Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Marchewka z groszkiem od lat gości na stołach w wielu polskich domach. Niestety, często jest ona przygotowywane w taki sposób, że nie zachęca do jedzenia. Dowiedz się, jak zrobić marchewkę z groszkiem, aby była smaczna i zdrowa.
16.01.2024 14:56
Jedzenie warzyw przez dzieci to często wyzwanie, a marchewka z groszkiem zdaje się być jedną z tych potraw, które wzbudzają najwięcej niechęci. Jednak choć niektórym kojarzy się ze znienawidzonym obiadem w przedszkolnej stołówce, dla innych jest sentymentalnym smakiem dzieciństwa. Dowiedz się, dlaczego tak wiele osób nie lubiło tego dania i jak możemy przywrócić mu smak oraz wartości odżywcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka z groszkiem - samo zdrowie
Chociaż pierwsze doświadczenia z marchewką z groszkiem nie zawsze były zachęcające, warto spojrzeć na te warzywa z nowej perspektywy. Marchewka to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak A i C, minerałów (wapń, fosfor, sód) oraz karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Groszek z kolei dostarcza roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, witamin A, C i K, a także minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk czy żelazo.
Jak zrobić marchewkę z groszkiem?
Aby marchewka z groszkiem była smaczna i zdrowa, należy ją odpowiednio przygotować.
Składniki:
- 4 marchewki,
- puszka groszku konserwowego,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka mąki,
- sól.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności odcedź groszek z zalewy.
- Następnie przygotuj marchewki. Umyj, obierz je i pokrój w kostkę.
- Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby po odcedzeniu zostawić trochę wody.
- Do marchewki dodaj groszek i wszystkie składniki. Podgrzewaj je przez chwilę.
- Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelnię wrzuć masło, a następnie mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
- Gotową zasmażkę dodaj do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszaj składniki.
Wersja dietetyczna:
Jeśli wolisz wersję dietetyczną tego dania, ugotuj marchew pokrojoną w kostkę, a następnie po prostu wymieszaj ją z groszkiem konserwowym.
Wskazówki:
- Aby marchewka z groszkiem zachowała swój kolor, nie gotuj jej zbyt długo.
- Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna, dodaj do niej czosnek, cebulę lub inne ulubione przyprawy.
- Marchewka z groszkiem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Można ją również podawać jako samodzielne danie.
Marchewka z groszkiem to danie, które może być pyszne i zdrowe. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować je w taki sposób, by stało się prawdziwą ucztą dla podniebienia.