Do ryżu dorzucam kilka produktów z lodówki. Po upieczeniu rodzina chwali każdy kęs

Kiedy nie mam dużo czasu, na obiad przyrządzam zapiekankę z ryżu. Jest smaczna, pożywna i niezwykle ekspresowa, a jej przygotowanie to czysta przyjemność. Korzystam tylko z tego, co i tak mam już w domu. W ten sposób oszczędzam nawet czas na robienie zbędnych zakupów!

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułamiZapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

W przepisach na domową zapiekankę główną rolę zwykle odgrywają ziemniaki lub makaron. Nie będę ukrywał, że i mi zdarza się przyrządzać takie potrawy. A jednak od jakiegoś czasu równie często korzystam w takich sytuacjach z ryżu. Okazuje się, że to równie dobry składnik do przyrządzania zapiekanki, a na dodatek obiad wychodzi znacznie "lżejszy" niż w przypadku ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Ryżowa zapiekanka

Jakie składniki warto połączyć z ryżem przed włożeniem go do piekarnika? Cóż, osobiście wychodzę z założenia, że w tym przypadku nie obowiązują nas żadne reguły. Świetnie sprawdzą się tu zarówno przeróżne warzywa, jak i mięsa. Zdarzało mi się już kombinować z marchewką, cukinią, a nawet szpinakiem. Jakiś czas temu w lodówce "zalegał" mi brokuł. Okazało się, że użycie go do zapiekanki było strzałem w dziesiątkę. Cała rodzina zajadała się, aż im się uszy trzęsły!

Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułów

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 brokuł,
  • 200 g ryżu,
  • 400 g śmietany,
  • 4 jajka,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł dzielę na różyczki i wkładam je do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Gotuję przez równo 4 minuty, a następnie umieszczam w lodowatej wodzie. Gdy proces gotowania zostaje zatrzymany, odcedzam warzywo.
  2. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kurczaka oczyszczam, kroję w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami.
  4. Ryż, brokuł i kurczaka wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  5. Na zapiekankę wylewam teraz śmietanę wymieszaną z jajkami, startym serem i przyprawami.
  6. Wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez 40 minut. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej