nie wiesz, co zrobić z lekami ze swojej szafki- oddaj je do apteki.

Przepis na zapiekane rożki z tortilli znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości