Czekoladowy deser bez pieczenia – rożki ze słodkim, kremowym nadzieniem
Pomysł na czekoladowy deser bez pieczenia. Przepis, wykonanie, składniki. Jak zrobić rożki z kremowym nadzieniem?
Szukasz inspiracji na prosty, efektowny i mocno czekoladowy deser bez pieczenia? Rożki z kremowym nadzieniem sprawdzą się w tej roli po prostu idealnie. Zobacz, jak przygotować ten pyszny deser.
Czekoladowy deser bez pieczenia
Czekoladowe desery bez pieczenia to coś, co kochamy najbardziej. Są miłą odmianą od typowych ciast, które znają już wszyscy. Dziś przygotowaliśmy przepis na rożki z czekolady, które wypełniliśmy po brzegi równie mocno czekoladowym nadzieniem. Są proste i efektowne. Świetnie sprawdzą się na rodzinne przyjęcia, kinderparty i miłe spotkania w gronie najbliższych. Możesz sam korpus przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem wypełnić go nadzieniem.
W przygotowaniu pomógł nam blender marki Philips.
Składniki na czekoladowe rożki z kremem
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
Krem do czekoladowych rożków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczki mlecznej czekolady
- 500 ml śmietanki kremowy
Przepis na czekoladowe rożki z kremem – prosty, czekoladowy deser bez pieczenia
Zrobienie samodzielnie czekoladowych rożków nie jest trudne, a efekt końcowy jest fantastyczny. Przygotuj folię do dekoracji i odrysuj na nich okręgi, używając do tego średniej wielkości miski. Wytnij kształty i zwiń w rożek. Zabezpiecz koniec kawałkiem taśmy, żeby formy się nie rozwijały.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź i rozprowadź na ściankach naszej foremki. Wstaw pionowo do lodówki, żeby czekolada zastygła i stworzyła rożek. W rozprowadzaniu pomocna będzie łyżka lub pędzelek kuchenny. Nie nakładaj za cienkiej warstwy czekolady, bo później może się ona kruszyć w rękach.
Na kawałku folii do dekoracji rozprowadź rozpuszczoną mleczną czekoladę i białą, tak jak na filmiku oraz zdjęciu. Gotową masę wstaw do lodówki, żeby masa zastygła.
Przepis na krem czekoladowy do rożków
Kiedy czekolada zastyga w lodówce, przejdź do przygotowania pysznego kremu, którym wypełnimy nasze rożki. Mleczną i gorzką czekoladę rozpuść w śmietance i wstaw do lodówki. Kiedy masa się schłodzi ubij ją przy pomocy miksera, a następnie gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią czekoladowe rożki.
Ze schłodzonego połączenia czekolady mlecznej i białej stwórz dekoracje, gdy zastygnie, wyjmij z lodówki i pokrój na kawałki.
Czekoladowe rożki są już gotowe
Udekoruj je czekoladą i podawaj schłodzone. Deser bez pieczenia i żmudnego wyrastania ciasta gotowy!