Do frytek dodaję jeden składnik. Wychodzą złociste i chrupiące

Chrupiące frytki to coś, co potrafi poprawić humor w każdej kuchni. Wbrew pozorom nie trzeba ich kupować w barze ani smażyć w głębokim oleju litrami. Wystarczy prosty trik i dobrze znane składniki, żeby zrobić domowe frytki, które znikają w mgnieniu oka.

Frytki belgijskie z majonezemFrytki belgijskie z majonezem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rodzajów frytek jest cały ogrom – od cienkich jak z barów szybkiej obsługi przez karbowane, stekowe, pieczone i oczywiście, po belgijskie. Te ostatnie uchodzą za jedne z najlepszych, ponieważ są grube, chrupiące i mają miękki środek. Kluczem do ich idealnej konsystencji jest nie tylko odpowiedni sposób smażenia, ale też przygotowanie przed wrzuceniem ich do tłuszczu. I tutaj właśnie wchodzi pewien zaskakujący składnik, czyli cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Co daje cukier w smażeniu frytek?

Tym sekretnym dodatkiem jest… zwykły biały cukier. Dodany do wrzątku, w którym gotujesz pokrojone ziemniaki, wypłukuje nadmiar skrobi. Dzięki temu frytki podczas smażenia lepiej się rumienią i mają chrupiącą skórkę. Cukier nie wpływa negatywnie na ich smak, a jeśli martwisz się, że twoje frytki nagle staną się słodkie, to możesz być spokojny. To popularna praktyka, szczególnie w przygotowywaniu frytek belgijskich, które – choć smażone w głębokim tłuszczu – mają wyjątkowo złocisty kolor i przyjemną teksturę.

Jak smażyć frytki belgijskie?

Frytki belgijskie przygotowuje się dwuetapowo. Najpierw ziemniaki smażysz w niższej temperaturze (około 140 stopni Celsjusza), po to, by zmiękły w środku i zachowały delikatność. Po ostudzeniu wrzucasz je ponownie do oleju, tym razem o temperaturze około 180 stopni – wtedy zyskują chrupiącą skórkę i piękny złocisty kolor. To właśnie ta technika, w połączeniu z wcześniejszym gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem cukru, daje najlepszy efekt – frytki są miękkie w środku, idealnie przypieczone z zewnątrz i mają wyjątkowo apetyczny wygląd.

Przepis na domowe frytki belgijskie

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1l wody,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w grube słupki.
  2. W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką cukru.
  3. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez pięć minut.
  4. Odsącz i osusz je na ręczniku papierowym.
  5. W garnku rozgrzej olej do około 140 stopni Celsjusza i smaż frytki do momentu, aż zaczną wypływać.
  6. Wyjmij, przestudź, a potem ponownie wrzuć do mocno rozgrzanego oleju, około 180 stopni Celsjusza.
  7. Smaż do złotego koloru.
  8. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu i posyp szczyptą soli.
  9. Jedz z ulubionymi sosami (na przykład majonezem), lub wkomponuj w obiad.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯