Ziemniaki nie ściemnieją po ugotowaniu. Wystarczy dodać jeden składnik

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek ugotować więcej ziemniaków, niż jesteś w stanie zjeść? Jeśli tak, to z pewnością spotkałeś się z taką sytuacją, że po nocy przechowywania w lodówce, na następny dzień są ciemne i nieapetyczne. Dlaczego ziemniaki ciemnieją? Pamiętaj o tym podczas ich gotowania.

ObrazekDlaczego ziemniaki ciemnieją? - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Czy wiesz, dlaczego ziemniaki ciemnieją? Powód może być zaskakujący

Nie ulega żadnej wątpliwości, że ziemniaki stanowią ulubiony dodatek do wielu dań obiadowych. Z pewnością, zdarzyły ci się takie sytuacje, że ugotowałeś ich za dużo, a ich nadmiar postanowiłeś przechować w lodówce, z zamiarem ponownego odgrzania w następnym dniu. I tu pojawia się pewnego rodzaju zaskoczenie. Ziemniaki, na kolejny dzień stają się ciemne i nieapetyczne, przez co rezygnujesz z ich podgrzania. Czym spowodowana jest ta sytuacja i dlaczego ziemniaki ciemnieją? Przyczyna tkwi w ich obieraniu i sposobie gotowania.

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności; Foto Canva.com

Ciemnienie ziemniaków jest absolutnie procesem naturalnym. A wszystkiemu winna jest oksydaza polifenowa, która jest enzymem powstającym na skutek mechanicznego uszkodzenia rośliny. W tym przypadku, tym uszkodzeniem jest obieranie ziemniaków. Po zdjęciu skórki, enzym reaguje z tlenem, przez co można zaobserwować proces ciemnienia ziemniaków. Pamiętaj, że taki proces ciemnienia, może być spowodowany również zbyt dużą ilością nawozów, przyspieszających wzrost. Jeśli ziemniaki ciemnieją zbyt szybko, to z pewnością takie nawozy były wykorzystane.

Jak zapobiec ciemnieniu ziemniaków?

Jeśli już wiesz, dlaczego ziemniaki ciemnieją, to warto byś poznał sposoby, dzięki którym po ugotowaniu, będą wyglądały apetycznie. Wystarczy, że do gotującej się wody z ziemniakami wrzucisz liść laurowy. Dzięki niemu, zachowają one jasny kolor i będą tym samym - apetyczne. Inne rozwiązania, które zapobiegają temu procesowi, to np. dodanie kilku kropel octu do wody lub szczypta kwasku cytrynowego. Dzięki temu, ziemniaki zachowają swój wyjątkowy kolor, a ty w pełni będziesz mógł cieszyć się ich najlepszym smakiem.

Szukasz inspiracji na pyszny obiad? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na muszelki z kurczakiem w sosie śmietanowym z pieczarkami:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości