Dietetyk ocenił obiad Małgorzaty Rozenek. Miał dla niej kilka rad
Małgorzata Rozenek zachwyca świetną sylwetką. Gwiazda ma figurę jak z bajki. Ciężko pracuje nad tym nie tylko na siłowni, ale również w kuchni. Na swoim profilu pokazała, jak przygotowuje rodzinny obiad. Poczynaniom gwiazdy przyjrzał się jeden z najpopularniejszych dietetyków - Michał Wrzosek.
02.04.2024 08:35
Małgorzata Rozenek od lat jest na diecie wegetariańskiej, zachwalając jej właściwości. Jej najmłodszy syn, Henryk, od urodzenia nie je mięsa. Cała rodzinna zmieniła sposób żywienia lata temu, gdy na wegetarianizm postanowił przejść najstarszy z jej potomstwa.
Ja już wcześniej nie jadłam mięsa, miałam powroty w trakcie ciąż, później znowu je odstawiałam. Tak naprawdę to była największa rewolucja dla Radosława, który nagle został postawiony przed faktem dokonanym, ale świetnie się z tym czuje i sam powiedział, że teraz nie wyobraża sobie powrotu do kuchni mięsnej - powiedziała Małgorzata Rozenek-Majdan w rozmowie z portalem onet.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małgorzata Rozenek stawia na wegetariański makaron
Gwiazda postanowiła przygotować ekspresowy obiad dla całej rodziny, inspirowany kuchnią włoską. Do garnka trafił makaron, a na osobnej patelni powstawał sos.
Małgorzata Rozenek na patelni rozgrzała oliwę i wrzuciła na nią przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalała pomidorową passatą i doprawiła pieprzem oraz ziołami. Gdy makaron był już ugotowany al dente, wrzuciła go do patelni z sosem i dokładnie wymieszała. Na koniec porcja parmezanu i ekspresowy obiad jest już gotowy.
Michał Wrzosek ocenił danie
W jurora postanowił zabawiać się Michał Wrzosek, znany w sieci dietetyk. Nie ocenił on jednak smaku, a właściwości odżywcze przygotowanego przez gwiazdę obiadu.
Makaron jest w porządku, chociaż w czasie odchudzania lepszym wyborem jest pełnoziarnisty. Oliwa to świetne źródło polifenoli i witaminy E. Najlepszy tuszcz do smażenia - mówi znany dietetyk.
Michał Wrzosek docenił również dodanie czosnku, który jest źródłem przeciwzapalnych i bioaktywnych substancji oraz parmezanu. Podkreślił również, że jedzenie posiłków w dobrej atmosferze jest bardzo ważne.
Ja dodałbym jeszcze mozzarellę light, żeby zwiększyć podaż białka i żeby obiad bardziej sycił. Dobrze, że jest dużo passaty, ale trochę brakuje tu warzyw. Dobrze byłoby dodać jeszcze cebulę, pomidorki albo paprykę - radzi Michał Wrzosek.