Do blendera daję 2 warzywa. Idealna pasta do szkolnej kanapki

Gdy dzieci zaczynają chodzić do szkoły i codziennie przygotowujesz im kanapki, pomysły szybko się wyczerpują. Warto wtedy sięgnąć po coś zupełnie innego – po spróbowaniu tej pasty dzieci nawet nie będą tęsknić za klasycznym smarowidłem.

Zielona pasta świetnie sprawdzi się na szkolną kanapkęZielona pasta świetnie sprawdzi się na szkolną kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealna pasta powinna być smaczna, kremowa i wyglądać apetycznie. Połączenie fasoli z cukinią i kilkoma dodatkami jak najbardziej obiecuje świetny efekt końcowy, który Po zblendowaniu fasola tworzy gładką, gęstą bazę, dzięki której pasta nie jest wodnista ani zbyt lekka, a dodatek cukinii zapewnia piękny, zielony kolor. Takie smarowidło szybko zastąpi inne znane przepisy i świetnie skomponuje się nie tylko na pieczywie, ale również jako dip do krakersów na imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Pełnowartościowa pasta na kanapkę

Odpowiednio skomponowane smarowidło na kanapkę przestaje jedynie zastępować masło na pieczywie, a staje się wartościowym elementem posiłku. Dzięki dodatkowi fasoli, pasta zyskuje na zawartości białka. To również źródło roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Dzięki niej pasta staje się bardziej sycąca i odżywcza, co sprawia, że spokojnie może zastąpić na przykład wędlinę czy serek do kanapki.

Z kolei cukinia dodaje paście lekkości i świeżości, a po upieczeniu zapewnia kremową, wilgotną konsystencję bez potrzeby dodawania dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo, jest niskokaloryczna, a do tego dostarcza cennych witamin i minerałów, tym samym dodaje do kanapki sporą ilość zdrowych składników. Dzięki temu pasta jest smaczna, lekka i odżywcza.

Przepis na pastę z cukinii i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 cukinia,
  • 1 cebula,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  2. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, cebulę obierz i pokrój w piórka, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz około 15 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  3. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie odcedź fasolę z zalewy.
  5. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
  6. Gdy warzywa ostygną, przełóż je do blendera, dodaj fasolę, przygotowaną natkę, sok z cytryny, olej, szczyptę soli i pieprzu, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą pastę o kremowej konsystencji.
  7. Gotową pastę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się połączyły i całość zgęstniała.
  8. Podawaj na ulubionym pieczywie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy