Do mięsa z grilla robię pikantne pieczarki. Goście zawsze sprzeczają się o ostatnie sztuki
Kiedy robię karkówkę na grillu, nie podaję do niej szaszłyków z kurczakiem. Na patykach przygotowuję warzywny dodatek, który idealnie komponuje się z mięsem. Pieczarki w ostrej marynacie za każdym razem cieszą się największym powodzeniem. Są tak pyszne, że niektórzy jedzą jako samodzielną przekąskę.
Planując dania na grilla, warto pomyśleć nie tylko o tym, co położyć na ruszcie, ale także o zimnych dodatkach, które sprawią, że posiłek będzie kompletny. W takiej roli doskonale sprawdza się sałatka ziemniaczana z pysznym sosem jogurtowym. Możesz do niej wrzucić jajka ugotowane na twardo i chrupiące warzywa, aby zadbać o pełnię wartości odżywczych podczas rodzinnego biesiadowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Większe kapelusze wypełnij pysznym farszem
Pikantną marynatę wykorzystaj nie tylko do przygotowania zgrabnych małych dodatków do mięsa. Obtocz w niej większe kapelusze, a osobno przygotuj pyszny farsz, którym wypełnisz je po brzegi. Do środka możesz wrzucić podsmażony szpinak, ser feta, tofu, a także pomidory i mozzarellę. Jeśli wśród zaproszonych gości znajdą się osoby niejedzące mięsa, pieczarki z caprese mogą uratować twój honor.
Pieczarki w sosie chili na grilla
O pieczarkach na grilla warto pomyśleć dzień wcześniej. Jeśli poleżą w lodówce zanurzone w ostrej marynacie przez całą noc, będą bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku.
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu chili, na przykład sambal oelek, sriracha lub tabasco,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
- natka pietruszki lub kolendra.
Wykonanie:
- Umyj pieczarki pod delikatnym strumieniem wody, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Jeśli są bardzo duże, przekrój je na połówki.
- W dużej misce przygotuj marynatę – wymieszaj oliwę z ostrym sosem chili. Dodaj łyżeczkę octu ryżowego lub soku wyciśniętego z limonki, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz pieczarki.
- Przykryj pokrywką i pozostaw na co najmniej 30 minut.
- Pieczarki pokryte sosem chili nadziej na patyki do szaszłyków lub połóż na metalowej tacce do grillowania.
- Grilluj przez 10-15 minut, obracając i polewając pozostałą w misce marynatą.
- Gorące pieczarki z grilla posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.