PrzepisDo mięsa z grilla robię pikantne pieczarki. Goście zawsze sprzeczają się o ostatnie sztuki

Do mięsa z grilla robię pikantne pieczarki. Goście zawsze sprzeczają się o ostatnie sztuki

Kiedy robię karkówkę na grillu, nie podaję do niej szaszłyków z kurczakiem. Na patykach przygotowuję warzywny dodatek, który idealnie komponuje się z mięsem. Pieczarki w ostrej marynacie za każdym razem cieszą się największym powodzeniem. Są tak pyszne, że niektórzy jedzą jako samodzielną przekąskę.

Niektórzy czekają tylko na te pieczarki w sosie chili
Niektórzy czekają tylko na te pieczarki w sosie chili
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Planując dania na grilla, warto pomyśleć nie tylko o tym, co położyć na ruszcie, ale także o zimnych dodatkach, które sprawią, że posiłek będzie kompletny. W takiej roli doskonale sprawdza się sałatka ziemniaczana z pysznym sosem jogurtowym. Możesz do niej wrzucić jajka ugotowane na twardo i chrupiące warzywa, aby zadbać o pełnię wartości odżywczych podczas rodzinnego biesiadowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Większe kapelusze wypełnij pysznym farszem

Pikantną marynatę wykorzystaj nie tylko do przygotowania zgrabnych małych dodatków do mięsa. Obtocz w niej większe kapelusze, a osobno przygotuj pyszny farsz, którym wypełnisz je po brzegi. Do środka możesz wrzucić podsmażony szpinak, ser feta, tofu, a także pomidory i mozzarellę. Jeśli wśród zaproszonych gości znajdą się osoby niejedzące mięsa, pieczarki z caprese mogą uratować twój honor.

Pieczarki w sosie chili na grilla

O pieczarkach na grilla warto pomyśleć dzień wcześniej. Jeśli poleżą w lodówce zanurzone w ostrej marynacie przez całą noc, będą bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku.

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu chili, na przykład sambal oelek, sriracha lub tabasco,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z limonki,
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego,
  • natka pietruszki lub kolendra.

Wykonanie:

  1. Umyj pieczarki pod delikatnym strumieniem wody, a następnie osusz na ręczniku papierowym. Jeśli są bardzo duże, przekrój je na połówki.
  2. W dużej misce przygotuj marynatę – wymieszaj oliwę z ostrym sosem chili. Dodaj łyżeczkę octu ryżowego lub soku wyciśniętego z limonki, łyżeczkę miodu lub syropu klonowego, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz pieczarki.
  3. Przykryj pokrywką i pozostaw na co najmniej 30 minut.
  4. Pieczarki pokryte sosem chili nadziej na patyki do szaszłyków lub połóż na metalowej tacce do grillowania.
  5. Grilluj przez 10-15 minut, obracając i polewając pozostałą w misce marynatą.
  6. Gorące pieczarki z grilla posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
grillowane warzywagrillmajówka

Wybrane dla Ciebie