Daria Ładocha robi zupę, która szybko stawia na nogi. Sekretem jest dodatek, który masz w kuchni

Promotorka zdrowego odżywiania i znana blogerka kulinarna postanowiła pokazać, jak przyrządza zupę na przeziębienie. To nie tylko właściwości prozdrowotne i duże wsparcie odporności — to również doskonały smak i aromat, który szczególnie mocno wzmacnia pewne popularne zioło. Daria Ładocha poleca, a my jesteśmy zachwyceni!

Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!Daria Ładocha i jej zupa czosnkowa. Najlepsza potrawa na przeziębienie!
Źródło zdjęć: © Facebook, Instagram

Daria Ładocha już od wielu lat promuje zdrowy tryb życia, stymulowany przede wszystkim przez rozsądny sposób odżywiania. Dziennikarka kojarzona z "Dzień Dobry TVN" i "Azja Express" pokazała ostatnio swój autorski sposób na walkę z typowymi dla jesieni dolegliwościami zdrowotnymi. W ruch poszedł czosnek i tymianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szykujesz imprezę halloweenową? Pizza duszek to strzał w 10!

Z tych dwóch składników — ale nie tylko — Daria Ładocha przyrządziła niezwykle zdrową zupę, która w mig stawia na nogi, gdy dopada przeziębienie. No dobrze, ale podczas gdy o czosnku i jego właściwościach wiemy wszyscy, tak tymianek nie jest ziołem kojarzonym bezpośrednio ze wsparciem odporności. Na czym więc polega jego rola w zupie dziennikarki?

Po pierwsze — zioło to w tej konkretnej potrawie neutralizuje dość mocny zapach czosnku, redukując go jedynie do przyjemnego aromatu, który wypełnia dom. Po drugie — tymianek to nie tylko zapach, ale również witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Słowem: wszystko, co jesienią niezbędne. Taką zupę aż chce się jeść, prawda? Oto przepis.

Zupa czosnkowa według Darii Ładochy

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 kłącza selera naciowego,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 gałązki tymianku świeżego,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 g filetów z indyka,
  • skórka z cytryny,
  • oregano,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność
Zupa czosnkowa zawiera bardzo duże ilości wartości odżywczych wspierających odporność © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Dodaj do niej również czosnek, a gdy stanie się on przyjemnie złocisty, dorzuć jeszcze pokrojone: marchewki, ziemniaki i seler naciowy. Podsmażaj przez chwilę, a następnie zalej warzywa bulionem.
  2. Zupa czosnkowa wymaga teraz doprawienia — wsyp więc sól, pieprz i oregano. Gotuj około 15 minut, do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  3. Teraz dorzuć do garnka pokrojone w plastry filety z indyka. Gotuj 15 minut, dodaj startą skórkę z cytryny, tymianek i natkę pietruszki.
  4. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀