Do ryżu dorzucam kilka produktów z lodówki. Po upieczeniu rodzina chwali każdy kęs

Kiedy nie mam dużo czasu, na obiad przyrządzam zapiekankę z ryżu. Jest smaczna, pożywna i niezwykle ekspresowa, a jej przygotowanie to czysta przyjemność. Korzystam tylko z tego, co i tak mam już w domu. W ten sposób oszczędzam nawet czas na robienie zbędnych zakupów!

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułamiZapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

W przepisach na domową zapiekankę główną rolę zwykle odgrywają ziemniaki lub makaron. Nie będę ukrywał, że i mi zdarza się przyrządzać takie potrawy. A jednak od jakiegoś czasu równie często korzystam w takich sytuacjach z ryżu. Okazuje się, że to równie dobry składnik do przyrządzania zapiekanki, a na dodatek obiad wychodzi znacznie "lżejszy" niż w przypadku ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Ryżowa zapiekanka

Jakie składniki warto połączyć z ryżem przed włożeniem go do piekarnika? Cóż, osobiście wychodzę z założenia, że w tym przypadku nie obowiązują nas żadne reguły. Świetnie sprawdzą się tu zarówno przeróżne warzywa, jak i mięsa. Zdarzało mi się już kombinować z marchewką, cukinią, a nawet szpinakiem. Jakiś czas temu w lodówce "zalegał" mi brokuł. Okazało się, że użycie go do zapiekanki było strzałem w dziesiątkę. Cała rodzina zajadała się, aż im się uszy trzęsły!

Zapiekanka z ryżu, kurczaka i brokułów

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 brokuł,
  • 200 g ryżu,
  • 400 g śmietany,
  • 4 jajka,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł dzielę na różyczki i wkładam je do wrzącej wody z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Gotuję przez równo 4 minuty, a następnie umieszczam w lodowatej wodzie. Gdy proces gotowania zostaje zatrzymany, odcedzam warzywo.
  2. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Kurczaka oczyszczam, kroję w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami.
  4. Ryż, brokuł i kurczaka wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  5. Na zapiekankę wylewam teraz śmietanę wymieszaną z jajkami, startym serem i przyprawami.
  6. Wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piekę przez 40 minut. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟