PoradyDietetycy mówią o niej "pogromca boczków". Hamuje apetyt na słodkie, przyspiesza spalanie tłuszczu

Dietetycy mówią o niej "pogromca boczków". Hamuje apetyt na słodkie, przyspiesza spalanie tłuszczu

Jeśli twoje jelita sprawiają ci problemy, to koniecznie sięgnij po babkę płesznik. Mówią na nią także pchle nasienie i niech ta nazwa cię nie zniechęca, bo w jej drobnych, brązowych ziarenkach znajduje się prawdziwa skarbnica zdrowia, która pomoże ci w odchudzaniu.

Babka płeszka działa zbawiennie na jelita
Babka płeszka działa zbawiennie na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Babka płesznik, zwana także pchlim nasieniem, to roślina od wieków wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jej nasiona zawierają duże ilości błonnika, który wspiera zdrowie jelit i pomaga w zachowaniu prawidłowej wagi. Dzięki właściwościom osłonowym i regulującym, babka płesznik jest szczególnie polecana osobom z problemami trawiennymi, cukrzycą czy wysokim poziomem cholesterolu. Jak dokładnie wpływa na nasz organizm i w jaki sposób można ją zastosować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodka tradycja z pączkami czy niepotrzebne złamanie diety? O tłusty czwartek zapytaliśmy gwiazdy

Wsparcie dla układu pokarmowego

Jednym z najważniejszych właściwości babki płesznik jest jej zbawienny wpływ na trawienie. Te nasiona zawierają w sobie duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który w kontakcie z wodą tworzy żelową substancję. Dzięki temu, pchle nasienie:

  • Reguluje perystaltykę jelit – działa zarówno przy zaparciach, jak i przy biegunkach, stabilizując pracę przewodu pokarmowego.
  • Osłania błonę śluzową jelit – wspiera zdrowie układu pokarmowego, chroniąc przed podrażnieniami i wspomagając w leczeniu wrzodów.
  • Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) – pomaga w walce z wzdęciami, bólami brzucha i nieregularnymi wypróżnieniami.

Pomoc w regulacji poziomu cukru i cholesterolu

Badania wykazały, że spożywanie babki płesznik może pomóc utrzymać w ryzach poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jak to działa?

  • Obniża poziom złego cholesterolu (LDL) – błonnik zawarty w babce płesznik wiąże nadmiar cholesterolu w jelitach i pomaga w jego wydalaniu.
  • Reguluje poziom cukru we krwi – spowalnia wchłanianie węglowodanów, co zapobiega nagłym skokom glukozy. Jest to szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2.

Te właściwości sprawiają, że babka płesznik jest idealnym dodatkiem do diety osób dbających o zdrowie serca, jak i cukrzyków.

Naturalne wsparcie w odchudzaniu

Osoby, które pragną zredukować swoją masę ciała również mogą skorzystać z cudownych właściwości babki płesznik. Jej nasiona pęcznieją w żołądku, zwiększając uczucie sytości i hamując apetyt. Ponadto spowalniają trawienie i wchłanianie tłuszczów, co wspiera kontrolę masy ciała, jak i pomagają utrzymać stabilny poziom cukru, dzięki czemu można zapobiec nagłym napadom głodu.

Działanie przeciwzapalne i pielęgnacyjne

Babka płesznik zawiera aukubinę, substancję o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i regenerującym. To sprawia, że pchle nasienie można stosować także zewnętrznie, w celu łagodzenia podrażnień skóry wywołanych trądzikiem lub oparzeniem, jak i po to, aby przyspieszyć gojenie się ran. Warto też wspomnieć o tym, że napary i kleiki z tych nasion pomogą uporać się z suchą skórą.

Jak stosować babkę płesznik?

Babka płesznik jest łatwa w użyciu, można ją włączyć do diety na kilka sposobów:

  1. Dodatek do jedzenia – warto posypać nią jogurt, owsiankę, pudding albo sałatkę.
  2. Kleik z nasion – sposób używany przez moją mamę, już od wielu lat. Wystarczy zalać 1-2 łyżki nasion gorącą wodą (około 100-150 ml) i poczekać kilkanaście minut, aż ostygnie i będzie gotowy do spożycia.
  3. Herbata dla jelit – przypomina bardzo kleik, ale proporcje są nieco inne. Zalej 1 łyżeczkę nasion 250 ml gorącej wody i również odstaw na kilkanaście minut. Napar jest delikatniejszy w działaniu niż kleik.
  4. Suplementacja w tabletkach – dostępne są gotowe preparaty zawierające sproszkowane nasiona babki płeszki.

Pamiętaj, by nie przekraczać dawki 30 g na dzień oraz żeby pić co najmniej 2 litry wody, ponieważ błonnik mocno chłonie płyny. W przypadku za małej ilości płynów może dojść do zaparć.

Czy babka płesznik ma skutki uboczne?

Chociaż jest to generalnie bezpieczny produkt, to niektóre osoby powinny zachować ostrożność. Osoby z niedrożnością jelit lub problemami trawiennymi o nieznanym pochodzeniu powinny unikać jej stosowania, gdyż tak duża ilość błonnika może pogorszyć objawy. Istnieje alergia na babkę płesznik, dlatego jeśli po jej spożyciu zauważysz wysypkę, świąd lub problemy z oddychaniem, to koniecznie ją odstaw. Na koniec warto wspomnieć o tym, że pchle nasienie może wpływać na wchłanianie niektórych leków, dlatego zaleca się jego przyjmowanie co najmniej godzinę przed lub po zażyciu leków, aby nie zaburzać ich działania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

nasionaprodukty spożywczezdrowie

Wybrane dla Ciebie