Czekoladowy biszkopt, śmietanka i jedna ekstra warstwa. O przepis na to ciasto zapyta cię każdy

Babka i mazurek to pozycje obowiązkowe na świątecznym stole. Do idealnego zestawu brakuje już tylko ciasta z kremem. Aby wprowadzić urozmaicenie, przygotuj wersję z puszystym biszkoptem kakaowym. Pod kremem mascarpone ukryta jest niespodzianka.

Biszkopt z kremem idealnie uzupełnia zestaw ciast wielkanocnychBiszkopt z kremem idealnie uzupełnia zestaw ciast wielkanocnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Puszysty biszkopt, czekolada i krem śmietankowy z mascarpone – to wszystko brzmi pysznie i bardzo klasycznie. Jednak sercem tego wypieku jest domowa konfitura z wiśni, która dodaje soczystości i lekko-kwaskowego przełamania. Jeśli nie masz dostępu do takich specjałów, możesz samodzielnie przygotować pyszną frużelinę, na przykład z mrożonych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Jak zrobić frużelinę wiśniową do ciasta z kremem?

Do przygotowania owocowej warstwy potrzebujesz 300 g świeżych lub mrożonych wiśni. Przełóż je do rondelka i zagotuj z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką soku z cytryny. W dwóch łyżkach zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Przelej do gotujących się wiśni i dokładniej wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstaw do ostygnięcia i połóż pod warstwą kremu.

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem

Do ciasta możesz wykorzystać także inne przetwory z domowej spiżarni, na przykład konfiturę malinową, dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe. 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru drobnego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem i dodatki:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 250-300 g konfitury wiśniowej,
  • pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z kakao.
  3. Biała ubij na pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier, rozmieszane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao.
  4. Gotową masę na biszkopt przelej do kwadratowej blachy o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
  5. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj 100 ml śmietanki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  6. W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozmieszaj żelatynę i również odstaw do ostygnięcia.
  7. W dużej misce ubij pozostałą śmietankę na krem, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do gotowego kremu wmiksuj również przestudzoną żelatynę.
  8. Odłóż ⅓ kremu do osobnej miski i tę część wymieszaj z roztopioną i przestudzoną czekoladą.
  9. Upieczony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Spód przełóż z powrotem do formy na ciasto.
  10. Na jego powierzchni rozprowadź konfiturę wiśniową. Przykryj kremem mascarpone, a następnie drugim blatem biszkoptu.
  11. Po wierzchu ciasta rozprowadź krem czekoladowy. Całość posyp czekoladą deserową startą na wiórki.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier