Czekoladowy biszkopt, śmietanka i jedna ekstra warstwa. O przepis na to ciasto zapyta cię każdy

Babka i mazurek to pozycje obowiązkowe na świątecznym stole. Do idealnego zestawu brakuje już tylko ciasta z kremem. Aby wprowadzić urozmaicenie, przygotuj wersję z puszystym biszkoptem kakaowym. Pod kremem mascarpone ukryta jest niespodzianka.

Biszkopt z kremem idealnie uzupełnia zestaw ciast wielkanocnychBiszkopt z kremem idealnie uzupełnia zestaw ciast wielkanocnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Puszysty biszkopt, czekolada i krem śmietankowy z mascarpone – to wszystko brzmi pysznie i bardzo klasycznie. Jednak sercem tego wypieku jest domowa konfitura z wiśni, która dodaje soczystości i lekko-kwaskowego przełamania. Jeśli nie masz dostępu do takich specjałów, możesz samodzielnie przygotować pyszną frużelinę, na przykład z mrożonych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Jak zrobić frużelinę wiśniową do ciasta z kremem?

Do przygotowania owocowej warstwy potrzebujesz 300 g świeżych lub mrożonych wiśni. Przełóż je do rondelka i zagotuj z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką soku z cytryny. W dwóch łyżkach zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Przelej do gotujących się wiśni i dokładniej wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstaw do ostygnięcia i połóż pod warstwą kremu.

Przepis na ciasto czekoladowe z kremem

Do ciasta możesz wykorzystać także inne przetwory z domowej spiżarni, na przykład konfiturę malinową, dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe. 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru drobnego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem i dodatki:

  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 250-300 g konfitury wiśniowej,
  • pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji.

Wykonanie:

  1. Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z kakao.
  3. Biała ubij na pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier, rozmieszane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao.
  4. Gotową masę na biszkopt przelej do kwadratowej blachy o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
  5. W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj 100 ml śmietanki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  6. W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozmieszaj żelatynę i również odstaw do ostygnięcia.
  7. W dużej misce ubij pozostałą śmietankę na krem, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do gotowego kremu wmiksuj również przestudzoną żelatynę.
  8. Odłóż ⅓ kremu do osobnej miski i tę część wymieszaj z roztopioną i przestudzoną czekoladą.
  9. Upieczony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Spód przełóż z powrotem do formy na ciasto.
  10. Na jego powierzchni rozprowadź konfiturę wiśniową. Przykryj kremem mascarpone, a następnie drugim blatem biszkoptu.
  11. Po wierzchu ciasta rozprowadź krem czekoladowy. Całość posyp czekoladą deserową startą na wiórki.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża