Daria Ładocha robi zupę, która szybko stawia na nogi. Sekretem jest dodatek, który masz w kuchni

Promotorka zdrowego odżywiania i znana blogerka kulinarna postanowiła pokazać, jak przyrządza zupę na przeziębienie. To nie tylko właściwości prozdrowotne i duże wsparcie odporności — to również doskonały smak i aromat, który szczególnie mocno wzmacnia pewne popularne zioło. Daria Ładocha poleca, a my jesteśmy zachwyceni!

Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram

Daria Ładocha już od wielu lat promuje zdrowy tryb życia, stymulowany przede wszystkim przez rozsądny sposób odżywiania. Dziennikarka kojarzona z "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" pokazała ostatnio swój autorski sposób na walkę z typowymi dla jesieni dolegliwościami zdrowotnymi. W ruch poszedł czosnek i tymianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Z tych dwóch składników — ale nie tylko — Daria Ładocha przyrządziła niezwykle zdrową zupę, która w mig stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie. No dobrze, ale podczas gdy o czosnku i jego właściwościach wiemy wszyscy, tak tymianek nie jest ziołem kojarzonym bezpośrednio ze wsparciem odporności. Na czym więc polega jego rola w zupie dziennikarki?

Po pierwsze — zioło to w tej konkretnej potrawie neutralizuje dość mocny zapach czosnku, redukując go jedynie do przyjemnego aromatu, który wypełnia dom. Po drugie — tymianek to nie tylko zapach, ale również witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Słowem: wszystko, co jesienią niezbędne. Taką zupę aż chce się jeść, prawda? Oto przepis.

Zupa czosnkowa według Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 kłącza selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gałązki tymianku świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 g filetów z indyka,
  • skórka z cytryny,
  • oregano,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Dodaj do niej również czosnek, a gdy stanie się on przyjemnie złocisty, dorzuć jeszcze pokrojone: marchewki, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej warzywa bulionem.
  2. Zupa czosnkowa wymaga teraz doprawienia — wsyp więc sól, pieprz i oregano. Gotuj około 15 minut, do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz dorzuć do garnka pokrojone w plastry filety z indyka. Gotuj 15 minut, dodaj startą skórkę z cytryny, tymianek i natkę pietruszki.
  4. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska