Podpal liść laurowy i zostaw na kilka minut. Natychmiastowy efekt Cię zaskoczy

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto palić liście laurowe, to mamy dla Ciebie odpowiedź. Nie uwierzysz, jakie wyjątkowe właściwości się w nich kryją. Praktycznie każdy może z nich skorzystać. 

Obrazek
Ewa

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Liście laurowe to jedna z przypraw, bez której wiele osób nie wyobraża sobie kuchni. Ususzone liście to nie tylko aromatyzujący dodatek do wielu potraw- mają również szerokie zastosowanie w innych sferach życia. Najczęściej stosuje się go w postaci leczniczych olejków i naparów. Okazuje się, że można też liście podpalić. Potrafią zdziałać cuda!

Liście laurowe - właściwości

Już od czasów antycznych liść laurowy uznawany był za przyprawę wyjątkową. Wieńczył głowy greckich zwycięzców, wierzono również, że chronił przed nieszczęściami, w szczególności przed uderzeniami piorunów.

Przyprawę uzyskuje się przez ususzenie liści wawrzynu szlachetnego- rośliny, która rośnie powszechnie na niemal całym obszarze śródziemnomorskim. Z łatwością możesz hodować ją też w domu, dbając o codzienne zraszanie rośliny.

Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności
Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności/ Canva

Liście laurowe podkreślają smak wielu potraw i są nieocenianym dodatkiem do wszelkich zup, sosów i gulaszów. Tradycyjnie ląduje też w bigosie i daniach mięsnych, urozmaica smak galaret i zalew octowych, różnorodnych marynat i pasztetów. W formie sproszkowanej jest składnikiem mieszanek przypraw, np. garam masali.

Dlaczego warto palić liście laurowe?

Poza oczywistym dla nas zastosowaniem kulinarnym liście laurowe warto też czasem podpalić. Skutecznie zastąpią one chemiczne odświeżacze powietrza. Twoje mieszkanie wypełni się kojącym aromatem ziół. Olejki zawarte w liściach odprężają, relaksują i poprawiają nastrój.

Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności
Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności

Jak to zrobić? Na podstawce lub popielniczce spal liść laurowy i pozostaw tam na 10 minut. Po tym czasie gdy wejdziesz do pokoju, od razu odczujesz różnicę. Usiądź wygodnie na kanapie, odpręż się i oddychaj głęboko. Zapach powinien uspokoić zarówno ciało, jak i duszę. Prosta i tania aromaterapia.

Zgłodniałeś? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy