Czekoladowe choinki zrobisz w mgnieniu oka i to dosłownie z 2 składników

Jakich słodkości nie może zabraknąć w zimowym menu? Oczywiście genialnych wypieków z choinkowym akcentem. Po prostu palce lizać!

Słodka przekąska w takim wydaniu zapada w pamięci na długoSłodka przekąska w takim wydaniu zapada w pamięci na długo
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wiele osób unika domowych wypieków, bo uważa, że jest to skomplikowanaczasochłonna procedura. Ale wcale nie musi tak być, o czym przekonasz się już za moment. 

Najlepszym przykładem potwierdzającym tezę, że wypieki można przygotować w szybki i prosty sposób, jest dzisiejszy przepis na genialne choinki z czekoladową niespodzianką. Są tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki z ciasta francuskiego. Zrobisz w kilka minut

Urocze choinki w słodkim wydaniu praktycznie robią się same. To żadna praca, a dobra zabawa dla całej rodziny

Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego,
  • 150 g kremu czekoladowego,
  • cukier puder do posypania,
  • patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od rozłożenia arkusza ciasta francuskiego na desce do krojenia. Następnie na cieście rozprowadzam sporą warstwę kremu czekoladowego. Słodkie nadzienie rozprowadzam przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej. 

Bazą słodkości jest ciasto francuskie i krem czekoladowy
Bazą słodkości jest ciasto francuskie i krem czekoladowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czekoladową warstwę przykrywam bezpośrednio drugim arkuszem ciasta francuskiego. 

Do przepisu używam dwóch arkuszy ciasta francuskiego
Do przepisu używam dwóch arkuszy ciasta francuskiego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie z powstałej konstrukcji odcinam pionowy pas, z którego wykrawam następnie mini gwiazdki do przyszłych choinek. Do tego celu używam małych foremek do wycinania ciasteczek. 

Idealnym uzupełnieniem deseru są mini gwiazdki
Idealnym uzupełnieniem deseru są mini gwiazdki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Pozostałe ciasto z czekoladową wkładką rówież dzielę na poziome pasy. Z każdego takiego elementu formuję następnie mini choinki

I choinka prawie już jest
I choinka prawie już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie każdą taką choinkę i gwiazdę nabijam na drewniany patyczek. Przygotowane w ten sposób słodkości układam następnie w formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przekąski piekę na koniec przez 20 minut w piekarniku. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone choinki posypuję delikatnie cukrem pudrem. Do dekoracji możesz wykorzystać również lukier królewski domowej roboty. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na szybki i prosty deser w zimowym wydaniu. Moim zdaniem to sprawdzona receptura, która nigdy cię nie zawiedzie, dlatego tym bardziej warto o niej pamiętać. Możesz serwować ją zarówno jako błyskawiczny deser po niedzielnym obiedzie, jak i szybką przekąskę na ciepło, kiedy nagle odwiedzą cię znajomi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"