Do frytek dodaję jeden składnik. Wychodzą złociste i chrupiące

Chrupiące frytki to coś, co potrafi poprawić humor w każdej kuchni. Wbrew pozorom nie trzeba ich kupować w barze ani smażyć w głębokim oleju litrami. Wystarczy prosty trik i dobrze znane składniki, żeby zrobić domowe frytki, które znikają w mgnieniu oka.

Frytki belgijskie z majonezemFrytki belgijskie z majonezem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rodzajów frytek jest cały ogrom – od cienkich jak z barów szybkiej obsługi przez karbowane, stekowe, pieczone i oczywiście, po belgijskie. Te ostatnie uchodzą za jedne z najlepszych, ponieważ są grube, chrupiące i mają miękki środek. Kluczem do ich idealnej konsystencji jest nie tylko odpowiedni sposób smażenia, ale też przygotowanie przed wrzuceniem ich do tłuszczu. I tutaj właśnie wchodzi pewien zaskakujący składnik, czyli cukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Co daje cukier w smażeniu frytek?

Tym sekretnym dodatkiem jest… zwykły biały cukier. Dodany do wrzątku, w którym gotujesz pokrojone ziemniaki, wypłukuje nadmiar skrobi. Dzięki temu frytki podczas smażenia lepiej się rumienią i mają chrupiącą skórkę. Cukier nie wpływa negatywnie na ich smak, a jeśli martwisz się, że twoje frytki nagle staną się słodkie, to możesz być spokojny. To popularna praktyka, szczególnie w przygotowywaniu frytek belgijskich, które – choć smażone w głębokim tłuszczu – mają wyjątkowo złocisty kolor i przyjemną teksturę.

Jak smażyć frytki belgijskie?

Frytki belgijskie przygotowuje się dwuetapowo. Najpierw ziemniaki smażysz w niższej temperaturze (około 140 stopni Celsjusza), po to, by zmiękły w środku i zachowały delikatność. Po ostudzeniu wrzucasz je ponownie do oleju, tym razem o temperaturze około 180 stopni – wtedy zyskują chrupiącą skórkę i piękny złocisty kolor. To właśnie ta technika, w połączeniu z wcześniejszym gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem cukru, daje najlepszy efekt – frytki są miękkie w środku, idealnie przypieczone z zewnątrz i mają wyjątkowo apetyczny wygląd.

Przepis na domowe frytki belgijskie

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1l wody,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w grube słupki.
  2. W garnku zagotuj litr wody z łyżeczką cukru.
  3. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez pięć minut.
  4. Odsącz i osusz je na ręczniku papierowym.
  5. W garnku rozgrzej olej do około 140 stopni Celsjusza i smaż frytki do momentu, aż zaczną wypływać.
  6. Wyjmij, przestudź, a potem ponownie wrzuć do mocno rozgrzanego oleju, około 180 stopni Celsjusza.
  7. Smaż do złotego koloru.
  8. Po usmażeniu odsącz z tłuszczu i posyp szczyptą soli.
  9. Jedz z ulubionymi sosami (na przykład majonezem), lub wkomponuj w obiad.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo