Do blendera daję 2 warzywa. Idealna pasta do szkolnej kanapki

Gdy dzieci zaczynają chodzić do szkoły i codziennie przygotowujesz im kanapki, pomysły szybko się wyczerpują. Warto wtedy sięgnąć po coś zupełnie innego – po spróbowaniu tej pasty dzieci nawet nie będą tęsknić za klasycznym smarowidłem.

Zielona pasta świetnie sprawdzi się na szkolną kanapkęZielona pasta świetnie sprawdzi się na szkolną kanapkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Idealna pasta powinna być smaczna, kremowa i wyglądać apetycznie. Połączenie fasoli z cukinią i kilkoma dodatkami jak najbardziej obiecuje świetny efekt końcowy, który Po zblendowaniu fasola tworzy gładką, gęstą bazę, dzięki której pasta nie jest wodnista ani zbyt lekka, a dodatek cukinii zapewnia piękny, zielony kolor. Takie smarowidło szybko zastąpi inne znane przepisy i świetnie skomponuje się nie tylko na pieczywie, ale również jako dip do krakersów na imprezie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Pełnowartościowa pasta na kanapkę

Odpowiednio skomponowane smarowidło na kanapkę przestaje jedynie zastępować masło na pieczywie, a staje się wartościowym elementem posiłku. Dzięki dodatkowi fasoli, pasta zyskuje na zawartości białka. To również źródło roślinnego białka, błonnika, witamin z grupy B, żelaza i magnezu. Dzięki niej pasta staje się bardziej sycąca i odżywcza, co sprawia, że spokojnie może zastąpić na przykład wędlinę czy serek do kanapki.

Z kolei cukinia dodaje paście lekkości i świeżości, a po upieczeniu zapewnia kremową, wilgotną konsystencję bez potrzeby dodawania dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo, jest niskokaloryczna, a do tego dostarcza cennych witamin i minerałów, tym samym dodaje do kanapki sporą ilość zdrowych składników. Dzięki temu pasta jest smaczna, lekka i odżywcza.

Przepis na pastę z cukinii i fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 2 cukinia,
  • 1 cebula,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
  2. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, cebulę obierz i pokrój w piórka, rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz około 15 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
  3. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  4. W tym czasie odcedź fasolę z zalewy.
  5. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj.
  6. Gdy warzywa ostygną, przełóż je do blendera, dodaj fasolę, przygotowaną natkę, sok z cytryny, olej, szczyptę soli i pieprzu, a następnie zmiksuj wszystko na jednolitą pastę o kremowej konsystencji.
  7. Gotową pastę wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki dobrze się połączyły i całość zgęstniała.
  8. Podawaj na ulubionym pieczywie.
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik