Do frytek dodaję jeden składnik. Wychodzą złociste i chrupiące
Chrupiące frytki to coś, co potrafi poprawić humor w każdej kuchni. Wbrew pozorom nie trzeba ich kupować w barze ani smażyć w głębokim oleju litrami. Wystarczy prosty trik i dobrze znane składniki, żeby zrobić domowe frytki, które znikają w mgnieniu oka.
Rodzajów frytek jest cały ogrom – od cienkich jak z barów szybkiej obsługi przez karbowane, stekowe, pieczone i oczywiście, po belgijskie. Te ostatnie uchodzą za jedne z najlepszych, ponieważ są grube, chrupiące i mają miękki środek. Kluczem do ich idealnej konsystencji jest nie tylko odpowiedni sposób smażenia, ale też przygotowanie przed wrzuceniem ich do tłuszczu. I tutaj właśnie wchodzi pewien zaskakujący składnik, czyli cukier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grochówka po częstochowsku
Co daje cukier w smażeniu frytek?
Tym sekretnym dodatkiem jest… zwykły biały cukier. Dodany do wrzątku, w którym gotujesz pokrojone ziemniaki, wypłukuje nadmiar skrobi. Dzięki temu frytki podczas smażenia lepiej się rumienią i mają chrupiącą skórkę. Cukier nie wpływa negatywnie na ich smak, a jeśli martwisz się, że twoje frytki nagle staną się słodkie, to możesz być spokojny. To popularna praktyka, szczególnie w przygotowywaniu frytek belgijskich, które – choć smażone w głębokim tłuszczu – mają wyjątkowo złocisty kolor i przyjemną teksturę.
Jak smażyć frytki belgijskie?
Frytki belgijskie przygotowuje się dwuetapowo. Najpierw ziemniaki smażysz w niższej temperaturze (około 140 stopni Celsjusza), po to, by zmiękły w środku i zachowały delikatność. Po ostudzeniu wrzucasz je ponownie do oleju, tym razem o temperaturze około 180 stopni – wtedy zyskują chrupiącą skórkę i piękny złocisty kolor. To właśnie ta technika, w połączeniu z wcześniejszym gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem cukru, daje najlepszy efekt – frytki są miękkie w środku, idealnie przypieczone z zewnątrz i mają wyjątkowo apetyczny wygląd.
Przepis na domowe frytki belgijskie
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 1l wody,
- olej do smażenia,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli do posypania.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w grube słupki.
- W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką cukru.
- Wrzuć ziemniaki i gotuj przez pięć minut.
- Odsącz i osusz je na ręczniku papierowym.
- W garnku rozgrzej olej do około 140 stopni Celsjusza i smaż frytki do momentu, aż zaczną wypływać.
- Wyjmij, przestudź, a potem ponownie wrzuć do mocno rozgrzanego oleju, około 180 stopni Celsjusza.
- Smaż do złotego koloru.
- Po usmażeniu odsącz z tłuszczu i posyp szczyptą soli.
- Jedz z ulubionymi sosami (na przykład majonezem), lub wkomponuj w obiad.