Daria Ładocha robi zupę, która szybko stawia na nogi. Sekretem jest dodatek, który masz w kuchni

Promotorka zdrowego odżywiania i znana blogerka kulinarna postanowiła pokazać, jak przyrządza zupę na przeziębienie. To nie tylko właściwości prozdrowotne i duże wsparcie odporności — to również doskonały smak i aromat, który szczególnie mocno wzmacnia pewne popularne zioło. Daria Ładocha poleca, a my jesteśmy zachwyceni!

Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram

Daria Ładocha już od wielu lat promuje zdrowy tryb życia, stymulowany przede wszystkim przez rozsądny sposób odżywiania. Dziennikarka kojarzona z "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" pokazała ostatnio swój autorski sposób na walkę z typowymi dla jesieni dolegliwościami zdrowotnymi. W ruch poszedł czosnek i tymianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Z tych dwóch składników — ale nie tylko — Daria Ładocha przyrządziła niezwykle zdrową zupę, która w mig stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie. No dobrze, ale podczas gdy o czosnku i jego właściwościach wiemy wszyscy, tak tymianek nie jest ziołem kojarzonym bezpośrednio ze wsparciem odporności. Na czym więc polega jego rola w zupie dziennikarki?

Po pierwsze — zioło to w tej konkretnej potrawie neutralizuje dość mocny zapach czosnku, redukując go jedynie do przyjemnego aromatu, który wypełnia dom. Po drugie — tymianek to nie tylko zapach, ale również witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Słowem: wszystko, co jesienią niezbędne. Taką zupę aż chce się jeść, prawda? Oto przepis.

Zupa czosnkowa według Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 kłącza selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gałązki tymianku świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 g filetów z indyka,
  • skórka z cytryny,
  • oregano,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Dodaj do niej również czosnek, a gdy stanie się on przyjemnie złocisty, dorzuć jeszcze pokrojone: marchewki, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej warzywa bulionem.
  2. Zupa czosnkowa wymaga teraz doprawienia — wsyp więc sól, pieprz i oregano. Gotuj około 15 minut, do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz dorzuć do garnka pokrojone w plastry filety z indyka. Gotuj 15 minut, dodaj startą skórkę z cytryny, tymianek i natkę pietruszki.
  4. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości