PrzepisPrzekąskiDla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa

Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa

Marchewka z groszkiem od lat gości na stołach w wielu polskich domach. Niestety, często jest ona przygotowywane w taki sposób, że nie zachęca do jedzenia. Dowiedz się, jak zrobić marchewkę z groszkiem, aby była smaczna i zdrowa.

Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.01.2024 14:56

Jedzenie warzyw przez dzieci to często wyzwanie, a marchewka z groszkiem zdaje się być jedną z tych potraw, które wzbudzają najwięcej niechęci. Jednak choć niektórym kojarzy się ze znienawidzonym obiadem w przedszkolnej stołówce, dla innych jest sentymentalnym smakiem dzieciństwa. Dowiedz się, dlaczego tak wiele osób nie lubiło tego dania i jak możemy przywrócić mu smak oraz wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marchewka z groszkiem - samo zdrowie

Chociaż pierwsze doświadczenia z marchewką z groszkiem nie zawsze były zachęcające, warto spojrzeć na te warzywa z nowej perspektywy. Marchewka to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak A i C, minerałów (wapń, fosfor, sód) oraz karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Groszek z kolei dostarcza roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, witamin A, C i K, a także minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk czy żelazo.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Aby marchewka z groszkiem była smaczna i zdrowa, należy ją odpowiednio przygotować.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności odcedź groszek z zalewy.
  2. Następnie przygotuj marchewki. Umyj, obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby po odcedzeniu zostawić trochę wody.
  4. Do marchewki dodaj groszek i wszystkie składniki. Podgrzewaj je przez chwilę.
  5. Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelnię wrzuć masło, a następnie mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszaj składniki.

Wersja dietetyczna:

Jeśli wolisz wersję dietetyczną tego dania, ugotuj marchew pokrojoną w kostkę, a następnie po prostu wymieszaj ją z groszkiem konserwowym.

Wskazówki:

  • Aby marchewka z groszkiem zachowała swój kolor, nie gotuj jej zbyt długo.
  • Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna, dodaj do niej czosnek, cebulę lub inne ulubione przyprawy.
  • Marchewka z groszkiem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Można ją również podawać jako samodzielne danie.

Marchewka z groszkiem to danie, które może być pyszne i zdrowe. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować je w taki sposób, by stało się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Wybrane dla Ciebie