Czekoladowe choinki zrobisz w mgnieniu oka i to dosłownie z 2 składników

Jakich słodkości nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście genialnych wypieków z choinkowym akcentem. Po prostu palce lizać!

Słodka przekąska w takim wydaniu zapada w pamięci na długoSłodka przekąska w takim wydaniu zapada w pamięci na długo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wiele osób unika domowych wypieków, bo uważa, że jest to skomplikowanaczasochłonna procedura. Ale wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment. 

Najlepszym przykładem potwierdzającym tezę, że wypieki można przygotować w szybki i prosty sposób, jest dzisiejszy przepis na genialne choinki z czekoladową niespodzianką. Są tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Urocze choinki w słodkim wydaniu praktycznie robią się same. To żadna praca, a dobra zabawa dla całej rodziny

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 150 g kremu czekoladowego,
  • cukier puder do posypania,
  • patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozłożenia arkusza ciasta francuskiego na desce do krojenia. Następnie na cieście rozprowadzam sporą warstwę kremu czekoladowego. Słodkie nadzienie rozprowadzam przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. 

Bazą słodkości jest ciasto francuskie i krem czekoladowy
Bazą słodkości jest ciasto francuskie i krem czekoladowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czekoladową warstwę przykrywam bezpośrednio drugim arkuszem ciasta francuskiego. 

Do przepisu używam dwóch arkuszy ciasta francuskiego
Do przepisu używam dwóch arkuszy ciasta francuskiego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie z powstałej konstrukcji odcinam pionowy pas, z którego wykrawam następnie mini gwiazdki do przyszłych choinek. Do tego celu używam małych foremek do wycinania ciasteczek. 

Idealnym uzupełnieniem deseru są mini gwiazdki
Idealnym uzupełnieniem deseru są mini gwiazdki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Pozostałe ciasto z czekoladową wkładką rówież dzielę na poziome pasy. Z każdego takiego elementu formuję następnie mini choinki

I choinka prawie już jest
I choinka prawie już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdą taką choinkę i gwiazdę nabijam na drewniany patyczek. Przygotowane w ten sposób słodkości układam następnie w formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przekąski piekę na koniec przez 20 minut w piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone choinki posypuję delikatnie cukrem pudrem. Do dekoracji możesz wykorzystać również lukier królewski domowej roboty. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na szybki i prosty deser w zimowym wydaniu. Moim zdaniem to sprawdzona receptura, która nigdy cię nie zawiedzie, dlatego tym bardziej warto o niej pamiętać. Możesz serwować ją zarówno jako błyskawiczny deser po niedzielnym obiedzie, jak i szybką przekąskę na ciepło, kiedy nagle odwiedzą cię znajomi.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇