PrzepisPrzekąskiDla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa

Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa

Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.01.2024 14:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marchewka z groszkiem od lat gości na stołach w wielu polskich domach. Niestety, często jest ona przygotowywane w taki sposób, że nie zachęca do jedzenia. Dowiedz się, jak zrobić marchewkę z groszkiem, aby była smaczna i zdrowa.

Jedzenie warzyw przez dzieci to często wyzwanie, a marchewka z groszkiem zdaje się być jedną z tych potraw, które wzbudzają najwięcej niechęci. Jednak choć niektórym kojarzy się ze znienawidzonym obiadem w przedszkolnej stołówce, dla innych jest sentymentalnym smakiem dzieciństwa. Dowiedz się, dlaczego tak wiele osób nie lubiło tego dania i jak możemy przywrócić mu smak oraz wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marchewka z groszkiem - samo zdrowie

Chociaż pierwsze doświadczenia z marchewką z groszkiem nie zawsze były zachęcające, warto spojrzeć na te warzywa z nowej perspektywy. Marchewka to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak A i C, minerałów (wapń, fosfor, sód) oraz karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Groszek z kolei dostarcza roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, witamin A, C i K, a także minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk czy żelazo.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Aby marchewka z groszkiem była smaczna i zdrowa, należy ją odpowiednio przygotować.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności odcedź groszek z zalewy.
  2. Następnie przygotuj marchewki. Umyj, obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby po odcedzeniu zostawić trochę wody.
  4. Do marchewki dodaj groszek i wszystkie składniki. Podgrzewaj je przez chwilę.
  5. Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelnię wrzuć masło, a następnie mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszaj składniki.

Wersja dietetyczna:

Jeśli wolisz wersję dietetyczną tego dania, ugotuj marchew pokrojoną w kostkę, a następnie po prostu wymieszaj ją z groszkiem konserwowym.

Wskazówki:

  • Aby marchewka z groszkiem zachowała swój kolor, nie gotuj jej zbyt długo.
  • Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna, dodaj do niej czosnek, cebulę lub inne ulubione przyprawy.
  • Marchewka z groszkiem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Można ją również podawać jako samodzielne danie.

Marchewka z groszkiem to danie, które może być pyszne i zdrowe. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować je w taki sposób, by stało się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl