PrzepisZupyDaria Ładocha robi zupę, która szybko stawia na nogi. Sekretem jest dodatek, który masz w kuchni

Daria Ładocha robi zupę, która szybko stawia na nogi. Sekretem jest dodatek, który masz w kuchni

Promotorka zdrowego odżywiania i znana blogerka kulinarna postanowiła pokazać, jak przyrządza zupę na przeziębienie. To nie tylko właściwości prozdrowotne i duże wsparcie odporności — to również doskonały smak i aromat, który szczególnie mocno wzmacnia pewne popularne zioło. Daria Ładocha poleca, a my jesteśmy zachwyceni!

Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!
Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram

25.10.2023 10:13

Daria Ładocha już od wielu lat promuje zdrowy tryb życia, stymulowany przede wszystkim przez rozsądny sposób odżywiania. Dziennikarka kojarzona z "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" pokazała ostatnio swój autorski sposób na walkę z typowymi dla jesieni dolegliwościami zdrowotnymi. W ruch poszedł czosnek i tymianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tych dwóch składników — ale nie tylko — Daria Ładocha przyrządziła niezwykle zdrową zupę, która w mig stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie. No dobrze, ale podczas gdy o czosnku i jego właściwościach wiemy wszyscy, tak tymianek nie jest ziołem kojarzonym bezpośrednio ze wsparciem odporności. Na czym więc polega jego rola w zupie dziennikarki?

Po pierwsze — zioło to w tej konkretnej potrawie neutralizuje dość mocny zapach czosnku, redukując go jedynie do przyjemnego aromatu, który wypełnia dom. Po drugie — tymianek to nie tylko zapach, ale również witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Słowem: wszystko, co jesienią niezbędne. Taką zupę aż chce się jeść, prawda? Oto przepis.

Zupa czosnkowa według Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 kłącza selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gałązki tymianku świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 g filetów z indyka,
  • skórka z cytryny,
  • oregano,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Dodaj do niej również czosnek, a gdy stanie się on przyjemnie złocisty, dorzuć jeszcze pokrojone: marchewki, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej warzywa bulionem.
  2. Zupa czosnkowa wymaga teraz doprawienia — wsyp więc sól, pieprz i oregano. Gotuj około 15 minut, do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz dorzuć do garnka pokrojone w plastry filety z indyka. Gotuj 15 minut, dodaj startą skórkę z cytryny, tymianek i natkę pietruszki.
  4. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie