Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa

Marchewka z groszkiem od lat gości na stołach w wielu polskich domach. Niestety, często jest ona przygotowywane w taki sposób, że nie zachęca do jedzenia. Dowiedz się, jak zrobić marchewkę z groszkiem, aby była smaczna i zdrowa.

Dla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwaDla jednych koszmar ze stołówki, dla innych sentymentalny smak dzieciństwa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jedzenie warzyw przez dzieci to często wyzwanie, a marchewka z groszkiem zdaje się być jedną z tych potraw, które wzbudzają najwięcej niechęci. Jednak choć niektórym kojarzy się ze znienawidzonym obiadem w przedszkolnej stołówce, dla innych jest sentymentalnym smakiem dzieciństwa. Dowiedz się, dlaczego tak wiele osób nie lubiło tego dania i jak możemy przywrócić mu smak oraz wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę zapiekankę, wszyscy proszą o dokładkę. Taka jest dobra!

Marchewka z groszkiem - samo zdrowie

Chociaż pierwsze doświadczenia z marchewką z groszkiem nie zawsze były zachęcające, warto spojrzeć na te warzywa z nowej perspektywy. Marchewka to prawdziwa skarbnica witamin, takich jak A i C, minerałów (wapń, fosfor, sód) oraz karotenoidów, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Groszek z kolei dostarcza roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, witamin A, C i K, a także minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk czy żelazo.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem?

Aby marchewka z groszkiem była smaczna i zdrowa, należy ją odpowiednio przygotować.

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • puszka groszku konserwowego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka mąki,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności odcedź groszek z zalewy.
  2. Następnie przygotuj marchewki. Umyj, obierz je i pokrój w kostkę.
  3. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby po odcedzeniu zostawić trochę wody.
  4. Do marchewki dodaj groszek i wszystkie składniki. Podgrzewaj je przez chwilę.
  5. Teraz przygotuj zasmażkę. Na patelnię wrzuć masło, a następnie mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki z groszkiem i dokładnie wymieszaj składniki.

Wersja dietetyczna:

Jeśli wolisz wersję dietetyczną tego dania, ugotuj marchew pokrojoną w kostkę, a następnie po prostu wymieszaj ją z groszkiem konserwowym.

Wskazówki:

  • Aby marchewka z groszkiem zachowała swój kolor, nie gotuj jej zbyt długo.
  • Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna, dodaj do niej czosnek, cebulę lub inne ulubione przyprawy.
  • Marchewka z groszkiem świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacji. Można ją również podawać jako samodzielne danie.

Marchewka z groszkiem to danie, które może być pyszne i zdrowe. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby przygotować je w taki sposób, by stało się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji