Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Żółta fasolka szparagowa to warzywo, które wszystkie dzieciaki zajadają ze smakiem. Podsmażona z masłem i bułką tartą jest synonimem domowej kuchni i u wielu dorosłych przywołuje ciepłe wspomnienia. Żeby podczas gotowania nie straciła koloru, wystarczy jeden prosty dodatek.
Fasolka szparagowa występuje w kilku kolorach. Najpopularniejsze są dwie odmiany – zielona i żółta, ale na straganach możesz dostać również fioletowe strączki. Żółta fasolka jest zdecydowanie najbardziej delikatna i wszyscy ją uwielbiają za piękny złocisty kolor. Niestety, po ugotowaniu może nieapetycznie zblednąć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami
Jak gotować żółtą fasolkę, aby zachowała ładny kolor?
Z przygotowaniem fasolki jest trochę zabawy, ale gdy tylko nabierzesz wprawy, wszystko pójdzie jak z płatka. Dokładnie umyj strąki, a następnie odetnij nożyczkami końcówki. W przypadku starszej fasolki, razem z końcówkami usuniesz twarde włókno rozciągnięte wzdłuż strąka.
Aby "szparagówka" zachowała ładny żółty kolor, unikaj długiego gotowania. W przypadku młodej fasolki wystarczy dosłownie kilka minut, aby zrobiła się miękka. Starsze strączki należy gotować przez 8-15 minut.
Pod koniec gotowania warto dodać odrobię soku z cytryny, aby odświeżyć kolor. W zachowaniu barwnika pomoże też blanszowanie, czyli lodowaty prysznic od razu po wyłowieniu fasolki z gorącej wody.
Czym różni się żółta fasolka od zielonej pod względem wartości odżywczych?
Obydwa rodzaje fasolki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, są niskokaloryczne i pełne witamin. W żółtych strąkach znajduje się więcej potasu i fosforu, które są kluczowe dla zdrowia zębów i kości. Potas jest również bardzo ważny w odpowiednim nawodnieniu organizmu i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Z kolei zielona fasolka jest bogatsza w witaminę A, która pod postacią beta-karotenu dba o dobry wzrok i zdrowy wygląd skóry. W strąkach o tym kolorze znajduje się również więcej kwasu foliowego, co jest szczególnie istotne dla kobiet w ciąży.