Czekoladowy biszkopt, śmietanka i jedna ekstra warstwa. O przepis na to ciasto zapyta cię każdy
Babka i mazurek to pozycje obowiązkowe na świątecznym stole. Do idealnego zestawu brakuje już tylko ciasta z kremem. Aby wprowadzić urozmaicenie, przygotuj wersję z puszystym biszkoptem kakaowym. Pod kremem mascarpone ukryta jest niespodzianka.
Puszysty biszkopt, czekolada i krem śmietankowy z mascarpone – to wszystko brzmi pysznie i bardzo klasycznie. Jednak sercem tego wypieku jest domowa konfitura z wiśni, która dodaje soczystości i lekko-kwaskowego przełamania. Jeśli nie masz dostępu do takich specjałów, możesz samodzielnie przygotować pyszną frużelinę, na przykład z mrożonych owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą
Jak zrobić frużelinę wiśniową do ciasta z kremem?
Do przygotowania owocowej warstwy potrzebujesz 300 g świeżych lub mrożonych wiśni. Przełóż je do rondelka i zagotuj z 3 łyżkami cukru i 1 łyżką soku z cytryny. W dwóch łyżkach zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Przelej do gotujących się wiśni i dokładniej wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Odstaw do ostygnięcia i połóż pod warstwą kremu.
Przepis na ciasto czekoladowe z kremem
Do ciasta możesz wykorzystać także inne przetwory z domowej spiżarni, na przykład konfiturę malinową, dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru drobnego,
- szczypta soli,
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem i dodatki:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka żelatyny spożywczej,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 250-300 g konfitury wiśniowej,
- pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji.
Wykonanie:
- Składniki na biszkopt ogrzej do temperatury pokojowej.
- Sięgnij po jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj mąkę z kakao.
- Biała ubij na pianę z odrobiną soli. Stopniowo dodawaj cukier, rozmieszane żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao.
- Gotową masę na biszkopt przelej do kwadratowej blachy o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut. Piecz do tzw. suchego patyczka.
- W kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę, dodaj 100 ml śmietanki, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- W 50 ml gorącej wody (to nie może być wrzątek) rozmieszaj żelatynę i również odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce ubij pozostałą śmietankę na krem, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do gotowego kremu wmiksuj również przestudzoną żelatynę.
- Odłóż ⅓ kremu do osobnej miski i tę część wymieszaj z roztopioną i przestudzoną czekoladą.
- Upieczony biszkopt przekrój na dwa cienkie blaty. Spód przełóż z powrotem do formy na ciasto.
- Na jego powierzchni rozprowadź konfiturę wiśniową. Przykryj kremem mascarpone, a następnie drugim blatem biszkoptu.
- Po wierzchu ciasta rozprowadź krem czekoladowy. Całość posyp czekoladą deserową startą na wiórki.