Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza

Żółta fasolka szparagowa to warzywo, które wszystkie dzieciaki zajadają ze smakiem. Podsmażona z masłem i bułką tartą jest synonimem domowej kuchni i u wielu dorosłych przywołuje ciepłe wspomnienia. Żeby podczas gotowania nie straciła koloru, wystarczy jeden prosty dodatek.

Żółta "szparagówka" jest słodsza i delikatniejsza od zielonejŻółta "szparagówka" jest słodsza i delikatniejsza od zielonej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Fasolka szparagowa występuje w kilku kolorach. Najpopularniejsze są dwie odmiany – zielona i żółta, ale na straganach możesz dostać również fioletowe strączki. Żółta fasolka jest zdecydowanie najbardziej delikatna i wszyscy ją uwielbiają za piękny złocisty kolor. Niestety, po ugotowaniu może nieapetycznie zblednąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Jak gotować żółtą fasolkę, aby zachowała ładny kolor?

Z przygotowaniem fasolki jest trochę zabawy, ale gdy tylko nabierzesz wprawy, wszystko pójdzie jak z płatka. Dokładnie umyj strąki, a następnie odetnij nożyczkami końcówki. W przypadku starszej fasolki, razem z końcówkami usuniesz twarde włókno rozciągnięte wzdłuż strąka.

Aby "szparagówka" zachowała ładny żółty kolor, unikaj długiego gotowania. W przypadku młodej fasolki wystarczy dosłownie kilka minut, aby zrobiła się miękka. Starsze strączki należy gotować przez 8-15 minut.

Pod koniec gotowania warto dodać odrobię soku z cytryny, aby odświeżyć kolor. W zachowaniu barwnika pomoże też blanszowanie, czyli lodowaty prysznic od razu po wyłowieniu fasolki z gorącej wody.

Czym różni się żółta fasolka od zielonej pod względem wartości odżywczych?

Obydwa rodzaje fasolki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, są niskokaloryczne i pełne witamin. W żółtych strąkach znajduje się więcej potasu i fosforu, które są kluczowe dla zdrowia zębów i kości. Potas jest również bardzo ważny w odpowiednim nawodnieniu organizmu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Z kolei zielona fasolka jest bogatsza w witaminę A, która pod postacią beta-karotenu dba o dobry wzrok i zdrowy wygląd skóry. W strąkach o tym kolorze znajduje się również więcej kwasu foliowego, co jest szczególnie istotne dla kobiet w ciąży.

Wybrane dla Ciebie

W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę