Podpal liść laurowy i zostaw na kilka minut. Natychmiastowy efekt Cię zaskoczy

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto palić liście laurowe, to mamy dla Ciebie odpowiedź. Nie uwierzysz, jakie wyjątkowe właściwości się w nich kryją. Praktycznie każdy może z nich skorzystać. 

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Oto #TopWP. Przypominamy najlepsze materiały ostatnich miesięcy.

Liście laurowe to jedna z przypraw, bez której wiele osób nie wyobraża sobie kuchni. Ususzone liście to nie tylko aromatyzujący dodatek do wielu potraw- mają również szerokie zastosowanie w innych sferach życia. Najczęściej stosuje się go w postaci leczniczych olejków i naparów. Okazuje się, że można też liście podpalić. Potrafią zdziałać cuda!

Liście laurowe - właściwości

Już od czasów antycznych liść laurowy uznawany był za przyprawę wyjątkową. Wieńczył głowy greckich zwycięzców, wierzono również, że chronił przed nieszczęściami, w szczególności przed uderzeniami piorunów.

Przyprawę uzyskuje się przez ususzenie liści wawrzynu szlachetnego- rośliny, która rośnie powszechnie na niemal całym obszarze śródziemnomorskim. Z łatwością możesz hodować ją też w domu, dbając o codzienne zraszanie rośliny.

Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności
Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności/ Canva

Liście laurowe podkreślają smak wielu potraw i są nieocenianym dodatkiem do wszelkich zup, sosów i gulaszów. Tradycyjnie ląduje też w bigosie i daniach mięsnych, urozmaica smak galaret i zalew octowych, różnorodnych marynat i pasztetów. W formie sproszkowanej jest składnikiem mieszanek przypraw, np. garam masali.

Dlaczego warto palić liście laurowe?

Poza oczywistym dla nas zastosowaniem kulinarnym liście laurowe warto też czasem podpalić. Skutecznie zastąpią one chemiczne odświeżacze powietrza. Twoje mieszkanie wypełni się kojącym aromatem ziół. Olejki zawarte w liściach odprężają, relaksują i poprawiają nastrój.

Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności
Dlaczego warto palić liście laurowe- Pyszności

Jak to zrobić? Na podstawce lub popielniczce spal liść laurowy i pozostaw tam na 10 minut. Po tym czasie gdy wejdziesz do pokoju, od razu odczujesz różnicę. Usiądź wygodnie na kanapie, odpręż się i oddychaj głęboko. Zapach powinien uspokoić zarówno ciało, jak i duszę. Prosta i tania aromaterapia.

Zgłodniałeś? Zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach